Łączę kilka składników, serwuję do obiadu. Ta sałatka zawsze pasuje
Pyszna sałatka do obiadu to prawdziwa bomba świeżości. Chrupiące rzodkiewki, soczyste pomidorki i lekko pikantna oliwa tworzą idealne połączenie smaków. Kiedy nie mam pomysłu, co podać do głównego dania, ten przepis doskonale się sprawdza.
Kolorowa sałatka pełna witamin, idealna do obiadu - jeżeli szukasz czegoś takiego, to właśnie ten przepis. Wystarczy połączyć kilka składników i jest idealny dodatek do wszelkich dań głównych.
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 duży ogórek zielony,
- pęczek rzodkiewek,
- mała papryka żółta,
- mała papryka zielona,
- 2 łyżki oliwy z chili,
- odrobina octu jabłkowego,
- kilka gałązek koperku,
- sól i pieprz.
Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Ogórka umyj i pokrój w półplasterki (jeśli ma grubą skórkę, możesz go wcześniej obrać). Rzodkiewki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Obie papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w niewielkie paski.
W małej miseczce wymieszaj oliwę z chili z odrobiną octu jabłkowego. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski. Polej przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Posyp drobno posiekanym koperkiem.
Sałatkę możesz podać od razu, ale najlepiej smakuje po 10-15 minutach.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Schaboszczak niech się chowa. Przepis na te roladki mam od koleżanki z Koła Gospodyń Wiejskich
Weź kaszę jaglaną i zdrowe pestki. Przygotujesz przepyszny pasztet
Lekkie ciasto na niedzielę. Budyniowe nadzienie pomiędzy maślanymi blatami