Reklama
Reklama

Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości

Czasami najprostsze ciasta są tymi najlepszymi. Jeśli nie chcesz spędzić kilku dni w kuchni na robieniu deseru, to polecamy nasz sprawdzony przepis na ciasto cytrynowe. Wychodzi miękkie, ale mięsiste, o pysznym słodko-kwaskowatym smaku. Idealnie pasuje z filiżanką herbaty czy kawy.

Słodko-kwaśne i leciutkie

To ciasto cytrynowe jest gęste, maślane, mocno cytrusowe. Niezwykle wilgotna konsystencja łączy w sobie cytrynę z nutą ekstraktu waniliowego. Wypiek świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Będzie pysznym i szybkim deserem czy podwieczorkiem na co dzień, a także do niedzielnej kawy. Przepis przyda się też wówczas, gdy odwiedzą cię niespodziewani goście. Spróbuj udekorować je lukrem cytrynowym, który dodatkowo orzeźwi całość.

Przeczytaj też: Kefir, maślanka czy może jogurt? Zdziwisz się, co jest najzdrowsze

Reklama

Ciasto cytrynowe - przepis

Składniki:

  • 230 g masła, 
  • 200 g cukru,
  • 190 g mąki pszennej, 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 60 g kwaśnej śmietany 18%, 
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • łyżeczka skórki cytrynowej, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Sposób wykonania:

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. 

W osobnej misce utrzyj masło mikserem na gładką i puszystą masę przez ok. minutę. Następnie dodaj cukier i kontynuuj miksowanie przez kolejne 2 minuty, aż całość będzie puszysta. 

Dodawaj po jednym jajku do mieszanki maślanek, dobrze mieszając po każdym z nich. Dodaj śmietanę, sok z cytryny, skórkę i ekstrakt waniliowy. Ubijaj na średnich obrotach, do połączenia. 

Powoli dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając tylko do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo gęste. 

Formę do pieczenia o wymiarach 20 × 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45-60 minut, do suchego patyczka. 

Wyjmij ciasto cytrynowe z piekarnika i umieść na kratce do ostudzenia. Podawaj ciepłe lub na zimno, najlepiej polane lukrem cytrynowym. 

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 4 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedno z najlepszych austriackich dań. Puszyste serowe knedle z morelami w chrupiącej panierce

Najszybsze ciasto z malinami na weekend. Przepis, który wyjdzie każdemu

Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze