Reklama
Reklama

Chrupią aż miło, a smak mają niepowtarzalny. Wypróbowałam przepis na słynne placki po kaszubsku

Warzywne placki to prawdziwy hit wśród bezmięsnych potraw. Jeszcze do niedawna przygotowywaliśmy je jedynie z ziemniaków, obecnie można znaleźć wiele ciekawych przepisów łączących jarskie produkty. Dziś sprawdzimy, jak zrobić placki ziemniaczane po kaszubsku. Danie to jest niezwykle smaczne i sycące, będzie idealnym obiadem dla całej rodziny.

Dania z ziemniaków są popularne w całej Polsce, każdy region ma jednak swoje unikatowe przepisy, które warto poznać, by urozmaicić swój jadłospis. Placki ziemniaczane po kaszubsku to połączenie ziemniaków oraz kaszy jęczmiennej. Wychodzą pyszne, chrupiące, oraz nasycą cię na wiele godzin. Jak je zrobić i z czym jeść placki ziemniaczane po kaszubsku? Podpowiadamy.

Sprawdź także: Kolorowe, zdrowe i jakie smaczne. Zrób je na zimę do słoików

Placki ziemniaczane po kaszubsku - sekretem jest ten składnik

Tradycyjne placki przygotowuje się z połączenia tartych ziemniaków oraz mąki. W przypadku placków ziemniaczanych po kaszubsku kluczową rolę gra kasza jęczmienna. Która niegdyś stanowiła jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Dziś jest nieco zapomniana, a szkoda, nie tylko świetnie smakuje, ale i kryje w sobie sporo cennych wartości odżywczych.

Kasza jęczmienna jest źródłem witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i krążenia, a także witaminy E, która działa przeciwutleniająco i wspiera kondycję skóry. Nie brakuje w niej także potasu, który między innymi pomaga regulować ciśnienie krwi, miedzi i magnezu, które wspomagającą układ nerwowy, a także selenu, który pomaga dbać o zdrowe włosy i paznokcie. Kasza ta zawiera także błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, wpływa na sytość po posiłku, a także przyspiesza przemianę materii. Dodatkowo błonnik pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

Jak zrobić placki ziemniaczane po kaszubsku?

Przygotowanie placków ziemniaczanych po kaszubsku nie różni się znacząco od klasycznej receptury. Będziesz potrzebować:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 140 g kaszy jęczmiennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Zacznij od przepłukania kaszy pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj ją w osolonej wodzie, zazwyczaj zajmuje to około 20 minut. Odstaw kaszę do wystudzenia. W międzyczasie umyj, obierz i zetrzyj ziemniaki na małych oczkach. Przełóż je do miski, dodaj jajka, startą na tarce cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę ziemniaczaną, wystudzoną kaszę, oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelnię wlej porcję oleju i dobrze ją rozgrzej. Placki smaż na złoty kolor z dwóch stron.

Z czym jeść placki ziemniaczane po kaszubsku?

Takie placki możesz podawać na kilka sposobów. Świetnie sprawdzi się kwaśna śmietana oraz szczypiorek lub cebulka dymka. Możesz także przygotować do nich sos, np. pieczarkowy lub grzybowy, świetnie pasować będzie także mięsny gulasz.

Placki ziemniaczane po kaszubsku mogą smakować jak słynna kiszka ziemniaczana. Wystarczy, że zaserwujesz je z podsmażoną na patelni posiekaną cebulą z boczkiem.

Miłośnicy nieco lżejszych smaków, mogą zajadać placki z sosem jogurtowym. Do gęstego jogurtu dodaj ulubione świeże zioła, np. koperek i szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz sól i pieprz.

Źródła: helpa.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe