Reklama
Reklama

Ciasto Królowa Jesieni. Idealne czekoladowo-orzechowe połączenie

Ciasto Królowa Jesieni łączy w sobie wszystkie smaki, które kojarzą się nam z tą porą roku. Miękkie czekoladowe ciasto przełamane jest smakiem chrupiącej, orzechowej kruszonki. Deser pasuje idealnie do kubka gorącej czekolady lub kawy. Wtedy każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach.

Królowa Jesieni - co to za ciasto?

Królowa Jesieni to rozpływające się w ustach brownie z chrupiącą kruszonką z masła orzechowego. Całość przyrządzisz bardzo szybko i prosto, a ciasto sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i przy bardziej odświętnych okazjach. A nic tak nie poprawi humoru podczas jesiennego, deszczowego dnia jak smak czekolady z orzeszkami.

Królowa Jesieni - przepis

Ciasto: 

  • 130 g mąki pszennej 
  • 180 g masła 
  • 200 g cukru 
  • 100 g brązowego cukru 
  • 120 g gorzkiej czekolady 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1/4 łyżeczki soli 

Kruszonka: 

  • 65 g mąki pszennej 
  • 50 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • 2 łyżki masła 
  • 1/8 łyżeczki soli 

Sposób przygotowania:

Zrób ciasto: w garnuszku umieść czekoladę i masło. Podgrzej je na niewielkim ogniu lub w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostaw do ostygnięcia. Do masy czekoladowej dodaj oba rodzaje cukru i wymieszaj do połączenia. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym. Wmieszaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy i sól. Blachę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wyrównaj. 

Przygotuj kruszonkę: masło rozpuść i ostudź. Wszystkie składniki przenieś do miski i wymieszaj ręką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Kruszonką posyp równomiernie wierzch ciasta. 

Ciasto wstaw do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza i piecz przez 50-55 minut lub do suchego patyczka. 

Wypiek wyjmij i pozostaw do ostudzenia na kratce. Podawaj w temperaturze pokojowej lub na zimno. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To danie przekona cię do tofu. Syczuański sos jest prawdziwą bombą smaku

Spodziewasz się gości? Zaserwuj im Ciasto Pani Jesień

Polskie, tradycyjne gołąbki są bezkonkurencyjne. Ale smak tureckich mnie zachwycił

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze