Schaboszczak niech się chowa. Przepis na te roladki mam od koleżanki z Koła Gospodyń Wiejskich
Kotlet schabowy to niekwestionowany król polskich stołów, ale ile można jeść wciąż to samo. Na to mięso mam o wiele lepszy sposób. Koleżanka z Koła Gospodyń Wiejskich zdradziła mi, co przygotowuje w niedzielę. Roladki schabowe po wiejsku wyglądają efektownie i dosłownie rozpływają się w ustach.
Roladki schabowe wymagają trochę dłuższego przygotowania niż tradycyjne kotlety. Naprawdę jednak warto poświęcić im więcej czasu. To nietuzinkowe danie o staropolskim charakterze sprawi, że inaczej spojrzysz na schab.
Jeśli zastanawiasz się, co zrobić ze schabu, pomyśl o roladkach. W smaku biją na głowę tradycyjne schaboszczaki. To staropolskie danie kiedyś lądowało na szlacheckich stołach, z czasem trafiło pod strzechy. Dlaczego roladki są lepsze od schabowego? To kawałki mięsa, w które zawinięty jest serowo-grzybowy farsz. To jednak nie wszystko - wykończeniem tego dania jest chrupiący boczek, który nadaje smaku całej potrawie. Na samą myśl o roladkach po wiejsku cieknie mi ślinka.
Przepis poznałam, kiedy razem z Kołem Gospodyń Wiejskich przygotowywałyśmy poczęstunek na spotkanie seniorów. Miałyśmy robić schabowe, kiedy jedna z koleżanek podsunęła pomysł na wiejskie roladki. Nie obyło się wprawdzie bez tradycyjnego rozbijania mięsa, ale efekt był piorunujący. Seniorzy nie mogli się nachwalić dania i każdy wyszedł ze spotkania z przepisem.
Na przygotowanie roladek po wiejsku zarezerwuj sobie około półtorej godziny. To nieco więcej, niż zajmuje przygotowanie schabowych, ale ominie cię przynajmniej stanie przy patelni.
Składniki:
- 400-500 g schabu,
- 8 plasterków surowego boczku,
- 100 g żółtego sera,
- biała cebula,
- 100 g pieczarek,
- 2 łyżki masła,
- sól i czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania farszu. Cebulę obierz i poszatkuj, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni zeszklij cebulę na maśle, dodaj pieczarki i posól. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż odparuje woda z pieczarek. Na końcu dodaj pieprz. Ser pokrój w długie, cienkie paski.
Teraz pora na obróbkę mięsa. Schab pokrój w plasterki i rozbij na kotlety, posyp solą i pieprzem, jak do schabowych. Na każdy kawałek mięsa wyłóż farsz i ułóż paski sera. Zwiń w roladki każdy kawałek mięsa i owiń boczkiem, nakłuj wykałaczką tak, aby wszystko razem się trzymało.
Roladki przełóż do rękawa do pieczenia, ułóż w foremce i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia rozetnij rękaw, aby boczek stał się bardziej rumiany i chrupiący. Roladki schabowe po wiejsku możesz też piec bez rękawa, w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj jednak, aby 10 minut przed końcem pieczenia z naczynia zdjąć pokrywę.
Roladki schabowe po wiejsku podaję zawsze z ziemniakami i marchewką z groszkiem lub buraczkami. Pasują do nich również kasze i surówki ze świeżych warzyw. Raczej nie serwowałabym do nich sałatek, bo do typowo polskich dań pasują polskie dodatki. Surówka z kapusty czerwonej lub białej, ogórki kiszone czy gotowana kapusta doskonale się z nimi skomponują.
Innym, bardziej nowoczesnym podejściem jest serwowanie roladek z pieczonymi warzywami. Skoro i tak włączasz piekarnik, wykorzystaj to w pełni. Pokrój dynię, marchew, korzeń pietruszki czy selera, skrop oliwą i posyp ziołami. Przy okazji możesz upiec też ziemniaki. To doskonała opcja dla osób, które mają piekarnik z dwoma poziomami. Za jednym zamachem zrobisz cały obiad.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Prosty składnik, który odmieni smak zwykłej sałatki. Na imprezie będzie hitem
Łączę kilka składników, serwuję do obiadu. Ta sałatka zawsze pasuje
Weź kaszę jaglaną i zdrowe pestki. Przygotujesz przepyszny pasztet