Jeśli lubisz tiramisu, na sobotę zrób to ciasto. Goście będą prosić o przepis
Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby klasycznego włoskiego deseru, czyli tiramisu. Dlatego, jeśli spodziewasz się gości, możesz przygotować wyborne ciasto nim inspirowane. Puszyste biszkoptowe blaty z delikatnym kremem waniliową oraz oczywiście wyrazistą nutką kawy to połączenie idealne. Na pewno nie opędzisz się od pytań o przepis na to ciasto tiramisu.
Nie wiesz, co upiec na sobotę? Zrób warstwowe ciasto tiramisu. To dwa rodzaje ciasta skrywające mocno nasączone kawą biszkopty, zwieńczone bitą śmietaną. Oczywiście nie może zabraknąć dużej ilości kakao. Taki deser będzie doskonale smakował do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty. Możesz przygotować je na sobotnią lub niedzielną wizytę gości, jednak równie dobrze sprawdzi się na zbliżające się święta.
Sprawdź także: Szybka wariacja na temat wiedeńskiego deseru. Przepis na pishingery karmelowe
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Polecamy blachę o wymiarach 20 × 200 cm.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 70 g masła,
- 50 g cukru,
- 50 g mąki pszennej,
- 1 jajko w rozmiarze L lub XL,
- 10 g kakao w proszku,
- ¼ łyżeczki soli.
Składniki na ciasto jasne:
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 60 g cukru,
- 60 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Dodatkowo:
- 100 g biszkoptów,
- 200 ml mocnej kawy,
- 1 łyżka likieru kawowego.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 50 ml gorącej wody.
Dodatkowo:
- kakao do posypania.
Przygotuj ciasto czekoladowe. Czekoladę i masło rozpuść razem w garnuszku i wymieszaj. Jajko ubij z cukrem i solą. Wlej masę czekoladową i wymieszaj, a następnie dosyp mąkę i kakao, mieszając krótko. Wlej masę do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj ciasto jasne. Jajka z cukrem ubij na puszystą, jasną masę, przez ok. 5-7 minut. Dodaj wanilię, a następnie stopniowo przesianą mąkę, delikatnie mieszając szpatułką. Połowę ciasta przelej na ciasto czekoladowe.
Przygotuj biszkopty. Kawę wymieszaj z alkoholem. Bierz po jednym biszkopcie i szybko zanurzaj każdy z nich w mieszaninie i odkładaj na jasne ciasto. Kiedy wierzch będzie już całkowicie pokryty, wlej drugą połowę jasnego ciasta, przykrywając biszkopty. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz je przez 35-40 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do napęcznienia na 5-10 minut. Ubij śmietankę z cukrem pudrem i wanilią na sztywny krem. Wlej ostudzoną żelatynę i delikatnie zmiksuj.
Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyciskaj na wierzchu ciasta kleksy bitej śmietanki. Całość posyp kakao. Ciasto tiramisu wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Z czasem miękną i nabierają aromatu. Zaskocz bliskich pierniczkami dojrzewającymi