Reklama
Reklama

Z czasem miękną i nabierają aromatu. Zaskocz bliskich pierniczkami dojrzewającymi

Pierniczki dojrzewające, które robi się zazwyczaj na początku grudnia, charakteryzują się tym, że po upieczeniu są dość twarde, ale z czasem stają się przyjemnie miękkie, kruche i niezwykle aromatyczne. Jeśli masz ochotę na odrobinę korzennej słodyczy w te święta, wypróbuj nasz sprawdzony przepis.

Pierniczki dojrzewające - prezent pod choinkę

Pierniczki dojrzewające to świąteczny wypiek, na który trzeba nieco poczekać. Ich ciasto przygotowuje się z wyprzedzeniem, nawet kilka tygodni wcześniej, żeby spokojnie dojrzewało w chłodnym miejscu i nabierało głębokiego, korzennego aromatu. Dzięki temu z czasem stają się miękkie, pachnące i idealne do dekorowania. Takie słodycze to także świetny prezent pod choinkę - wystarczy zapakować je w metalową puszkę lub celofan. Jeśli więc marzą ci się apetyczne i pięknie pachnące, domowe pierniki na święta, koniecznie zabierz się za ich przygotowanie już teraz.

Reklama

Pierniczki dojrzewające - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 250 g miodu płynnego, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 125 g masła, 
  • jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • łyżka kakao w proszku. 

Lukier: 

  • 150 g cukru pudru, 
  • białko jajka w rozmiarze S, 
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny. 

Sposób wykonania:

1. Przygotuj ciasto. Zacznij przygotowywania na 2-4 tygodnie przed planowanym pieczeniem, na co najmniej miesiąc przed świętami. 

2. Miód, cukier puder i masło umieść w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Ostudź. Do dużej miski przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszaj. Do ostudzonej masy miodowej dodaj jajko i wymieszaj. Następnie wlej masę do suchych składników. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Będzie dość klejące, ale z czasem stwardnieje. 

3. Ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i odłóż w chłodne miejsce - do lodówki lub spiżarni - na minimum 2 tygodnie, a najlepiej na 3-4 tygodnie. 

4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki na ok. godzinę, a następnie podziel je na mniejsze fragmenty. Stolnicę lekko podsyp mąką. Masę rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. 

5. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Celsjusza. Piecz pierniczki przez 8-12 minut, w zależności od grubości ciastek. Gotowe muszą być lekko zrumienione na brzegach. Wyjmij je i odstaw na kilka minut przed przeniesieniem na kratkę do całkowitego ostudzenia. 

6. Przygotuj lukier. Cukier puder przesiej do miski. Stopniowo dodawaj białko, ucierając mikserem na niskich obrotach, aż powstanie gęsta i plastyczna masa. Dodaj sok z cytryny. 

7. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego z bardzo cienką końcówką lub do małego woreczka z odciętym rożkiem. Udekoruj pierniczki w dowolny sposób. 

8. Przechowuj pierniczki dojrzewające w szczelnie zamkniętej metalowej puszce, najlepiej z ćwiartką jabłka lub kawałkiem skórki pomarańczowej. Wymieniaj je co 1-2 dni, by uniknąć pleśni. Ciasteczka będą gotowe po 2-3 tygodniach

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kompot z suszonych owoców nie jest ani gorzki, ani mdły. Robię go według starej receptury mojej babci

To nie jest zwykła kapusta. Nietypowe dodatki sprawiają, że robi się z niej witaminowa bomba na odporność

Sałatka z orzechami włoskimi. Zrobisz na świętach, powtórzysz na sylwestra, bo rodzina będzie prosić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | słodycze | Boże Narodzenie