Aksamitny i puszysty krem czekoladowy. Każdy marzy o takim deserze
Domowy krem czekoladowy to świetny pomysł na samodzielny deser lub dodatek do ciast czy tortów. Smakuje jak lody czekoladowy i charakteryzuje się niebywałą aksamitnością i gęstością. Wspaniale smakuje na zimno, podany w pucharkach, posypany wiórkami czekoladowymi czy orzechami.
Aksamitny, puszysty krem czekoladowy to deser, o którym marzy każdy miłośnik słodkości. Lekki jak piórko, a jednocześnie intensywnie czekoladowy. Można go wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako masa do tortu lub ciasta, bo po schłodzeniu pięknie tężeje, zachowując swoją delikatność. Będzie też po prostu samodzielnym deserem - wystarczy kilka łyżek kremu w pucharku, z dodatkiem np. orzechów, wiórków kokosowych czy owoców. Możesz też posmarować nim naleśniki lub gofry, jeśli lubisz słodkie śniadania. To rewelacyjny sposób na ekspresowe słodkie co nieco.
Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%,
- 250 ml mleka,
- 200 g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady dobrej jakości,
- 50 g cukru,
- 20 g kakao w proszku,
- żółtko,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób wykonania:
- W garnku średniej wielkości wymieszaj trzepaczką cukier, kakao i sól.
- Wlej mleko i ubij całość, aż składniki się połączą. Następnie dołóż ekstrakt waniliowy i żółtko, a następnie ponownie wszystko wymieszaj.
- Postaw garnek na średnim ogniu i mieszaj, aż mieszanina zacznie parować i lekko bulgotać. Zdejmij go z ognia i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
- Pozostaw mieszankę do ostygnięcia do temperatury niższej niż pokojowa, mieszając trzepaczką co ok. 10-15 minut. Masa powinna być gęsta, ale nie całkowicie twarda. Jeśli tak się stanie, to musisz ponownie ją delikatnie podgrzać do rozpuszczenia.
- Zimną kremówkę ubij na sztywno mikserem, aż utworzą się miękkie szczyty. Dodaj połowę bitej śmietany do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj całość szpatułką. Kiedy kolor kremu będzie całkowicie jednolity, dołóż drugą połowę śmietanki i ponownie wymieszaj.
- Domowy krem czekoladowy wstaw do lodówki, by lekko stężał. Możesz wykorzystać go jako samodzielny deser lub element przełożenia tortów, ciastek i innych deserów.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gdy mam ochotę na mniej klasyczny obiad, robię te mini kebaby. Palce lizać
Pieczona dynia z piekarnika. Zrób do niej miodowo-pikantny sos