Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos
Biszkoptowe naleśniki odznaczają się niezwykłą lekkością, dzięki puszystej strukturze ciasta. Do ich zrobienia potrzeba tylko kilku składników, które zazwyczaj każdy ma już w kuchni. Poznaj prosty przepis na przepyszne naleśniki biszkoptowe i sprawdź, z czym najlepiej je podać.
Naleśniki biszkoptowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Są równie łatwe w przygotowaniu i dodatkowo bardziej puszyste oraz aksamitne w smaku. Można je podawać jako śniadanie na słodko lub pyszny deser. Wybór dodatków pasujących do tego dania jest ogromny, można powiedzieć, że w tej kwestii ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Do przygotowania naleśników biszkoptowych potrzebujemy:
- 210 ml mleka,
- 105 g mąki pszennej tortowej,
- 3 jaja,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- szczyptę soli.
Przygotowanie naleśników biszkoptowych:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wlewamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na naleśniki. Następnie do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mleko oraz olej. Składniki mieszamy ze sobą tak, aby nie powstały grudki.
Do białek dodajemy sól i ubijamy do momentu, aż piana zacznie sztywnieć. W tym momencie dodajemy do białek cukier wanilinowy i ubijamy tak długo, aby cukier się rozpuścił.
Powoli podajemy po łyżce piany z białek do ciasta naleśnikowego, delikatnie mieszając (najlepiej silikonową szpatułką) dookoła i przez środek miski, zbierając nagromadzone po bokach oraz na dnie ciasto. Ważne, aby nie robić tego zbyt szybko, w przeciwnym razie nasze białka stracą na objętości.
Patelnię rozgrzewamy na małym ogniu. Ważne, aby jej powierzchnia była równomiernie nagrzana, ale nie powinna być za gorąca, ponieważ naleśniki mogą opaść. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, który rozprowadzamy silikonowym pędzelkiem.
Na tak przygotowaną patelnię nakładamy ciasto w formie kilku mniejszych okręgów. Patelnię przykrywamy przykrywką i smażymy naleśniki w zależności od ich wielkości ok. 3-5 min.
Naleśniki biszkoptowe idealnie sprawdzą się w połączeniu z różnego rodzaju kremami na bazie mascarpone, bitej śmietany i białej czekolady w towarzystwie owoców leśnych, truskawek czy też borówek. Ich delikatnie słodki smak doskonale wkomponuje się również w bardziej dietetyczne rozwiązania - jogurt naturalny wymieszany z łyżeczką miodu lipowego lub wielokwiatowego skutecznie przełamie słodkość ciasta, tworząc zaskakujące połączenie.
Wymienione dodatki mogą być podane w tradycyjnej formie, tj. naleśnika polanego kremem lub "słodkiego taco". W tym celu musimy włożyć gorący naleśnik do okrągłego kubka, przykładając spód naleśnika do bocznej ściany kubka. Naleśnik stygnąc, przyjmie wygięty kształt, a po wyjęciu możemy go wypełnić wspomnianymi kremami i owocami.
Domowe holenderskie naleśniki. Przepis dostałam od koleżanki z Amsterdamu
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie