Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości
Czasami najprostsze ciasta są tymi najlepszymi. Jeśli nie chcesz spędzić kilku dni w kuchni na robieniu deseru, to polecamy nasz sprawdzony przepis na ciasto cytrynowe. Wychodzi miękkie, ale mięsiste, o pysznym słodko-kwaskowatym smaku. Idealnie pasuje z filiżanką herbaty czy kawy.
To ciasto cytrynowe jest gęste, maślane, mocno cytrusowe. Niezwykle wilgotna konsystencja łączy w sobie cytrynę z nutą ekstraktu waniliowego. Wypiek świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie pysznym i szybkim deserem czy podwieczorkiem na co dzień, a także do niedzielnej kawy. Przepis przyda się też wówczas, gdy odwiedzą cię niespodziewani goście. Spróbuj udekorować je lukrem cytrynowym, który dodatkowo orzeźwi całość.
Przeczytaj też: Kefir, maślanka czy może jogurt? Zdziwisz się, co jest najzdrowsze
Składniki:
- 230 g masła,
- 200 g cukru,
- 190 g mąki pszennej,
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 60 g kwaśnej śmietany 18%,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka skórki cytrynowej,
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób wykonania:
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W osobnej misce utrzyj masło mikserem na gładką i puszystą masę przez ok. minutę. Następnie dodaj cukier i kontynuuj miksowanie przez kolejne 2 minuty, aż całość będzie puszysta.
Dodawaj po jednym jajku do mieszanki maślanek, dobrze mieszając po każdym z nich. Dodaj śmietanę, sok z cytryny, skórkę i ekstrakt waniliowy. Ubijaj na średnich obrotach, do połączenia.
Powoli dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając tylko do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo gęste.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 × 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45-60 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto cytrynowe z piekarnika i umieść na kratce do ostudzenia. Podawaj ciepłe lub na zimno, najlepiej polane lukrem cytrynowym.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 4 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedno z najlepszych austriackich dań. Puszyste serowe knedle z morelami w chrupiącej panierce
Najszybsze ciasto z malinami na weekend. Przepis, który wyjdzie każdemu
Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach