Reklama
Reklama

Bez niej nie ma śląskiego, niedzielnego obiadu. Oto przepis na modrą kapustę

Modra, czyli czerwona kapusta to przysmak pochodzący z kuchni śląskiej. Tradycyjnie podaje się ją do rolady i klusek, choć świetnie sprawdzi się też jako dodatek do innych mięs - najlepiej pieczonych lub duszonych w sosie. Taką kapustę możesz podawać na ciepło lub na zimno, a dodatek kwaśnego jabłka i octu jabłkowego fantastycznie podkręca smak oraz nadaje jej pięknego, wyrazistego koloru.

Czerwona kapusta to samo zdrowie, znajdziesz w niej mnóstwo błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, dba o jelita, oraz zapewnia sytość po posiłku. Warzywo to korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy, między innymi pomaga zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi. Dodatkowo czerwona kapusta jest niskokaloryczna, dlatego bez większych ograniczeń, można jeść ją na diecie redukcyjnej. Świetnie sprawdza się w surówkach, a także w popularnej śląskiej sałatce, znanej pod nazwą modra kapusta. Jak ją zrobić? Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku. 

Sprawdź także: Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz różnicę na wadze. Surówka smakuje obłędnie

Przepis na modrą kapustę 

Do przygotowania modrej kapusty, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 mała główka kapusty czerwonej,
  • 1 mała cebula, 
  • 1 twarde i kwaśne jabłko, 
  • 250 ml wody, 
  • 2 łyżki octu jabłkowego, 
  • 2-3 łyżki cukru lub miodu,
  • 1 łyżka oleju lub masła, 
  • 1 listek laurowy, 
  • sól i czarny pieprz do smaku. 

Jak zrobić modrą kapustę?

Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, wytnij głąb i drobno poszatkuj za pomocą ostrego noża lub szatkownicy. Cebulę obierz, posiekaj w drobniutką kosteczkę, a obrane jabłka zetrzyj na tarce jarzynowej lub drobno pokrój. Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż cebulkę, aż stanie się miękka i złota. Przełóż ja do garnka, w którym będzie gotowała się kapusta. Poszatkowaną kapustę włóż do garnka, zalej wodą, dorzuć liść laurowy i ustaw na średniej mocy palnika na ok. 20 minut. Od czasu do czasu mieszaj.  

Po upływie wyznaczonego czasu dodaj starte jabłko, dolej ocet (lub sok z cytryny), dopraw solą, cukrem i czarnym pieprzem. Duś jeszcze ok. 10 minut. Następnie wyjmij liść laurowy, w razie potrzeby ponownie dopraw i wymieszaj. Dla wykończenia smaku możesz dolać 1-2 łyżki tłoczonego na zimno oleju, lecz nie jest to konieczne.  

Modrą kapustę serwuj zaraz po przygotowaniu, po odczekaniu 30 minut lub na następny dzień, gdy jej smak się wzmocni. 

Żródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapiekanka jajeczna na śniadanie. Kremowa, sycąca i chrupie aż miło

Ekspresowa Sałatka Kaznodziei. Niezwykle sycąca, a z półproduktów

Kupujemy sporadycznie, tymczasem jedna bulwa to dzienna porcja witaminy C. Robię z niego pyszną zapiekankę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki