Chrupiąca przekąska z ziemniaków. Hit każdej rodzinnej imprezy
Ziemniaki to jeden z najbardziej lubianych przez Polaków dodatków do dań, a przy tym wdzięczny o tyle, że można przyrządzić je na bardzo wiele sposobów. Przykładem są ziemniaczane zameczki – pełne aromatu i wyjątkowo efektownie prezentujące się na stole przekąska.
Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że ziemniaki są tuczące i lepiej ich unikać. Nic bardziej mylnego, warzywa te są sycące i mają sporo witamin i minerałów, dlatego jak najbardziej mogą stanowić element zbilansowanej diety. Należy jednak pamiętać, aby unikać smażenia ich w głębokim tłuszczu, lepszym wyborem będą te w wersji gotowanej lub pieczonej.
Ziemniaczane zameczki to banalnie proste i tanie danie. Do jej przygotowania, będziesz potrzebować jedynie ziemniaków, pamiętaj, aby wybrać te typu kulinarnego B lub C, najlepiej sprawdzą się do zrobienia chrupiącej przekąski. Nie zapomnij także o przyprawach, świetnie sprawdzą się różne rodzaje papryki, oregano lub tymianek.
Składniki:
- ½ kg ziemniaków (typu B),
- 30 ml oleju słonecznikowego (+ do natłuszczenia patyczków),
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ¼ łyżeczki ostrej papryki,
- ¼ łyżeczki mielonego kminku,
- ½ łyżeczki tymianku,
- ½ łyżeczki oregano,
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Wyszoruj ziemniaki. Odetnij z każdego wierzchołek (wykorzystaj do innego celu) - tak, by uzyskać płaską podstawę. Każdy z ziemniaków nadziej na patyczek do szaszłyków. Najwygodniej ci będzie posłużyć się patyczkami metalowymi. Jeśli używasz drewnianych, natłuść je lekko olejem.
Używając nożyka do warzyw, natnij każdy ziemniak spiralnie (wokół patyczka). Nacinaj pod lekkim kątem w stosunku do patyczka. Uważaj, by nie przeciąć powstającej spirali z ziemniaka. Tak przygotowane ziemniaki rozciągnij wzdłuż patyczków.
Przygotuj ze wszystkich przypraw mieszankę (zioła rozetrzyj w moździerzu). Skrop ziemniaki olejem i posyp obficie mieszanką przyprawową. Tak przygotowane ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 40 minut - ziemniaki powinny być miękkie w środku i zyskać chrupiącą skórkę.
Upieczone ziemniaki zdejmij z patyczków i ułóż płaską częścią na talerzu. Podawaj ziemniaczane zameczki gorące. Mogą stanowić dodatek do dań (mięsnych, rybnych) albo samodzielny posiłek. W drugim przypadku przygotuj także sałatkę ze świeżych warzyw i ulubiony dip (np. koperkowy).
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut