Ciasto francuskie przekładam obłędnym kremem. To czysta rozkosz
Ciasto niebiańskie jest przełożone aksamitnym kremem budyniowym i słonecznym dżemem morelowym. Proste, efektowne i uzależniająco pyszne. To deser, który wygląda jak z cukierni, a robi się go naprawdę szybko. Wymaga zaledwie 6 składników i cukru pudru do posypania.
Gdy spróbowałam tego ciasta u koleżanki, myślałam, że przepis jest bardzo skomplikowany. Nic bardziej mylnego - ciasto niebiańskie smakuje wyjątkowo, ale robi się je naprawdę w prosty sposób. Podstawą jest gotowe ciasto francuskie, a przygotowanie kremu to już sama przyjemność.
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 1 budyń waniliowy,
- 500 ml mleka,
- 30 g cukru,
- 200 g mascarpone,
- 1 słoik dżemu morelowego,
- cukier puder do posypania.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Każdy płat ciasta francuskiego rozwiń i przekrój wzdłuż na 2 równe prostokąty. Otrzymasz łącznie 4 blaty. Przenieś je na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, gęsto nakłuj widelcem. Przykryj arkuszem papieru i połóż na wierzchu blachę do ciasta (pustą). Piecz około 15 minut aż będą złote i chrupiące. Zdejmij obciążenie, ostudź na kratce.
Odlej połowę porcji mleka i wymieszaj w nim proszek budyniowy. Resztę zagotuj z cukrem. Wlej mieszankę budyniową i gotuj, mieszając aż do zgęstnienia na bardzo małym ogniu. Przykryj wierzch folią, dotykając nią wierzchu bydniu. Całkowicie wystudź do temperatury pokojowej.
W misce krótko zmiksuj mascarpone, a następnie dodawaj partiami budyń, cały czas miksując do uzyskania gładkiego gęstego kremu.
Na upieczonym spodzie ciasta rozsmaruj dżem i przykryj go 1/3 porcji kremu. Przykryj drugim blatem ciasta francuskiego i powtarzaj tak aż do zużycia składników. Wierzch posyp obficie cukrem pudrem. Ciasto niebiańskie odstaw pod przykryciem do lodówki na około 3-4 godziny.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W całym domu pachnie jak w cukierni. Ciasto na niedzielę zrobisz w 30 minut
Nie potrzeba ani masła, ani wędliny. Pasta do kanapek ma dużo białka i super dodatki
Szybki ciasto na jogurcie greckim. Najlepiej smakuje z orzechami włoskimi