Ciasteczka, które poprawią humor każdemu. Szybkie, miękkie i obłędnie czekoladowe
Ciasteczka z ciągnącą się czekoladą często znikają z blachy szybciej, niż zdążą ostygnąć. Wszystko dlatego, że tak pięknie pachną i apetycznie wyglądają. Wielu osobom kojarzą się z mikołajkami i świętami. Są idealne, by upiec je z całą rodziną lub podać jako słodki prezent pod choinkę.
Ciasteczka z ciągnącą się czekoladą to klasyk, który smakuje absolutnie każdemu - najmłodszym i dorosłym. Są proste w przygotowaniu, a ich największą zaletą jest miękkie wnętrze pełne rozpuszczonej, ciągnącej się czekolady. Takie ciastka znamy z amerykańskich filmów i bajek, gdzie często pojawiają się na talerzyku obok szklanki mleka, zostawione 6 grudnia św. Mikołajowi na parapecie przy oknie. Jeśli ktoś kultywuje tę tradycję z dziećmi, właśnie takie domowe ciastka sprawdzą się idealnie. Mogą też stać się słodkim, własnoręcznie przygotowanym, mikołajkowym upominkiem, który ucieszy już nie tylko dzieci, ale i dorosłych.
Składniki:
- 230 g mąki pszennej tortowej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 150 g masła,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 100 g białego cukru,
- 1 jajko + 1 żółtko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 200 g gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
2. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Pokrój czekoladę w kosteczkę.
3. Roztop w rondelku masło. Gdy zacznie się lekko rumienić, wyłącz palnik. Połącz masło z oboma rodzajami cukru i zmiksuj. Miksuj przez kilka minut - aż masa wystygnie.
4. Dodaj do masy maślanej jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Ponownie zmiksuj wszystkie składniki. Miksuj przez kilka minut.
5. Partiami dodaj do masy produkty sypkie. Mieszaj powstające ciasto szpatułką. Na koniec wmieszaj czekoladę. Odłóż trochę do posypania ciastek.
6. Uformuj z ciasta 12 kulek. Ułóż połowę - w znacznych odstępach od siebie (ciastka "rozleją się" w trakcie pieczenia) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
7. Zwilż ręce (ułatwi to lepienie). Uformuj 12 dużych piłeczek. Układaj po 6 na jednej blasze, w sporych odstępach od siebie. Wyłóż na wierzch piłeczek zachowaną czekoladę i obsyp odrobiną soli.
8. Piecz turami po około 11 minut - ciasteczka będą bardzo miękkie, a ich brzegi zarumienione. Wystudź na blaszkach, gdzie całkowicie stężeją.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ta sałatka królowała na polskich stołach w latach 90. Zrób na andrzejki, miska szybko będzie pusta
Moja babcia zawsze w ten sposób gotowała rosół. Był złoty i nigdy nie mętniał