Ciastka pieguski lepsze niż w sklepie. Zrobisz je w kilka chwil
Kruche ciastka z czekoladą dostępne w każdym sklepie to dla wielu osób prawdziwy przysmak. A co, gdyby tak zrobić je w domu? Będzie smaczniej i na pewno znacznie zdrowiej. Poznaj prosty przepis na najlepsze Ciastka Pieguski.
Ciasta Pieguski to rewelacyjne, proste w przygotowaniu kruche ciasteczka z czekoladą. Każdy sięgnie po nie z ogromną przyjemnością - skradną serca zarówno małych, jak i dużych łakomczuchów. Idealne do delektowania się przy kubku gorącej kawy, herbaty czy kakao, zrobione samodzielnie są dużo smaczniejsze i zdrowsze od sklepowej wersji.
Do przygotowania przepisu potrzebujesz:
- 200 g mąki krupczatki,
- 50 g cukru,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g czekolady.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, następnie wbijamy jedno jajko, dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę oraz posiekaną czekoladę. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto.
Z ciasta formujemy kulkę, którą owijamy folią spożywczą. Zawinięte ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy z folii, formujemy z niego wałeczek i kroimy na równej wielkości kawałki. Z każdego kawałka formujemy płaski placuszek.
Ciasteczka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Pieguski pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 12-15 minut.
Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl
Zobacz też:
Przepis na najzdrowszą jajecznicę. Ma aż siedem dodatków, które nie tylko poprawiają smak potrawy
Na problemy z żołądkiem, słaby wzrok i gładką skórę. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie
Polski król odkrył je przez przypadek. Baby Neapolitańskie to wilgotne ciastka z kremem