Reklama
Reklama

Wytrawne babeczki nie tylko na Halloween. Zaskakują smakiem i wyglądem

Wychodzą miękkie, pachnące i lekko pikantne. Babeczki z serem zaskakują wytrawnym smakiem i kremową konsystencją. Są zupełnie inne od klasycznych słodkich muffinek. Będą idealne na halloweenową (lub praktycznie każdą) imprezę, gdy chcesz przygotować coś niesztampowego. Zaskocz gości, przyrządzając wytrawne babeczki.

Wieczór był mroczny, wiatr hulał po całej kuchni, a zza rogu co chwilę wyglądał stwór, pytając, co znalazło się w piekarniku. Przynajmniej tak to wyglądało z mojej perspektywy, gdy piekłam wytrawne babeczki na imprezę. Zamiast opowieści o duchach i nawiedzonych domach, lepiej snuć historie o tym, jak coś pysznego potrafi uratować każde spotkanie. Znajomy, który organizuje przyjęcie urodzinowe w upiornym stylu, już podkradł ode mnie przepis. Bo Halloween to przecież idealna okazja, żeby nieco bardziej poeksperymentować w kuchni. Babeczki dyniowo-serowe to idealny sposób, żeby zaskoczyć gości już pierwszym kęsem. 

Reklama

Halloween - cukierek, psikus a może babeczka

Halloween na dobre zadomowiło się w kulturze amerykańskiej, choć wywodzi się od celtyckiego święta Samhain (gdy żegnano wiosnę i lato, a witano ciemniejszą część roku). To święto obchodzone w nocy z 31 października na 1 listopada, podczas którego dzieci i dorośli przebierają się za duchy, czarownice czy wampiry i chodzą od drzwi do drzwi, prosząc o słodycze. Hasło "trick or treat", czyli po polsku "cukierek albo psikus", zna cały świat. Dziś nie opiera się to już na wierzeniach - w Stanach Zjednoczonych to po prostu dzień zabawy, pełen śmiechu, kolorów, dyniowych dekoracji i słodkich przekąsek. 

W Polsce Halloween nie ma tak głębokich korzeni, ale młodzież chętnie wykorzystuje okazję, aby spotkać się ze znajomymi i obejrzeć straszny film. Na domówkę przygotowuje się tematyczne przekąski. Królują więc palce wiedźmy z migdałowymi paznokciami, parówki - mumie w cieście francuskim, miniserniczki dyniowe czy ciasteczka w kształcie nietoperzy. Czasem warto zaskoczyć gości czymś, czego się nie spodziewają - na przykład wytrawnymi babeczkami

Dyniowo-serowe muffinki wyglądają apetycznie, ale też wspaniale smakują. Dynia nadaje im delikatnej słodyczy, ser - kremowej konsystencji, a przyprawy - lekkiej pikanterii. Zresztą nie musisz przyrządzać ich na Halloween - świetnie sprawdzają się jako ciepła przekąska na każdą imprezę. Można je podać z sosem czosnkowym, pikantnym ketchupem lub ziołowym dipem na bazie jogurtu. Pasują do nich też upieczone warzywa, np. papryka, cukinia i bakłażan. Jeśli podasz je z babeczkami, staną się elegancką przystawką. To niby małe babeczki, a robią duże wrażenie.

Wytrawne babeczki z serem - przepis

Wytrawne babeczki z serem kryją w sobie również mocno jesienny składnik, czyli dynię. Warzywo potrafi zaskoczyć, nie tylko w zupie czy cieście, ale też muffinkach na słono. Przygotowanie przekąski na Halloween (i nie tylko!) jest naprawdę proste. Wystarczy połączyć mokre i suche składniki, przelać ciasto do foremek i upiec. W efekcie powstaje puszyste, miękkie, wilgotne ciasto z lekko słodką nutą dyni i wyrazistym smakiem sera (oraz serową chrupiącą pierzynką). Dodatek pieprzu cayenne sprawia, że babeczki świetnie rozgrzewają w chłodne dni. To przepis, który warto zachować i wykorzystać przy okazji wielu spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Wytrawne babeczki z serem - przepis

Składniki (na 12 sztuk):

Mokre produkty:

  • 300 g purée z dyni,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 50 g masła 82%,
  • 2 jajka.

Suche produkty:

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • łyżeczka pieprzu cayenne,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Dodatkowo:

  • 150 g startego żółtego sera (np. ementaler),
  • masło do natłuszczenia formy na muffinki.

Sposób przygotowania:

Krok 1

Rozpocznij od przygotowania mokrej części masy. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia. Chłodne przelej do miski. Dodaj też purée z dyni (najlepiej przygotować je co najmniej dzień wcześniej) oraz jogurt naturalny. Wszystko połącz ze sobą dokładnie, używając trzepaczki. 

Krok 2

Do miski wbij jeszcze jajka, ponownie roztrzep do połączenia i odstaw mokrą część masy na później.

Krok 3

Teraz czas na suche produkty. Do czystej, większej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, pieprz cayenne i cukier. Wszystko ze sobą przemieszaj łyżką, do połączenia.

Krok 4

Płynną miksturę przelej do suchych składników. 

Krok 5

Rózgą kuchenną zmieszaj ze sobą obie masy, aby połączyły się w gładkie i jednolite ciasto. Jeśli chcesz, możesz użyć miksera na niskich obrotach. Zwróć uwagę, żeby w cieście nie zostały grudki mąki.

Krok 6

Zetrzyj żółty ser. Dodaj większość do miski z ciastem i dobrze wymieszaj. Zostaw tylko ok. 2 łyżek startego sera na posypanie wierzchu babeczek. 

Krok 7

Formę do muffinek dobrze natłuść masłem (spód i brzegi). Przekładaj ciasto łyżką - prawie do pełnej wysokości zagłębienia. 

Krok 8

Posyp jeszcze wierzch każdej z babeczek pozostałym startym serem żółtym. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20-25 minut. Wierzch powinien ładnie się schrupać.

Krok 9

Po tym czasie ostrożnie wyjmij babeczki i przełóż na talerz lub kratkę z piekarnika, aby całkowicie wystygły. Takie wytrawne babeczki możesz podać na każdą okazję.

Krok 10

Udekorowane w odpowiedni sposób mogą posłużyć za pyszną przekąskę na Halloween. Wystarczy, że zapakujesz je w papierowe foremki imitujące pajęczyny, udekorujesz oliwkami udającymi pająki albo oblejesz "krwawym" ketchupem.

Wytrawne babeczki z dyni i sera to przekąska idealna na każdą jesienną imprezę, nie tylko na Halloween. Są aromatyczne, pięknie się prezentują i doskonale smakują - zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli chcesz odkryć więcej pomysłów na upiornie pyszne przekąski, zajrzyj do mojego darmowego e-booka "25 suuuperpysznych przysmaków na Halloween" - tam znajdziesz całą kolekcję pomysłów, które oczarują gości. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Placki z kaszy gryczanej na Wszystkich Świętych. Rozgrzeją, dodadzą energii na dłużej

Czekoladowiec ze śliwkową wkładką robię na Wszystkich Świętych. Z jednej porcji to zawsze za mało

Jesienią i zimą gotujemy, żeby się rozgrzać. Nie każdy wie, jak zbawienny ma wpływ na organizm

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: impreza | Halloween | przekąski