Reklama
Reklama

Bułeczki, które smakują zupełnie jak pizza. Rozgrzeją i nasycą na dłużej

Bułeczki pizzowe to prawdziwy rarytas na kolację czy przyjęcie z bliskimi. Każdy może upiec je z ulubionymi składnikami, zupełnie jak w przypadku pizzy. Przekąska zresztą świetnie imituje smak włoskiego dania i jest równie prosta do przygotowania. Nie zwlekaj i podaj rodzinie miękkie, puszyste bułeczki.

Pizza w wersji mini

Kolacja na ciepło? Przekąska dla gości? Bułeczki pizzowe to zawsze dobry wybór, jeśli chcesz przekąsić coś rozgrzewającego, sycącego i po prostu pysznego. Pamiętaj, że ciasto musi chwilę wyrastać, więc przygotuj je odpowiednio wcześnie. Układanie składników to już prawdziwa łatwizna. Po prostu rozłożysz je na cieście, które następnie zwiniesz w rulon i pokroisz. Postępuj według poniższego przepisu, a z pewnością wszystko się uda. 

Bułeczki pizzowe - przepis

Składniki

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 10 g suchych drożdży, 
  • 250 ml wody, 
  • płaska łyżeczka soli, 
  • płaska łyżeczka cukru, 
  • łyżka oliwy, 
  • 3 pomidory, 
  • 10 plasterków szynki, 
  • 10 plasterków sera, 
  • puszka pomidorów, 
  • 50 g koncentratu pomidorowego, 
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 80 g sera cheddar do posypania, 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • sól i pieprz. 

Sposób wykonania:

Najpierw przygotuj ciasto. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, sól i cukier. Delikatnie wymieszaj składniki do połączenia. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Stopniowo dodawaj ją do miski, wyrabiając ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około półtorej godziny.  

Zrób sos. Zawartość puszki pomidorów i koncentratu pomidorowego zagotuj. Dodaj wtedy zioła prowansalskie, sól i pieprz, a następnie zamieszaj i odstaw. 

Po półtorej godzinie podziel ciasto na trzy części. Każdą z nich rozwałkuj dość cienko. Pokrój pomidory w plasterki i przekrój je na pół. Plastry szynki i sera przekrój również na pół. Wysmaruj ciasto przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym

Następnie układaj składniki - w odległości około dwóch centymetrów od dolnego brzegu, jeden obok drugiego: przygotowane pomidory, plastry sera i szynkę. Na koniec zwiń każdą część w rulon. Pokrój ostrym nożem. Ułóż bułeczki pizzowe na blaszce do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie, bo urosną w trakcie pieczenia. Posmaruj je oliwą. Tuż nad blachą zetrzyj ser cheddar na wierzch. Włóż bułeczki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 25-30 minut.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: bułki | pieczywo