Buraki z jabłkiem na zimę to samo zdrowie. Zrób do słoika i ciesz się ich smakiem
Przetwory z buraków można zrobić na wiele sposobów. Niektórzy zaprawiają je z chrzanem, inni dodają do ich czosnek. Świetnym patentem jest także przygotowanie wersji z jabłkiem. Ich smak podbije octowa zalewa z dodatkiem pieprzu oraz ziela angielskiego. Nietypowym dodatkiem, który nada im niepowtarzalnego aromatu, będą tu także goździki.
Surówka na bazie buraczków to prozdrowotna bomba. Warzywa te kryją w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają sporo błonnika pokarmowego, który świetnie wpływa na jelita oraz podkręca przemianę materii. Buraki działają także przeciwstarzeniowi i przeciwzapalnie, redukują stres, a takze obniżają wysoki cholesterol. Świetnie wpływają również na odporność i wydolność organizmu, dlatego warto jeść je jak najczęściej. Buraki z jabłkiem na zimę z dodatkiem słodkich, kwaśnych i korzennych przypraw to idealny pomysł na surówkę. Świetnie pasuje do dań mięsnych.
Sprawdź także: Świetny do kanapek, jeszcze lepszy do naleśników, ale gofry z tym dżemem to poezja
Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem przygotowywania przetworów, zadbać o wyczyszczenie i wyparzenie słoików oraz pokrywek. Ten krok zapobiegnie psuciu się buraczanej sałatki.
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 3 jabłka,
- 100 ml octu winnego,
- 40 g cukru,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
- kilka ziarenek pieprzu,
- kilka ziarenek ziela angielskiego.
Dodatkowo:
- kilka goździków.
Buraki umyj, obierz i ugotuj w całości w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedź je, a następnie poczekaj aż ostygną. Wtedy zetrzyj je na tarce. Jabłka obierz i również zetrzyj na tarce. Połącz z buraczkami w dużej misce.
Ocet winny, oliwę, cukier, pieprz i ziele angielskie zagotuj. Przelej do miski i całość dobrze wymieszaj. Do każdego słoika włóż goździk. Przełóż buraki z jabłkiem na zimę. Mocno dociśnij i zamknij zakrętki. Pasteryzuj około 30 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Poważna konkurentka jarzynowej. Sałatka Oliwia będzie idealna na imprezy i święta
Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę