Reklama
Reklama

Ciasto Królowa Jesieni. Idealne czekoladowo-orzechowe połączenie

Ciasto Królowa Jesieni łączy w sobie wszystkie smaki, które kojarzą się nam z tą porą roku. Miękkie czekoladowe ciasto przełamane jest smakiem chrupiącej, orzechowej kruszonki. Deser pasuje idealnie do kubka gorącej czekolady lub kawy. Wtedy każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach.

Królowa Jesieni - co to za ciasto?

Królowa Jesieni to rozpływające się w ustach brownie z chrupiącą kruszonką z masła orzechowego. Całość przyrządzisz bardzo szybko i prosto, a ciasto sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i przy bardziej odświętnych okazjach. A nic tak nie poprawi humoru podczas jesiennego, deszczowego dnia jak smak czekolady z orzeszkami.

Królowa Jesieni - przepis

Ciasto: 

  • 130 g mąki pszennej 
  • 180 g masła 
  • 200 g cukru 
  • 100 g brązowego cukru 
  • 120 g gorzkiej czekolady 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1/4 łyżeczki soli 

Kruszonka: 

  • 65 g mąki pszennej 
  • 50 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • 2 łyżki masła 
  • 1/8 łyżeczki soli 

Sposób przygotowania:

Zrób ciasto: w garnuszku umieść czekoladę i masło. Podgrzej je na niewielkim ogniu lub w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostaw do ostygnięcia. Do masy czekoladowej dodaj oba rodzaje cukru i wymieszaj do połączenia. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym. Wmieszaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy i sól. Blachę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wyrównaj. 

Przygotuj kruszonkę: masło rozpuść i ostudź. Wszystkie składniki przenieś do miski i wymieszaj ręką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Kruszonką posyp równomiernie wierzch ciasta. 

Ciasto wstaw do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza i piecz przez 50-55 minut lub do suchego patyczka. 

Wypiek wyjmij i pozostaw do ostudzenia na kratce. Podawaj w temperaturze pokojowej lub na zimno. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze