Z czasem miękną i nabierają aromatu. Zaskocz bliskich pierniczkami dojrzewającymi
Pierniczki dojrzewające, które robi się zazwyczaj na początku grudnia, charakteryzują się tym, że po upieczeniu są dość twarde, ale z czasem stają się przyjemnie miękkie, kruche i niezwykle aromatyczne. Jeśli masz ochotę na odrobinę korzennej słodyczy w te święta, wypróbuj nasz sprawdzony przepis.
Pierniczki dojrzewające to świąteczny wypiek, na który trzeba nieco poczekać. Ich ciasto przygotowuje się z wyprzedzeniem, nawet kilka tygodni wcześniej, żeby spokojnie dojrzewało w chłodnym miejscu i nabierało głębokiego, korzennego aromatu. Dzięki temu z czasem stają się miękkie, pachnące i idealne do dekorowania. Takie słodycze to także świetny prezent pod choinkę - wystarczy zapakować je w metalową puszkę lub celofan. Jeśli więc marzą ci się apetyczne i pięknie pachnące, domowe pierniki na święta, koniecznie zabierz się za ich przygotowanie już teraz.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g miodu płynnego,
- 100 g cukru pudru,
- 125 g masła,
- jajko w rozmiarze L lub XL,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka kakao w proszku.
Lukier:
- 150 g cukru pudru,
- białko jajka w rozmiarze S,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
Sposób wykonania:
1. Przygotuj ciasto. Zacznij przygotowywania na 2-4 tygodnie przed planowanym pieczeniem, na co najmniej miesiąc przed świętami.
2. Miód, cukier puder i masło umieść w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Ostudź. Do dużej miski przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszaj. Do ostudzonej masy miodowej dodaj jajko i wymieszaj. Następnie wlej masę do suchych składników. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Będzie dość klejące, ale z czasem stwardnieje.
3. Ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i odłóż w chłodne miejsce - do lodówki lub spiżarni - na minimum 2 tygodnie, a najlepiej na 3-4 tygodnie.
4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki na ok. godzinę, a następnie podziel je na mniejsze fragmenty. Stolnicę lekko podsyp mąką. Masę rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
5. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Celsjusza. Piecz pierniczki przez 8-12 minut, w zależności od grubości ciastek. Gotowe muszą być lekko zrumienione na brzegach. Wyjmij je i odstaw na kilka minut przed przeniesieniem na kratkę do całkowitego ostudzenia.
6. Przygotuj lukier. Cukier puder przesiej do miski. Stopniowo dodawaj białko, ucierając mikserem na niskich obrotach, aż powstanie gęsta i plastyczna masa. Dodaj sok z cytryny.
7. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego z bardzo cienką końcówką lub do małego woreczka z odciętym rożkiem. Udekoruj pierniczki w dowolny sposób.
8. Przechowuj pierniczki dojrzewające w szczelnie zamkniętej metalowej puszce, najlepiej z ćwiartką jabłka lub kawałkiem skórki pomarańczowej. Wymieniaj je co 1-2 dni, by uniknąć pleśni. Ciasteczka będą gotowe po 2-3 tygodniach.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka z orzechami włoskimi. Zrobisz na świętach, powtórzysz na sylwestra, bo rodzina będzie prosić