Ciasto Królowa Jesieni. Idealne czekoladowo-orzechowe połączenie
Ciasto Królowa Jesieni łączy w sobie wszystkie smaki, które kojarzą się nam z tą porą roku. Miękkie czekoladowe ciasto przełamane jest smakiem chrupiącej, orzechowej kruszonki. Deser pasuje idealnie do kubka gorącej czekolady lub kawy. Wtedy każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach.
Królowa Jesieni to rozpływające się w ustach brownie z chrupiącą kruszonką z masła orzechowego. Całość przyrządzisz bardzo szybko i prosto, a ciasto sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i przy bardziej odświętnych okazjach. A nic tak nie poprawi humoru podczas jesiennego, deszczowego dnia jak smak czekolady z orzeszkami.
Ciasto:
- 130 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 200 g cukru
- 100 g brązowego cukru
- 120 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
Kruszonka:
- 65 g mąki pszennej
- 50 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- 1/8 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Zrób ciasto: w garnuszku umieść czekoladę i masło. Podgrzej je na niewielkim ogniu lub w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostaw do ostygnięcia. Do masy czekoladowej dodaj oba rodzaje cukru i wymieszaj do połączenia. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym. Wmieszaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy i sól. Blachę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wyrównaj.
Przygotuj kruszonkę: masło rozpuść i ostudź. Wszystkie składniki przenieś do miski i wymieszaj ręką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Kruszonką posyp równomiernie wierzch ciasta.
Ciasto wstaw do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza i piecz przez 50-55 minut lub do suchego patyczka.
Wypiek wyjmij i pozostaw do ostudzenia na kratce. Podawaj w temperaturze pokojowej lub na zimno. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie