Reklama
Reklama

Ciasto po brzegi wypełnione bakaliami. Na święta zrób Keks Książęcy

Keks należy do odświętnych, angielskich wypieków. W odróżnieniu od piernika czy makowca dosyć rzadko pojawia się na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia. Jeżeli jednak jesteś fanem ciast z bakaliami, z pewnością przypadnie ci do gustu. W poniższym artykule znajdziesz prosty przepis na Keks Książęcy, który na pewno zasmakuje twojej rodzinie.

Keks książęcy z dodatkiem ciemnego piwa i mnóstwa bakalii jest niezwykle aromatyczny i bardzo długo zachowuje świeżość. Chociaż w przepisie znajdziesz podaną listę orzechów i suszonych owoców, które należy dorzucić, nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować przepis, dodając te składniki, które lubisz najbardziej. Świetnie będą tu pasować na przykład migdały i orzechy włoskie. Pamiętaj, aby gotowe ciasto przechowywać go pod folię spożywczą. 

Sprawdź także: Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ma niepowtarzalny smak i pięknie wygląda

Przepis na Keks Książęcy 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się keksówka o długości 30 cm. Do przygotowania Keksu Książęcego, będziesz potrzebować następujących składników: 

  • 200 g miękkiego masła, 
  • 200 g brązowego cukru, 
  • 3 jajka (rozmiar L), 
  • 270 g mąki tortowej, 
  • ¼ łyżeczki cynamonu, 
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • kilka goździków (utartych w moździerzu), 
  • 25 ml płynnego miodu, 
  • 150 ml ciemnego piwa,  
  • 50 ml rumu,  
  • 150 g suszonej żurawiny, 
  • 150 g rodzynek, 
  • 50 g daktyli, 
  • 50 g suszonych śliwek, 
  • 50 g płatków migdałów, 
  • 75 g orzechów pekan, 
  • 1 pomarańcza. 

Jak zrobić Keks Książęcy? 

Umyj dokładnie pomarańczę. Otrzyj z niej skórkę (tylko pomarańczową część) i wyciśnij sok. Pokój daktyle i śliwki. Połącz w miseczce z rodzynkami i żurawiną. Zalej bakalie rumem i uzupełnij sokiem z pomarańczy tak, by płyn zakrył owoce. Pozostaw do namoczenia. Pokrój orzechy na niezbyt drobne kawałki. Odłóż trochę do dekoracji. 

Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku. Następnie stopniowo dosyp przesianą przez sitko mąkę i przyprawy korzenne. Mieszając ciasto szpatułą, powoli wlej piwo i miód. Na koniec wmieszaj odcedzone bakalie (odłóż trochę do dekoracji - wymieszaj z odłożonymi orzechami), skórkę z pomarańczy, a także resztę orzechów pekan i płatki migdałów. 

Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 30 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Na wierzchu rozsyp odłożone wcześniej bakalie z orzechami. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez około godzinę (do suchego patyczka).  


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze

Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad

Pączki bez grama tłuszczu, miękkie i puszyste. Robię już trzeci sezon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta