Reklama
Reklama

Chrupiące, wyrośnięte i mięciutkie w środku. Szybkie bułki bez drożdży

Chrupiące, mięciutkie bułki to jeden z najlepszych sposobów na rozpoczęcie dnia. Oczywiście możesz kupić je w piekarni, jeśli jednak masz nieco więcej czasu, skuś się na zrobienie ich samodzielnie w domu. W poniższym artykule znajdziesz przepis na szybkie bułki bez drożdży, z którym poradzi sobie nawet laik.

Chcesz zrobić bułki, ale nie masz w domu drożdży, a jednocześnie brakuje ci czasu na wizytę w sklepie? Pieczywo z naszego przepisu nie wymaga użycia drożdży, wyrastania ani ugniatania, a gotowe bułeczki i tak wychodzą puszyste i pyszne. Szybkie bułki bez drożdży są najlepsze z samym masłem, ale możesz posmarować je również twarożkiem i dżemem. Doskonale sprawdzą się także do przygotowania kanapek, oprócz szynki i sera, warto dodać do nich porządną porcję warzyw - sałatę, pomidory, paprykę, czy rzodkiewki. Pyszne i zdrowe śniadanie gotowe.  

Sprawdź także: Zapiekanki Mistrza Jakuba. Chrupiąca przekąska na kolację

Przepis na szybkie bułki bez drożdży 

Z poniżej podanych składników, wychodzi 12 bułeczek. Do ich przygotowania, będziesz potrzebować: 

  • 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 60 g oleju (lub 30 g oleju i 30 g masła),
  • 350 g mąki pszennej lub bezglutenowej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody,
  • ziarna sezamu do posypania.

Jak zrobić szybkie bułki bez drożdży? 


Do miski wlej kefir, wbij jajko, dosyp sól i cukier, dolej olej lub olej i miękkie masło. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką, trzepaczką lub mikserem na jednolitą masę Dodaj proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Powinno wyjść miękkie i elastyczne.

Podziel ciasto na 12 porcji i z każdego uformuj kulę. Wyłóż bułeczki na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch możesz posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem, lub innymi, ulubionymi ziarnami. Wstaw blachę z bułeczkami do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 25 minut, aż staną się rumiane. Bułki wyjmij z piekarnika, lekko ostudź i podawaj. Będę świetne na śniadanie lub kanapki do pracy.


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Włoski kociołek z tortellini. Szybki obiad, który nigdy się nie nudzi

Wyśmienite kluski, lepsze od kopytek. W ostrym sosie są najsmaczniejsze

Niezwykle sycąca, przepyszna. Sałatka Drwala idealna na imprezę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: bułki