Reklama
Reklama

Zrób, gdy masz ochotę na fast-fooda. Parówki zawijane w chlebie

Chociaż dietetycy zalecają, aby starać się jeść pełnowartościowe posiłki, każdy z nas raz na jakiś czas ma ochotę na mniej dietetyczne dania. Wybór pada najczęściej na kebaba, pizzę, czy hot-dogi. Domową przekąskę à la fast food, możesz przygotować w domu z kilku tanich składników. Jest banalnie prosta do zrobienia i świetnie sprawdzi się na przykład na kolację.

Parówki zawijane w chlebie to ciekawy pomysł na przekąskę lub kolację dla wszystkich - dzieci i dorosłych. Z pewnością przypadnie do gustu nawet wyjątkowym niejadkom. Natychmiast znikną z każdego talerza. Parówki owinięte w dużą ilość wyrazistego sera, skąpane w pikantnym ketchupie są też niezwykle szybkie w przygotowaniu. Już w ciągu 10 minut przygotujesz pożywny i pyszny posiłek, który doda energii na cały dzień. Wystarczy kilka składników, które z pewnością masz w lodówce.

Sprawdź także: Chrupiące, wyrośnięte i mięciutkie w środku. Szybkie bułki bez drożdży

Przepis na parówki zawijane w chlebie


Do przygotowania dania, będziesz potrzebować: 

  • 8 parówek krótkich typu serdelki,
  • 8 kromek chleba tostowego,
  • 8 plasterków sera żółtego typu gouda wielkości kromek tostowych,
  • 50 g tartego żółtego sera typu gouda,
  • 50 ml ketchupu pikantnego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Gotowe danie możesz podać z keczupem, lub przygotować sos czoskowy, z jogurtu greckiego, czosnku, szczypiorku, soli i pieprzu. 

Jak zrobić parówki zawijane w chlebie? 


Kromki chleba tostowego rozłóż na blacie. Na każdej z nich połóż po plasterku sera, w razie potrzeby docinając je, by nie wystawały poza pieczywo.Na każdej kromce chleba połóż parówkę na skos - powinna łączyć przeciwległe rogi.

Parówki posyp równomiernie tartym serem i polej odrobiną ketchupu. Posyp wszystko oregano i czarnym pieprzem. Rozgrzej opiekacz do kanapek. Złącz ze sobą dwa wolne rogi każdego tosta, tak by między dwoma warstwami pieczywa znajdował się fragment plasterka sera.

Kładź tosty na opiekaczu i przytrzymując ich wierzch za pomocą szpatułki, opuść górną klapę urządzenia. Piecz każdy tost przez ok. 2-3 minuty, do ładnego zrumienienia brzegów i roztopienia sera.

Parówki zawijane w chlebie podawaj od razu po przyrządzeniu, na ciepło.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Polskie kapary to skarbnica witamin. Mało kto wie, że są jadalne i bardzo zdrowe

Ten przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nie ma lepszych faworków

Schabowe wyszły twarde jak podeszwa? Dodaj jeden składnik, a staną się soczyste i miękkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski