Reklama
Reklama

Wygląda jak z najlepszej cukierni. Po przekrojeniu usłyszysz tylko zachwyty

Dwukolorowe ciasto Zygzak z nadzieniem z kwaśnej śmietany może posłużyć na każdą okazję. Niezbyt słodki torcik to świetny dodatek do popołudniowej kawy. Jest też uniwersalny w kuchni - jeśli chcesz, możesz dołożyć pomiędzy warstwy trochę owoców lub zmienić smak kremu na czekoladowy czy owocowy. Zygzak wciąż będzie wyśmienity.

Ciasto Zygzak - na każdą okazję

Już na pierwszy rzut oka ciasto Zygzak przyciąga uwagę swoimi różnokolorowymi warstwami. Dwa rodzaje blatów tworzą piękny kontrast - jedne z nich mają delikatny smak a drugie - intensywny kakaowy aromat. Całość spaja krem śmietankowy, dzięki któremu wypiek jest lekki i nie za słodki. W przekroju wygląda jak pracochłonny tort, choć w rzeczywistości przygotowuje się go dość łatwo. Dzięki temu Zygzak świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinne uroczystości, przyjęcia i imprezy, jak i na weekendową słodycz. 

Przeczytaj też: Najlepsze rogaliki drożdżowe. Z każdym nadzieniem smakują wybitnie, bo sekretem jest ciasto

Reklama

Ciasto Zygzak - przepis

Składniki:

Składniki na ciasto: 

  • 3 jajka, 
  • 150 g cukru, 
  • szczypta soli, 
  • 200 g kwaśnej śmietany (18%), 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 10 g proszku do pieczenia, 
  • łyżka oleju roślinnego, 
  • 15 g kakao.  

Składniki na krem śmietanowy: 

  • 500 g kwaśnej śmietany (18%), 
  • 80 g cukru pudru, 
  • 20 g cukru waniliowego, 
  • 6 g żelatyny, 
  • 30 ml mleka. 

Sposób wykonania:

Ubij jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Delikatnie wymieszaj ją ze śmietaną i olejem. 

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiej i wmieszaj partiami do masy z jajek. 

Natłuść i oprósz mąką dwie tortownice o średnicy 18 cm. Wlej połowę ciasta do jednej foremek. Drugą połowę ciasta wymieszaj z kakao i przelej je do drugiej foremki. 

Wstaw tortownice do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 20-25 minut (do suchego patyczka).  

Gdy ciasta przestygną, wyrównaj długim, ostrym nożem wypukłą powierzchnię każdego z nich. Przykrój też boki tak, by uzyskać koła o średnicy 17 cm. Skrojone ciasto pokrusz i odłóż do dekoracji. Każde z ciast przekrój na 3 cienkie blaty. 

Rozpuść żelatynę w ciepłym mleku. 

Do śmietany dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszaj - do rozpuszczenia cukru. Następnie wmieszaj do śmietany przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę. 

Przełóż trochę masy śmietanowej na pierwszy jasnych z blatów ciasta. Przykryj kakaowym blatem, posmaruj kolejną warstwą śmietany. Przekładaj tak ciasto do wyczerpania składników. Posmaruj śmietaną z wierzchu i z boków. Udekoruj ciasto okruchami. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Dodaję do mięsa zamiast ryżu i faszeruję paprykę. To popisowe ciepłe danie na andrzejki, goście są zachwyceni

Chrup 3 łyżki dziennie lub zrób prozdrowotny twarożek. Chroni przed zmianami miażdżycowymi i obniżają poziom cukru

Na Boże Narodzenie zaskocz rodzinę wypiekiem. To najprostszy piernik na świecie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | torty