Babcie gotowały, gdy trzeba się było dobrze najeść. Dziś mało kto pamięta o tej zupie
Kiedyś ta zupa królowała na polskich stołach - zapalanka była znana większości gospodyń. Jest przepyszna, bardzo sycąca i przede wszystkim niedroga, co miało znaczenie zwłaszcza w trudnych czasach. Dzisiaj to danie jest zapomniane, ale zdecydowanie warto je przyrządzić.
Gdy wspomnisz o tej zupie swojej babci, na pewno będzie ją pamiętać. Zapalanka to ziemniaczana zupa zaprawiona zasmażką ze smalcu. Kilka prostych i niedrogich składników wystarczyło, aby ugotować cały garnek i nasycić rodzinę.
To jeden z tych przepisów, które zdecydowanie warto odświeżyć - ten smak zapamiętasz na długo i z pewnością niejednokrotnie do niego wrócisz.
Do wykonania tego przepisu potrzebne są następujące składniki:
- porcja rosołowa,
- 1 kg ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- duża cebula,
- 3 czubate łyżki mąki,
- sól,
- pieprz,
- lubczyk,
- suszony majeranek.
Do podania:
- plastry wędzonego boczku,
- szczypiorek.
Zobacz też: Dodaje potrawom wyjątkowego smaku. Do tego podkręca metabolizm, obniża cholesterol i cukier
Porcję rosołową włóż do dużego garnka, zalej ją wodą, tak aby kurczak znalazł się w całości pod taflą wody. Garnek ustaw na kuchence, wywar na zupę gotuj na wolnym ogniu. W trakcie gotowania zbierz z powierzchni szumowiny. Trzeba uważać, żeby szumowiny się nie zagotowały.
Obierz warzywa. Marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki, ziemniaki w kostkę. Cebulę drobno poszatkuj.
Do mięsnego wywaru pozbawionego szumowiny dodaj najpierw pietruszkę i marchewkę. Zupę gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę dopraw solą i pieprzem.
Cebulę podsmaż na maśle. Zarumienioną cebulę dorzuć do zupy.
Na patelnię, na której smażona była cebula, wsyp mąkę. Podsmażaj ją, aż zbrązowieje.
Podsmażoną mąkę przełóż do garnka, "zapalamy" nią zupę. Wywar mieszaj, żeby nie powstały żadne grudki.
Zupę zagotuj, dodaj opłukany lubczyk i 1-2 łyżeczki suszonego majeranku. Zapalankę gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Cienkie plasterki wędzonego boczku podsmaż na suchej patelni z dwóch stron do momentu, aż staną się chrupiące. Szczypiorek drobno poszatkuj.
Zapalankę podaj z chipsami z boczku oraz szczypiorkiem.
Źródło: smaker.pl
Zobacz też:
Obiad na co dzień i na wyjątkowe okazje. Cała rodzina pokocha zapiekankę naleśnikową
Czekoladowe ciasto, śmietankowy krem i bananowy dodatek. Domowy Kopiec kreta
Idealnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Zrób chrupiące frytki domowe