Reklama
Reklama

Bije na głowę wędliny ze sklepu. Przepis na pieczony schab na kanapki

Pieczony schab na kanapki we włoskiej marynacie to wyśmienity pomysł na domową wędlinę. Sprawdzi się również na wszelkiego rodzaju imprezach czy uroczystościach jako przekąska. Mięso rozpływa się w ustach, a maślana nuta idealnie komponuje się z aromatycznymi ziołami.

Jakość niektórych produktów wędliniarskich w sklepach pozostawia wiele do życzenia. Dlatego podczas zakupów, warto zwrócić uwagę na ich skład. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, jaką szynkę serwujesz swoim najbliższym, możesz zdecydować się na własnoręcznie upieczenie jej w domu. Dobrej jakości wieprzowina oraz odpowiednia kompozycja przypraw sprawią, że pieczony schab na kanapki na stałe zagości w twojej kuchni. 

Sprawdź także: Zrób, gdy masz ochotę na fast-fooda. Parówki zawijane w chlebie

Przepis na pieczony schab na kanapki 

Do przygotowania pieczonego schabu na kanapki, będziesz potrzebować: 

  • 1 kg schabu wieprzowego w kawałku, 
  • 4 łyżki masła, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek. 

Marynata: 

  • 150 ml oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina, 
  • 1 łyżka octu z białego wina, 
  • 1 łyżka wody, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 1 łyżka soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii, 
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki, 
  • ½ łyżeczki suszonej szałwii, 
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy, 
  • ½ łyżeczki płatków chili.

Jak zrobić pieczony schab na kanapki? 

Przygotuj marynatę. Do kielicha malaksera wlej oba rodzaje octu, sok z cytryny i wodę. Dodaj wszystkie przyprawy oraz miód. Dokładnie zmiksuj do połączenia składników. Powoli wlej cienką strużką oliwę, cały czas mieszając marynatę. 

Przygotuj schab. Mięso umyj i osusz. Odetnij nadmiar tłuszczu i wszystkie błonki. Schab umieść w woreczku strunowym i zalej przygotowaną wcześniej marynatą. Dobrze wymieszaj i odstaw na 12-24 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i szybko obsmaż schab ze wszystkich stron, by mięso zamknęło się i nie traciło soków w czasie pieczenia. 

Przełóż schab na kawałek folii aluminiowej. Na wierzchu porozkładaj równomiernie drobno posiekane masło. Owiń mięso i połóż je w naczyniu żaroodpornym. Wstaw całość do pieca nastawionego na 190 st. Celsjusza. Piecz mięso przez ok. 30 minut, do uzyskania temperatury wewnętrznej 70 st. Celsjusza. Wyjmij i odstaw na 5 minut. 

Pieczony schab na kanapki krój w plasterki i podawaj na ciepło lub zimno. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Cudownie miękkie, rozpływają się w ustach. Przepis na te pączki jest banalny

Gdy postawisz na stole, każdy będzie chciał spróbować. Sałatka z szynką robi furorę na imprezach

Co zamiast pączków na tłusty czwartek? Przygotuj puszyste profiterolki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wędliny