Reklama
Reklama

Ciasto francuskie przekładam obłędnym kremem. To czysta rozkosz

Ciasto niebiańskie jest przełożone aksamitnym kremem budyniowym i słonecznym dżemem morelowym. Proste, efektowne i uzależniająco pyszne. To deser, który wygląda jak z cukierni, a robi się go naprawdę szybko. Wymaga zaledwie 6 składników i cukru pudru do posypania.

Gdy spróbowałam tego ciasta u koleżanki, myślałam, że przepis jest bardzo skomplikowany. Nic bardziej mylnego - ciasto niebiańskie smakuje wyjątkowo, ale robi się je naprawdę w prosty sposób. Podstawą jest gotowe ciasto francuskie, a przygotowanie kremu to już sama przyjemność.

Ciasto niebiańskie - lista składników

  • 2 opakowania ciasta francuskiego, 
  • 1 budyń waniliowy, 
  • 500 ml mleka, 
  • 30 g cukru, 
  • 200 g mascarpone, 
  • 1 słoik dżemu morelowego, 
  • cukier puder do posypania. 

Ciasto niebiańskie - przepis

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Każdy płat ciasta francuskiego rozwiń i przekrój wzdłuż na 2 równe prostokąty. Otrzymasz łącznie 4 blaty. Przenieś je na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, gęsto nakłuj widelcem. Przykryj  arkuszem papieru i połóż na wierzchu blachę do ciasta (pustą). Piecz około 15 minut aż będą złote i chrupiące. Zdejmij obciążenie, ostudź na kratce. 

Reklama

Odlej połowę porcji mleka i wymieszaj w nim proszek budyniowy. Resztę zagotuj z cukrem. Wlej mieszankę budyniową i gotuj, mieszając aż do zgęstnienia na bardzo małym ogniu. Przykryj wierzch folią, dotykając nią wierzchu bydniu. Całkowicie wystudź do temperatury pokojowej. 

W misce krótko zmiksuj mascarpone, a następnie dodawaj partiami budyń, cały czas miksując do uzyskania gładkiego gęstego kremu. 

Na upieczonym spodzie ciasta rozsmaruj dżem i przykryj go 1/3 porcji kremu. Przykryj drugim blatem ciasta francuskiego i powtarzaj tak aż do zużycia składników. Wierzch posyp obficie cukrem pudrem. Ciasto niebiańskie odstaw pod przykryciem do lodówki na około 3-4 godziny. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W całym domu pachnie jak w cukierni. Ciasto na niedzielę zrobisz w 30 minut

Nie potrzeba ani masła, ani wędliny. Pasta do kanapek ma dużo białka i super dodatki

Szybki ciasto na jogurcie greckim. Najlepiej smakuje z orzechami włoskimi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery