Wygląda jak z najlepszej cukierni. Po przekrojeniu usłyszysz tylko zachwyty
Dwukolorowe ciasto Zygzak z nadzieniem z kwaśnej śmietany może posłużyć na każdą okazję. Niezbyt słodki torcik to świetny dodatek do popołudniowej kawy. Jest też uniwersalny w kuchni - jeśli chcesz, możesz dołożyć pomiędzy warstwy trochę owoców lub zmienić smak kremu na czekoladowy czy owocowy. Zygzak wciąż będzie wyśmienity.
Już na pierwszy rzut oka ciasto Zygzak przyciąga uwagę swoimi różnokolorowymi warstwami. Dwa rodzaje blatów tworzą piękny kontrast - jedne z nich mają delikatny smak a drugie - intensywny kakaowy aromat. Całość spaja krem śmietankowy, dzięki któremu wypiek jest lekki i nie za słodki. W przekroju wygląda jak pracochłonny tort, choć w rzeczywistości przygotowuje się go dość łatwo. Dzięki temu Zygzak świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinne uroczystości, przyjęcia i imprezy, jak i na weekendową słodycz.
Przeczytaj też: Najlepsze rogaliki drożdżowe. Z każdym nadzieniem smakują wybitnie, bo sekretem jest ciasto
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 3 jajka,
- 150 g cukru,
- szczypta soli,
- 200 g kwaśnej śmietany (18%),
- 200 g mąki pszennej,
- 10 g proszku do pieczenia,
- łyżka oleju roślinnego,
- 15 g kakao.
Składniki na krem śmietanowy:
- 500 g kwaśnej śmietany (18%),
- 80 g cukru pudru,
- 20 g cukru waniliowego,
- 6 g żelatyny,
- 30 ml mleka.
Sposób wykonania:
Ubij jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Delikatnie wymieszaj ją ze śmietaną i olejem.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiej i wmieszaj partiami do masy z jajek.
Natłuść i oprósz mąką dwie tortownice o średnicy 18 cm. Wlej połowę ciasta do jednej foremek. Drugą połowę ciasta wymieszaj z kakao i przelej je do drugiej foremki.
Wstaw tortownice do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasta przestygną, wyrównaj długim, ostrym nożem wypukłą powierzchnię każdego z nich. Przykrój też boki tak, by uzyskać koła o średnicy 17 cm. Skrojone ciasto pokrusz i odłóż do dekoracji. Każde z ciast przekrój na 3 cienkie blaty.
Rozpuść żelatynę w ciepłym mleku.
Do śmietany dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszaj - do rozpuszczenia cukru. Następnie wmieszaj do śmietany przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę.
Przełóż trochę masy śmietanowej na pierwszy jasnych z blatów ciasta. Przykryj kakaowym blatem, posmaruj kolejną warstwą śmietany. Przekładaj tak ciasto do wyczerpania składników. Posmaruj śmietaną z wierzchu i z boków. Udekoruj ciasto okruchami. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na Boże Narodzenie zaskocz rodzinę wypiekiem. To najprostszy piernik na świecie