Reklama
Reklama

Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku. Gofry lepsze niż z budki nad morzem

Gofry kojarzą ci się tylko z wakacjami nad Bałtykiem i paragonami grozy? Czas to zmienić. Dziś pokażę ci przepis, dzięki któremu nauczyłam się robić pyszne wypieki samodzielnie w domu. Są delikatne w środku, a na zewnątrz chrupiące, doskonałe jako deser, a nawet pełnowartościowy posiłek. Smakują nie tylko dzieciom, zwłaszcza gdy podaję je z sezonowymi owocami i innymi dodatkami. Zobacz, jaka zrobić dobre gofry, po których już nigdy nie będziesz chcieć próbować tych kupnych.

Jak zrobić dobre gofry?

Najlepsze ciasto nie pomoże, jeśli gofrownica jest zbyt słaba. Szukaj urządzenia o mocy co najmniej 1000-1200 W. Im wyższa moc, tym wyższa temperatura płyt, a to właśnie ona odpowiada za idealnie przypieczoną powierzchnię. Masz już sprzęt? Teraz czas na wskazówki dotyczące ciasta i jego obróbki termicznej.

Udane gofry to wynik dokładnie wyważonych proporcji składników. Zbyt dużo mleka poskutkuje goframi miękkimi i gumowatymi. Za dużo tłuszczu to z kolei tłuste, ciężkie i płaskie gofry. Dobrze przygotowane ciasto ma być gęste, ale lejące, z wyraźnie napowietrzoną strukturą.

Reklama

Kiedy już przelejesz je na rozgrzane płytki gofrownicy, uzbrój się w cierpliwość. Nie otwieraj pokrywy zbyt wcześnie - gofry potrzebują czasu (nawet do 5 minut), żeby się dobrze wypiec. Jeśli otworzysz ją za wcześnie, gofry mogą się rozpaść lub stracić chrupkość.

Przeczytaj też: Najlepsze zapiekanki z cukinii. Będziesz rozdawać przepisy sąsiadkom

Przepis na najlepsze gofry domowe (8-10 sztuk)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 450-500),
  • 1,5 szklanki mleka (pełnotłustego),
  • 1/2 szklanki wody gazowanej (dla lekkości),
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno),
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła (ok. 70 ml),
  • łyżka cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu),
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania - krok po kroku

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę - to ona zapewni puszystość.
  2. W osobnej misce połącz żółtka, mleko, wodę, olej oraz cukier i wanilię. Mieszaj tylko do połączenia składników.
  3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Wymieszaj do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
  4. Delikatnie wmieszaj pianę z białek. Użyj szpatułki lub dużej łyżki - nie miksuj. Celem jest napowietrzenie, a nie zbicie ciasta.
  5. Rozgrzej gofrownicę. Nie nakładaj ciasta na zimne płyty. Dobrze nagrzane urządzenie to podstawa chrupiącej skórki.
  6. Wlej porcję ciasta i zamknij pokrywę. Piecz 4-5 minut - lub do momentu, gdy gofry będą złociste i łatwo odejdą od płyty.
  7. Studź na kratce. To ważne - jeśli położysz je na talerzu, para wodna zmiękczy spód. Na kratce skórka pozostaje chrupiąca.

W wersji klasycznej serwuję gofry z cukrem pudrem, domowym dżemem, czekoladą, bitą śmietaną lub owocami. Czasem eksperymentuję ze smakami na słono (wtedy można pominąć cukier w przepisie na ciasto, chyba, że lubisz połączenie słodkiego z wytrawnym). Do gofrów doskonale pasują jajka sadzone i awokado, kozi ser z rukolą i karmelizowaną cebulą czy wędzony łosoś z koperkiem i chrzanem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekspresowe ciasto cytrynowe. To idealny balans słodyczy i kwaskowatości

Najlepsza marynata do schabowych. Kotlety są soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach

PRL-owski klasyk i świeżutkie wiśnie. To ciasto będzie hitem tego lata

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słodycze | przekąski