Reklama
Reklama

Zatłuszczony piekarnik wyczyści raz-dwa. Bez chemii i szorowania

Odkąd wypróbowałam tę metodę czyszczenia piekarnika, ta czynność zajmuje mi dosłownie chwilę. Wstawiam naczynie do piekarnika, zapominam o nim na kilkadziesiąt minut, zajmuję się czymś innym i gotowe. To tani, domowy sposób bez użycia chemii. Teściowa była w szoku i też już się nie męczy.

Doczyszczenie piekarnika z zaschniętego tłuszczu to prawdziwe wyzywanie. W desperacji sięgamy po sklepowe, chemiczne specyfiki, które mają oszczędzić nam wysiłku. Mimo zapewnień producenta, wciąż to nawet godziny szorowania. Wypróbuj ten sposób z naczyniem żaroodpornym, a sprzątanie piekarnika stanie się przyjemnością.

Jak często czyścić piekarnik?

To, jak często będziemy czyścić piekarnik, uzależnione jest od tego, jak często z niego korzystamy. Wynika to z faktu, że najlepiej go czyścić po każdym użyciu, szczególnie gdy pieczemy tłuste potrawy. Warto zrobić z tego nawyk, który pozwoli nam na zachowanie sprzętu w czystości. W ten sposób będzie on od razu gotowy do ponownego użycia i nie będziemy musieli martwić się o zalegający brud przed następnym pieczeniem.

Jeśli natomiast nie mamy tyle czasu, aby móc myć go po każdym użyciu, piekarnik można czyścić co najmniej raz na tydzień lub dwa tygodnie. Dobrą metodą jest również obserwowanie, czy faktycznie tego potrzebujemy.

W przeciwnym wypadku tłuszcz, resztki jedzenia zaschną i będą się przypalać. To będzie mieć ogromny wpływ na aromat pieczonych potraw, a także na nasz komfort używania piekarnika.

Jak wyczyścić piekarnik bez szorowania i chemii?

Swój piekarnik czyszczę tylko z użyciem domowych i bezpiecznych składników. Już dawno zrezygnowałam ze sklepowej chemii, która swoimi oparami truła pieczone jedzenie. Ze sposobem, z którego korzystam, nawet najstarszy, zaschnięty tłuszcz schodzi po delikatnym przetarciu. Co dokładnie musisz zrobić?

Naczynie żaroodporne napełnij wodą na 1/3 objętości. Do tego dolej sok wyciśnięty z dwóch cytryn i wymieszaj. Teraz naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 st. Celsjusza na co najmniej 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłącz i pozostaw go do przestygnięcia.

Gdy będzie już tylko delikatnie ciepły, brud w piekarniku przetrzyj od środka mokrą ściereczką. Na koniec wytrzyj go do sucha za pomocą ręcznika papierowego.

Sok z cytryny to naturalny kwas o właściwościach czyszczących. Jego opary dokładnie rozpuszczają tłuszcz i osad, docierając nawet do najciężej dostępnych zakamarków piekarnika. Dodatkową zaletą metody jest fakt, że jest ona bezpieczna dla nas i dla środowiska.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ogiński robi małosolne inaczej. Wychodzą super twarde i chrupiące

Jak dobrze zrobić leczo z cukinii? Pilnuj jednej zasady, inaczej potrawa straci smak

Wreszcie wchodzę w ulubioną sukienkę. To zasługa porannego smoothie z tajnym składnikiem

INTERIA.PL