Reklama
Reklama

Ciasteczka, które poprawią humor każdemu. Szybkie, miękkie i obłędnie czekoladowe

Ciasteczka z ciągnącą się czekoladą często znikają z blachy szybciej, niż zdążą ostygnąć. Wszystko dlatego, że tak pięknie pachną i apetycznie wyglądają. Wielu osobom kojarzą się z mikołajkami i świętami. Są idealne, by upiec je z całą rodziną lub podać jako słodki prezent pod choinkę.

Ciasteczka z ciągnącą się czekoladą

Ciasteczka z ciągnącą się czekoladą to klasyk, który smakuje absolutnie każdemu - najmłodszym i dorosłym. Są proste w przygotowaniu, a ich największą zaletą jest miękkie wnętrze pełne rozpuszczonej, ciągnącej się czekolady. Takie ciastka znamy z amerykańskich filmów i bajek, gdzie często pojawiają się na talerzyku obok szklanki mleka, zostawione 6 grudnia św. Mikołajowi na parapecie przy oknie. Jeśli ktoś kultywuje tę tradycję z dziećmi, właśnie takie domowe ciastka sprawdzą się idealnie. Mogą też stać się słodkim, własnoręcznie przygotowanym, mikołajkowym upominkiem, który ucieszy już nie tylko dzieci, ale i dorosłych.

Reklama

Ciasteczka z ciągnącą się czekoladą - przepis

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej tortowej, 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 150 g masła, 
  • 100 g cukru trzcinowego, 
  • 100 g białego cukru, 
  • 1 jajko + 1 żółtko, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
  • 200 g gorzkiej czekolady. 

 Sposób wykonania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. 

2. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Pokrój czekoladę w kosteczkę. 

3. Roztop w rondelku masło. Gdy zacznie się lekko rumienić, wyłącz palnik. Połącz masło z oboma rodzajami cukru i zmiksuj. Miksuj przez kilka minut - aż masa wystygnie. 

4. Dodaj do masy maślanej jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Ponownie zmiksuj wszystkie składniki. Miksuj przez kilka minut. 

5. Partiami dodaj do masy produkty sypkie. Mieszaj powstające ciasto szpatułką. Na koniec wmieszaj czekoladę. Odłóż trochę do posypania ciastek. 

6. Uformuj z ciasta 12 kulek. Ułóż połowę - w znacznych odstępach od siebie (ciastka "rozleją się" w trakcie pieczenia) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. 

7. Zwilż ręce (ułatwi to lepienie). Uformuj 12 dużych piłeczek. Układaj po 6 na jednej blasze, w sporych odstępach od siebie. Wyłóż na wierzch piłeczek zachowaną czekoladę i obsyp odrobiną soli. 

8. Piecz turami po około 11 minut - ciasteczka będą bardzo miękkie, a ich brzegi zarumienione. Wystudź na blaszkach, gdzie całkowicie stężeją. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jest podobny w smaku do karpia, ale ma duże ości, które łatwo wyjąć. Mnóstwo dobrego białka, mało tłuszczu

Ta sałatka królowała na polskich stołach w latach 90. Zrób na andrzejki, miska szybko będzie pusta

Moja babcia zawsze w ten sposób gotowała rosół. Był złoty i nigdy nie mętniał

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | ciastka | słodycze | przekąski | impreza | Boże Narodzenie