Reklama
Reklama

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Choć lato chyli się ku końcowi, to wciąż obfituje w owoce. Teraz przeżywamy sezon na jabłka, gruszki, śliwki, jesienne odmiany malin… To ostatni dzwonek na przygotowanie nalewek, dzięki którym uchwycimy smaki późnego lata i będziemy mogli się nimi delektować w długie zimowe wieczory. Jak przyrządzić domowe nalewki? Podpowiadamy kilka kluczowych zasad, które zapewnią nam sukces w produkcji aromatycznych trunków.

Zastanawiasz się, jak zrobić pyszną domową nalewkę? Przede wszystkim musimy zadbać o wybór najlepszych owoców. Kluczem do uzyskania smacznej nalewki jest ich świeżość i jakość. Wybierajmy owoce dojrzałe, ale nie przejrzałe, bez oznak zepsucia. Po umyciu osuszmy je, zbyt duża ilość wody rozcieńczy nalewkę i zaburzy proporcje. Czystość to kolejny kluczowy aspekt - zarówno owoce, jak i wszelkie narzędzia oraz naczynia, których będziemy używać, muszą być idealnie czyste.

Sprawdź także: Dwie aromatyczne przyprawy podkręcają ich smak. Pierwszy raz zrobiłam kiszone śliwki w takim wydaniu

Jak przygotować się do przyrządzenia nalewki?

Jaki dobrać alkohol? Najczęściej używa się 60-70-procentowego spirytusu. Moc trunku możemy regulować, łącząc go z wódką lub wodą w różnych proporcjach. Do przygotowania nalewek używamy wody źródlanej lub mineralnej (oczywiście niegazowanej), można też po prostu przegotować i ostudzić wodę z kranu.

Nie zapominajmy o właściwym naczyniu do maceracji - najlepiej sprawdzają się duże szklane słoje. Naczynia te powinny być szczelnie zamykane, by uniknąć dostępu powietrza, co mogłoby wpłynąć na smak nalewki.

Proces filtrowania i dojrzewania wymaga cierpliwości. Nalewki z czasem zyskują na smaku. Najpierw należy umieścić w ciemnym i ciepłym miejscu, gdzie nasza nalewka będzie mogła dojrzewać w spokoju przez od kilku dni do kilkunastu tygodni w szklanym słoju. Im owoce są twardsze, tym dłużej powinny leżakować w alkoholu.

Następnie przepuszczamy ją przez filtr do kawy, aż będzie idealnie klarowna. Po każdorazowym przecedzeniu powinna kilka godzin odpocząć. Na koniec przelewamy do butelek, po czym należy odczekać minimum trzy miesiące (a najlepiej kilka lat!), zanim sięgniemy po gotowy trunek.

Przepisy na nalewki na koniec lata

Znamy już podstawy, przejdźmy zatem do przepisów na pięć klasycznych nalewek z owoców dostępnych na koniec lata.

Nalewka malinowa

Składniki:

  • 2 kg malin,
  • 0,5 l spirytusu 60 proc.,
  • 0,5 l wódki 40 proc.,
  • 1,5 szklanki miodu.

Przygotowanie:

Zaczynamy od umycia i dokładnego osuszenia owoców. Następnie wrzucamy je do dużego słoja i zalewamy miodem. Całość odstawiamy na kilka godzin, aby owoce puściły sok. Po tym czasie dodajemy spirytus oraz wódkę, dokładnie mieszamy i zamykamy słój. Tak przygotowany nastaw odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na około 2 miesiące, regularnie wstrząsając słojem. Po tym czasie nalewkę filtrujemy przez filtr do kawy i rozlewamy do butelek. Gotową nalewkę najlepiej zostawić na kilka miesięcy, by dojrzała i nabrała pełni smaku.

Nalewka wiśniowa

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych wiśni,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l wódki 40 proc.,
  • 500 ml spirytusu 60 proc.

Przygotowanie:

Wiśnie myjemy, drylujemy i wrzucamy do słoja. Następnie zasypujemy owoce cukrem i odstawiamy na kilka dni, aby puściły sok. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy wódkę i spirytus, całość mieszamy i zamykamy słój. Nastaw odstawiamy na 6-8 tygodni w ciemne i ciepłe miejsce, pamiętając o regularnym wstrząsaniu. Po upływie tego czasu nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek. Przed podaniem warto odczekać minimum trzy miesiące, żeby nalewka nabrała odpowiedniej głębi smaku.

Nalewka śliwkowa

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek (najlepiej węgierek),
  • 500 g cukru,
  • 500 ml spirytusu 60 proc.,
  • 250 ml wody,
  • 2 goździki,
  • 1 laska cynamonu.

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Owoce wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, dodajemy przyprawy i zalewamy alkoholem oraz wodą. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na cztery tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce, od czasu do czasu wstrząsając, żeby cukier się rozpuścił. Po tym czasie nalewkę filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy na minimum trzy miesiące, żeby dojrzała.

Nalewka gruszkowa

Składniki:

  • kilogram gruszek,
  • 300 g cukru,
  • 1 l spirytusu 70 proc.,
  • ½ laski wanilii.

Przygotowanie:

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy owoce do słoja, dodajemy wanilię, zalewamy spirytusem, a następnie zasypujemy cukrem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na około 6 miesięcy, regularnie mieszając. Po tym czasie nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka gruszkowa najlepiej smakuje po kilku miesiącach dojrzewania.

Nalewka pigwowa

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 600 g cukru,
  • 500 ml wódki 40 proc.,
  • 500 ml spirytusu 70 proc.,
  • 200 ml wody.

Przygotowanie:

Pigwy myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce w drobną kostkę. Wkładamy pokrojoną pigwę do słoja, zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem oraz wodą. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 6-8 tygodni, codziennie wstrząsając.  Po zakończeniu maceracji nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek. Pigwówka, podobnie jak inne nalewki, zyskuje na smaku po kilku miesiącach dojrzewania.


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

Wygląda jak podstawa drzewa. Ciasto Pień robi się prościej niż myślisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: nalewki