Biszkopt z orzeźwiającym kremem cytrynowym zaserwuję gościom. Jest obłędny
Biszkopt z kremem cytrynowym zaspokoi oczekiwania wybrednych smakoszy. Ciasto jest lekkie, a zarazem wilgotne, a intensywny smak i aromat cytryny czynią deser niezwykle intrygującym i orzeźwiającym. Kiedyś zrobiłam to ciasto do pracy, gdy miałam imieniny, teraz postanowiłam zaserwować je na deser po obiedzie kiedy rodzina odwiedzi mnie 1 listopada.
Kiedy 1 listopada zjedzie się cała rodzina, po wizycie na cmentarzu mają przyjechać do mnie na obiad. Jeśli chodzi o danie główne, mam sporo pomysłów, ale deser spędzał mi sen z powiek. W końcu wymyśliłam - ten przepyszny biszkopt z kremem cytrynowym sprawdzi się idealnie. Robi się go szybko, co jest dodatkowym atutem, bo nie będę mieć czasu na długie przygotowania.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- skórka otarta z ½ cytryny,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią,
- 150 g płynnego masła,
- 160 g mąki tortowej,
- 40 g skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 2 żółtka,
- 50 g cukru,
- 20 g mąki pszennej,
- 20 ml likieru cytrynowego,
- 225 ml mleka,
- skórka otarta z ½ cytryny,
- 4 łyżki dropsów czekoladowych.
Przygotuj biszkopt. Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodaj połowę skórki otartej z wyparzonej cytryny, wyciśnięty z niej sok, cukier z wanilią oraz przestudzone masło.
Przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Partiami wmieszaj szpatułką do masy jajecznej.
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 24 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Przygotuj krem. Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj do niej przesianą przez sitko mąkę oraz likier cytrynowy (świetnie sprawdzi się włoskie Limoncello). Nie przerywając ucierania, cienką strużką wlej mleko. Wymieszaj.
Przelej masę do rondelka. Na palniku u średniej mocy doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika. Cały czas mieszając masę, gotuj ją, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania wmieszaj do masy resztę skórki cytrynowej.
Odstaw krem do całkowitego wystudzenia. Co pewien czas zamieszaj. Gdy ostygnie, wymieszaj z dropsami czekoladowymi. Możesz zastąpić je posiekaną czekoladą (około 50 g). Udekoruj biszkopt kremem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie wiesz, jaką sałatkę zrobić na imprezę? Ta brokułowa zawsze znika jako pierwsza
Pięknie wyrasta, a jego aromat unosi się w całym domu. Chlebek jesienny do zupy i nie tylko