Reklama
Reklama

Biszkopt orzechowy rośnie wysoki i puszysty, nigdy nie opada. Zmieniłam w przygotowaniu tylko jedną rzecz

Od lat piekłam biszkopt orzechowy, który zawsze po wyjęciu z pieca lekko opadał. Dopiero, gdy spróbowałam jednej zmiany w technice, zobaczyłam, że ciasto pięknie wyrasya. Ten trik nie kosztuje wiele pracy, a zawsze się sprawdza. Warto go zastosować w przepisie na orzechowy biszkopt.

Puszysty i wyrośnięty biszkopt jest dumą każdego domorosłego cukiernika. Niektórzy po jego wyglądzie oceniają talent kucharza. Piękne ciasto może stać się bazą do tortów i do warstwowych deserów. Będzie pyszne również podane samodzielnie do dobrej kawy.  

Sposób na wysoki biszkopt orzechowy

Sekret dobrze wyrośniętego biszkoptu orzechowego tkwi w technice ubijania żółtek. To właśnie ta zmiana sprawiła, że moje ciasto pięknie rośnie i nie opada. Zamiast dodawać żółtka od razu do piany z białek, warto ubić je osobno z cukrem. Kiedy staną się jasne i niemal podwoją objętość, nadają się do połączenia z pianą z białek. Łączenie musi odbywać się bardzo delikatnie, najlepiej robić to ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach. aż staną się jasne, puszyste i prawie podwoją objętość.  

Reklama

Dlaczego to działa? Ubite starannie żółtka stanowią dla ciasta dodatkowe napowietrzenie. Dzięki temu struktura biszkoptu orzechowego staje się stabilniejsza i nie opada po upieczeniu. Ważne są również detale. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, suche składniki dodaje się powoli i miesza tylko do połączenia. Po upieczeniu biszkopt należy studzić stopniowo, początkowo w uchylonym piekarniku, by nie zniszczyć jego delikatnej struktury. 

Przepis na biszkopt orzechowy 

Biszkopt orzechowy to jedno z bardziej wymagających ciast, ale z naszym przepisem wyjdzie puszysty i wysoki.  

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli chcesz ciemniejszy kolor), 
  • 1 łyżka mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • ¾ szklanki mielonych orzechów włoskich, 
  • 3 łyżki bułki tartej. 

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj tortownicę (ok. 24 cm), wyłóż spód papierem do pieczenia. 
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na miękką pianę, stopniowo dodawaj do nich dwie łyżki cukru, aż piana będzie sztywna. 
  3. W osobnej misce ubij żółtka z łyżką cukru, aż będą jasne i puszyste. Dodaj miód i krótko zmiksuj. 
  4. Delikatnie połącz żółtka z pianą z białek używając łyżki lub miksera nastawionego na najwolniejsze obroty.  
  5. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, bułką tartą, mielonymi orzechami i ewentualnie kakao. 
  6. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, mieszając tylko do połączenia. 
  7. Przelej ciasto do formy, wyrównaj wierzch i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut, do suchego patyczka. 
  8. Po upieczeniu zostaw biszkopt na kilka minut w uchylonym piekarniku, następnie studź na kratce.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nie miałam ochoty na kotlety, zrobiłam na obiad te placki. To był hit, mąż teraz chce jeść regularnie

Ze sztandarowego owocu jesieni możesz zrobić zdrowe żelki. Na odporność i zdrowe serce

Najbardziej kremowy sernik. Delikatna masa i spód z herbatników

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery