Kolorowe, zdrowe i jakie smaczne. Zrób je na zimę do słoików
Papryka to bardzo zdrowe warzywo, ma mnóstwo witaminy C, która wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie. Zawiera także sporo błonnika, który świetnie wspiera trawienie. W sezonie warzywo to jest najsmaczniejsze i najtańsze, warto jeść je na surowo, a także zrobić z niego zapas przetworów na zimę. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić marynowaną paprykę.
Marynowana papryka jest łatwa do przygotowania w domu, we własnej kuchni. Słodkie warzywa są niesamowite na kanapkach, w sałatkach czy przy wszelkiego rodzaju przystawkach. Zalewa jest mocno czosnkowa i aromatyczna dzięki zawartości gorczycy i selera. Gotowe słoiki możesz przechowywać przez rok, a więc nie krępuj się, by przyszykować od razu większej ilości.
Jeśli chcesz odtworzyć ten przepis, warto zaopatrzyć się w kilka kolorów papryki, będzie pięknie prezentować się w słoiku. Nie zapomnij również zaopatrzyć się w czyste i wyparzone słoiki i pokrywki, dzięki temu przetwory się nie zepsują.
- 2,5 kg papryki słodkiej różnokolorowej,
- 1 cebula,
- 1 łyżka soli,
- 1,5 l octu jabłkowego,
- 500 ml octu winnego,
- 1,2 kg cukru,
- 10 ząbków czosnku,
- ½ łyżki kurkumy,
- 1 łyżka nasion gorczycy,
- 1 łyżeczka nasion selera.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski o grubości ok. 1 cm. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. W dużym garnku przygotuj zalewę. Umieść sól, oba rodzaje octu, wodę, cukier, czosnek i przyprawy w dużym garnku. Doprowadź całość do wrzenia na średnim ogniu. Wysterylizuj słoiki i umieść w nich pokrojone papryki oraz rozłóż równomiernie cebulę. Dociśnij wszystko, by nie wypłynęło na powierzchnię po wlaniu zalewy.
Używając lejka, wlej gorącą zalewę do warzyw, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni na górze. Usuń pęcherzyki powietrza za pomocą noża i stukając słoikami o blat. Zakręć słoiki.
Wstaw przetwory do garnka wyścielonego ściereczką i zalej wodą do ok. ¾ wysokości. Gotuj je przez ok. 15 minut, a następnie wyjmij i pozostaw na blacie do całkowitego ostygnięcia, na 24 godziny.
Sprawdź, czy wieczka są wklęsłe. Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu do roku. Marynowana papryka jest gotowa do spożycia po 3-4 tygodniach. Po otwarciu przechowuj przetwory w lodówce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Poważna konkurentka jarzynowej. Sałatka Oliwia będzie idealna na imprezy i święta
Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę