Reklama
Reklama

Buraki z jabłkiem na zimę to samo zdrowie. Zrób do słoika i ciesz się ich smakiem

Przetwory z buraków można zrobić na wiele sposobów. Niektórzy zaprawiają je z chrzanem, inni dodają do ich czosnek. Świetnym patentem jest także przygotowanie wersji z jabłkiem. Ich smak podbije octowa zalewa z dodatkiem pieprzu oraz ziela angielskiego. Nietypowym dodatkiem, który nada im niepowtarzalnego aromatu, będą tu także goździki.

Surówka na bazie buraczków to prozdrowotna bomba. Warzywa te kryją w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają sporo błonnika pokarmowego, który świetnie wpływa na jelita oraz podkręca przemianę materii. Buraki działają także przeciwstarzeniowi i przeciwzapalnie, redukują stres, a takze obniżają wysoki cholesterol. Świetnie wpływają również na odporność i wydolność organizmu, dlatego warto jeść je jak najczęściej. Buraki z jabłkiem na zimę z dodatkiem słodkich, kwaśnych i korzennych przypraw to idealny pomysł na surówkę. Świetnie pasuje do dań mięsnych.  

Sprawdź także: Świetny do kanapek, jeszcze lepszy do naleśników, ale gofry z tym dżemem to poezja

Przepis na buraki z jabłkiem na zimę

Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem przygotowywania przetworów, zadbać o wyczyszczenie i wyparzenie słoików oraz pokrywek. Ten krok zapobiegnie psuciu się buraczanej sałatki. 

Składniki: 

  • 1 kg buraków,  
  • 3 jabłka,  
  • 100 ml octu winnego,  
  • 40 g cukru,  
  • 2 łyżki oliwy, 
  • 1 łyżeczka soli,  
  • kilka ziarenek pieprzu,  
  • kilka ziarenek ziela angielskiego.  

Dodatkowo: 

  • kilka goździków. 

Jak zrobić buraki z jabłkiem do słoików? 

Buraki umyj, obierz i ugotuj w całości w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedź je, a następnie poczekaj aż ostygną. Wtedy zetrzyj je na tarce. Jabłka obierz i również zetrzyj na tarce. Połącz z buraczkami w dużej misce.  

Ocet winny, oliwę, cukier, pieprz i ziele angielskie zagotuj. Przelej do miski i całość dobrze wymieszaj. Do każdego słoika włóż goździk. Przełóż buraki z jabłkiem na zimę. Mocno dociśnij i zamknij zakrętki. Pasteryzuj około 30 minut.  


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory