Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku. Gofry lepsze niż z budki nad morzem
Gofry kojarzą ci się tylko z wakacjami nad Bałtykiem i paragonami grozy? Czas to zmienić. Dziś pokażę ci przepis, dzięki któremu nauczyłam się robić pyszne wypieki samodzielnie w domu. Są delikatne w środku, a na zewnątrz chrupiące, doskonałe jako deser, a nawet pełnowartościowy posiłek. Smakują nie tylko dzieciom, zwłaszcza gdy podaję je z sezonowymi owocami i innymi dodatkami. Zobacz, jaka zrobić dobre gofry, po których już nigdy nie będziesz chcieć próbować tych kupnych.
Najlepsze ciasto nie pomoże, jeśli gofrownica jest zbyt słaba. Szukaj urządzenia o mocy co najmniej 1000-1200 W. Im wyższa moc, tym wyższa temperatura płyt, a to właśnie ona odpowiada za idealnie przypieczoną powierzchnię. Masz już sprzęt? Teraz czas na wskazówki dotyczące ciasta i jego obróbki termicznej.
Udane gofry to wynik dokładnie wyważonych proporcji składników. Zbyt dużo mleka poskutkuje goframi miękkimi i gumowatymi. Za dużo tłuszczu to z kolei tłuste, ciężkie i płaskie gofry. Dobrze przygotowane ciasto ma być gęste, ale lejące, z wyraźnie napowietrzoną strukturą.
Kiedy już przelejesz je na rozgrzane płytki gofrownicy, uzbrój się w cierpliwość. Nie otwieraj pokrywy zbyt wcześnie - gofry potrzebują czasu (nawet do 5 minut), żeby się dobrze wypiec. Jeśli otworzysz ją za wcześnie, gofry mogą się rozpaść lub stracić chrupkość.
Przeczytaj też: Najlepsze zapiekanki z cukinii. Będziesz rozdawać przepisy sąsiadkom
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 450-500),
- 1,5 szklanki mleka (pełnotłustego),
- 1/2 szklanki wody gazowanej (dla lekkości),
- 2 jajka (żółtka i białka osobno),
- 1/3 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła (ok. 70 ml),
- łyżka cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu),
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania - krok po kroku
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę - to ona zapewni puszystość.
- W osobnej misce połącz żółtka, mleko, wodę, olej oraz cukier i wanilię. Mieszaj tylko do połączenia składników.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Wymieszaj do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
- Delikatnie wmieszaj pianę z białek. Użyj szpatułki lub dużej łyżki - nie miksuj. Celem jest napowietrzenie, a nie zbicie ciasta.
- Rozgrzej gofrownicę. Nie nakładaj ciasta na zimne płyty. Dobrze nagrzane urządzenie to podstawa chrupiącej skórki.
- Wlej porcję ciasta i zamknij pokrywę. Piecz 4-5 minut - lub do momentu, gdy gofry będą złociste i łatwo odejdą od płyty.
- Studź na kratce. To ważne - jeśli położysz je na talerzu, para wodna zmiękczy spód. Na kratce skórka pozostaje chrupiąca.
W wersji klasycznej serwuję gofry z cukrem pudrem, domowym dżemem, czekoladą, bitą śmietaną lub owocami. Czasem eksperymentuję ze smakami na słono (wtedy można pominąć cukier w przepisie na ciasto, chyba, że lubisz połączenie słodkiego z wytrawnym). Do gofrów doskonale pasują jajka sadzone i awokado, kozi ser z rukolą i karmelizowaną cebulą czy wędzony łosoś z koperkiem i chrzanem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości
Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach
PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata