Biszkopt orzechowy rośnie wysoki i puszysty, nigdy nie opada. Zmieniłam w przygotowaniu tylko jedną rzecz
Od lat piekłam biszkopt orzechowy, który zawsze po wyjęciu z pieca lekko opadał. Dopiero, gdy spróbowałam jednej zmiany w technice, zobaczyłam, że ciasto pięknie wyrasya. Ten trik nie kosztuje wiele pracy, a zawsze się sprawdza. Warto go zastosować w przepisie na orzechowy biszkopt.
Puszysty i wyrośnięty biszkopt jest dumą każdego domorosłego cukiernika. Niektórzy po jego wyglądzie oceniają talent kucharza. Piękne ciasto może stać się bazą do tortów i do warstwowych deserów. Będzie pyszne również podane samodzielnie do dobrej kawy.
Sekret dobrze wyrośniętego biszkoptu orzechowego tkwi w technice ubijania żółtek. To właśnie ta zmiana sprawiła, że moje ciasto pięknie rośnie i nie opada. Zamiast dodawać żółtka od razu do piany z białek, warto ubić je osobno z cukrem. Kiedy staną się jasne i niemal podwoją objętość, nadają się do połączenia z pianą z białek. Łączenie musi odbywać się bardzo delikatnie, najlepiej robić to ręcznie lub mikserem na wolnych obrotach. aż staną się jasne, puszyste i prawie podwoją objętość.
Dlaczego to działa? Ubite starannie żółtka stanowią dla ciasta dodatkowe napowietrzenie. Dzięki temu struktura biszkoptu orzechowego staje się stabilniejsza i nie opada po upieczeniu. Ważne są również detale. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, suche składniki dodaje się powoli i miesza tylko do połączenia. Po upieczeniu biszkopt należy studzić stopniowo, początkowo w uchylonym piekarniku, by nie zniszczyć jego delikatnej struktury.
Biszkopt orzechowy to jedno z bardziej wymagających ciast, ale z naszym przepisem wyjdzie puszysty i wysoki.
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka miodu,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli chcesz ciemniejszy kolor),
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¾ szklanki mielonych orzechów włoskich,
- 3 łyżki bułki tartej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj tortownicę (ok. 24 cm), wyłóż spód papierem do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na miękką pianę, stopniowo dodawaj do nich dwie łyżki cukru, aż piana będzie sztywna.
- W osobnej misce ubij żółtka z łyżką cukru, aż będą jasne i puszyste. Dodaj miód i krótko zmiksuj.
- Delikatnie połącz żółtka z pianą z białek używając łyżki lub miksera nastawionego na najwolniejsze obroty.
- Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, bułką tartą, mielonymi orzechami i ewentualnie kakao.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, mieszając tylko do połączenia.
- Przelej ciasto do formy, wyrównaj wierzch i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu zostaw biszkopt na kilka minut w uchylonym piekarniku, następnie studź na kratce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ze sztandarowego owocu jesieni możesz zrobić zdrowe żelki. Na odporność i zdrowe serce
Najbardziej kremowy sernik. Delikatna masa i spód z herbatników