Reklama
Reklama

Kolorowe, zdrowe i jakie smaczne. Zrób je na zimę do słoików

Papryka to bardzo zdrowe warzywo, ma mnóstwo witaminy C, która wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie. Zawiera także sporo błonnika, który świetnie wspiera trawienie. W sezonie warzywo to jest najsmaczniejsze i najtańsze, warto jeść je na surowo, a także zrobić z niego zapas przetworów na zimę. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić marynowaną paprykę.

Marynowana papryka jest łatwa do przygotowania w domu, we własnej kuchni. Słodkie warzywa są niesamowite na kanapkach, w sałatkach czy przy wszelkiego rodzaju przystawkach. Zalewa jest mocno czosnkowa i aromatyczna dzięki zawartości gorczycy i selera. Gotowe słoiki możesz przechowywać przez rok, a więc nie krępuj się, by przyszykować od razu większej ilości.

Sprawdź także: Niskokaloryczny pasztet z zielonego warzywa. Połóż go na kanapkach lub podaj jako przekąskę

Przepis na marynowaną paprykę

Jeśli chcesz odtworzyć ten przepis, warto zaopatrzyć się w kilka kolorów papryki, będzie pięknie prezentować się w słoiku. Nie zapomnij również zaopatrzyć się w czyste i wyparzone słoiki i pokrywki, dzięki temu przetwory się nie zepsują.

  • 2,5 kg papryki słodkiej różnokolorowej,
  • 1 cebula, 
  • 1 łyżka soli, 
  • 1,5 l octu jabłkowego, 
  • 500 ml octu winnego, 
  • 1,2 kg cukru, 
  • 10 ząbków czosnku, 
  • ½ łyżki kurkumy, 
  • 1 łyżka nasion gorczycy, 
  • 1 łyżeczka nasion selera. 

Jak zrobić marynowaną paprykę? 

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski o grubości ok. 1 cm. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. W dużym garnku przygotuj zalewę. Umieść sól, oba rodzaje octu, wodę, cukier, czosnek i przyprawy w dużym garnku. Doprowadź całość do wrzenia na średnim ogniu. Wysterylizuj słoiki i umieść w nich pokrojone papryki oraz rozłóż równomiernie cebulę. Dociśnij wszystko, by nie wypłynęło na powierzchnię po wlaniu zalewy. 

Używając lejka, wlej gorącą zalewę do warzyw, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni na górze. Usuń pęcherzyki powietrza za pomocą noża i stukając słoikami o blat. Zakręć słoiki. 

Wstaw przetwory do garnka wyścielonego ściereczką i zalej wodą do ok. ¾ wysokości. Gotuj je przez ok. 15 minut, a następnie wyjmij i pozostaw na blacie do całkowitego ostygnięcia, na 24 godziny. 

Sprawdź, czy wieczka są wklęsłe. Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu do roku. Marynowana papryka jest gotowa do spożycia po 3-4 tygodniach. Po otwarciu przechowuj przetwory w lodówce. 


Źródła: terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory