Zrób, gdy masz ochotę na fast-fooda. Parówki zawijane w chlebie
Chociaż dietetycy zalecają, aby starać się jeść pełnowartościowe posiłki, każdy z nas raz na jakiś czas ma ochotę na mniej dietetyczne dania. Wybór pada najczęściej na kebaba, pizzę, czy hot-dogi. Domową przekąskę à la fast food, możesz przygotować w domu z kilku tanich składników. Jest banalnie prosta do zrobienia i świetnie sprawdzi się na przykład na kolację.
Parówki zawijane w chlebie to ciekawy pomysł na przekąskę lub kolację dla wszystkich - dzieci i dorosłych. Z pewnością przypadnie do gustu nawet wyjątkowym niejadkom. Natychmiast znikną z każdego talerza. Parówki owinięte w dużą ilość wyrazistego sera, skąpane w pikantnym ketchupie są też niezwykle szybkie w przygotowaniu. Już w ciągu 10 minut przygotujesz pożywny i pyszny posiłek, który doda energii na cały dzień. Wystarczy kilka składników, które z pewnością masz w lodówce.
Sprawdź także: Chrupiące, wyrośnięte i mięciutkie w środku. Szybkie bułki bez drożdży
Do przygotowania dania, będziesz potrzebować:
- 8 parówek krótkich typu serdelki,
- 8 kromek chleba tostowego,
- 8 plasterków sera żółtego typu gouda wielkości kromek tostowych,
- 50 g tartego żółtego sera typu gouda,
- 50 ml ketchupu pikantnego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Gotowe danie możesz podać z keczupem, lub przygotować sos czoskowy, z jogurtu greckiego, czosnku, szczypiorku, soli i pieprzu.
Kromki chleba tostowego rozłóż na blacie. Na każdej z nich połóż po plasterku sera, w razie potrzeby docinając je, by nie wystawały poza pieczywo.Na każdej kromce chleba połóż parówkę na skos - powinna łączyć przeciwległe rogi.
Parówki posyp równomiernie tartym serem i polej odrobiną ketchupu. Posyp wszystko oregano i czarnym pieprzem. Rozgrzej opiekacz do kanapek. Złącz ze sobą dwa wolne rogi każdego tosta, tak by między dwoma warstwami pieczywa znajdował się fragment plasterka sera.
Kładź tosty na opiekaczu i przytrzymując ich wierzch za pomocą szpatułki, opuść górną klapę urządzenia. Piecz każdy tost przez ok. 2-3 minuty, do ładnego zrumienienia brzegów i roztopienia sera.
Parówki zawijane w chlebie podawaj od razu po przyrządzeniu, na ciepło.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Polskie kapary to skarbnica witamin. Mało kto wie, że są jadalne i bardzo zdrowe
Ten przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nie ma lepszych faworków
Schabowe wyszły twarde jak podeszwa? Dodaj jeden składnik, a staną się soczyste i miękkie