Reklama
Reklama

Aromatyczna karkówka na kiszonej kapuście. Idealna na uroczysty obiad, posmakuje rodzinie

Zastanawiasz się, co podać gościom podczas uroczystego obiadu? Dziś mamy wyjątkową propozycję - ta karkówka na kiszonej kapuście zachwyci nawet najbardziej wybredne osoby. Niezwykle soczysta i aromatyczna, sprawdzi się podczas świąt i różnych imprez.

Soczysta, aromatyczna karkówka na kiszonej kapuście to danie, które zachwyca smakiem i pięknie prezentuje się podczas specjalnych okazji. Nacięte i wypełnione papryką i cebulą mięso piecze się do perfekcji, zyskując rumianą, lekko skarmelizowaną skórkę.

Kiszona kapusta z dodatkiem marchewki i natki pietruszki dodaje świeżości i kontrastu do głębokich, wyrazistych nut mięsa. W efekcie uzyskasz pyszne i pełne tradycyjnego smaku danie, które oczaruje twoich gości i domowników.  

Karkówka na kiszonej kapuście - lista składników

Karkówka:

  • 1,2-1,5 kg karkówki, 
  • 1-2 cebule, 
  • po 1 papryce żółtej, czerwonej i zielonej, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • 5 łyżek oliwy lub rozpuszczonego masła, 
  • 2 łyżki octu balsamicznego, 
  • 2 łyżki miodu płynnego, 
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • ½ łyżeczki mielonego kminku, 
  • 1-2 łyżki suszonego majeranku, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • sól i czarny pieprz. 

Kapusta: 

  • 500 g kapusty kiszonej, 
  • 1-2 marchewki, 
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 
  • ½ łyżeczki cukru, 
  • szczypta soli i czarnego pieprzu. 

Karkówka na kiszonej kapuście - przepis

Karkówkę umyj, osusz i rozłóż na desce. Wykonaj na mięsie głębokie, poprzeczne nacięcia w odstępnie ok. 1,5 cm. W miseczce wymieszaj 3 łyżki oliwy, ocet balsamiczny, sos sojowy, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miód, musztardę oraz suszone przyprawy. Dokładnie natrzyj mięso marynatą, nacierając także przestrzenie między poszczególnymi półplastrami. Zawiń mięso w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc. 30 minut przed pieczeniem wyjmij karkówkę z lodówki.

Papryki przetnij na połowy, oczyść z gniazd nasiennych i błonek, po czym pokrój w paski. Obraną cebulę pokrój w piórka lub półpierścienie. Wymieszaj 1-2 łyżki oliwy z 1-2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę i szczyptą soli, polej tym warzywa i wymieszaj. Miejsca nacięć mięsa wypełnij papryką i cebulą, następnie przełóż karkówkę do rękawa do pieczenia lub bezpośrednio do naczynia do zapiekania. Zamknij rękaw klipsem lub przykryj pokrywą naczynie.

Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz mięso ok. 1,5 godziny, po czym rozetnij rękaw do pieczenia lub zdejmij pokrywę naczynia do zapiekania i piecz bez przykrycia ok. 20 minut.

W tym czasie zajmij się kapustą. Kapustę lekko przepłucz pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz i zetrzyj na jarzynowej tarce. Do miski włóż pokrojoną kapustę, startą marchewkę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz olej, cukier, sól i czarny pieprz, dokładnie wymieszaj. 

Na tacę, półmisek lub drewnianą deskę wyłóż kapustę. Ułóż na niej upieczoną karkówkę i serwuj. Karkówka na kiszonej kapuście pięknie prezentuje się jako samodzielne danie. Świetnie smakuje z ziemniaczanym puree lub opiekanymi ziemniakami. 

Zobacz też:

Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane

Najprostszy przepis na bezglutenowe pączki. Zrób je na tłusty czwartek

Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu

INTERIA.PL