Ciasto po brzegi wypełnione bakaliami. Na święta zrób Keks Książęcy
Keks należy do odświętnych, angielskich wypieków. W odróżnieniu od piernika czy makowca dosyć rzadko pojawia się na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia. Jeżeli jednak jesteś fanem ciast z bakaliami, z pewnością przypadnie ci do gustu. W poniższym artykule znajdziesz prosty przepis na Keks Książęcy, który na pewno zasmakuje twojej rodzinie.
Keks książęcy z dodatkiem ciemnego piwa i mnóstwa bakalii jest niezwykle aromatyczny i bardzo długo zachowuje świeżość. Chociaż w przepisie znajdziesz podaną listę orzechów i suszonych owoców, które należy dorzucić, nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować przepis, dodając te składniki, które lubisz najbardziej. Świetnie będą tu pasować na przykład migdały i orzechy włoskie. Pamiętaj, aby gotowe ciasto przechowywać go pod folię spożywczą.
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się keksówka o długości 30 cm. Do przygotowania Keksu Książęcego, będziesz potrzebować następujących składników:
- 200 g miękkiego masła,
- 200 g brązowego cukru,
- 3 jajka (rozmiar L),
- 270 g mąki tortowej,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- kilka goździków (utartych w moździerzu),
- 25 ml płynnego miodu,
- 150 ml ciemnego piwa,
- 50 ml rumu,
- 150 g suszonej żurawiny,
- 150 g rodzynek,
- 50 g daktyli,
- 50 g suszonych śliwek,
- 50 g płatków migdałów,
- 75 g orzechów pekan,
- 1 pomarańcza.
Umyj dokładnie pomarańczę. Otrzyj z niej skórkę (tylko pomarańczową część) i wyciśnij sok. Pokój daktyle i śliwki. Połącz w miseczce z rodzynkami i żurawiną. Zalej bakalie rumem i uzupełnij sokiem z pomarańczy tak, by płyn zakrył owoce. Pozostaw do namoczenia. Pokrój orzechy na niezbyt drobne kawałki. Odłóż trochę do dekoracji.
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku. Następnie stopniowo dosyp przesianą przez sitko mąkę i przyprawy korzenne. Mieszając ciasto szpatułą, powoli wlej piwo i miód. Na koniec wmieszaj odcedzone bakalie (odłóż trochę do dekoracji - wymieszaj z odłożonymi orzechami), skórkę z pomarańczy, a także resztę orzechów pekan i płatki migdałów.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 30 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Na wierzchu rozsyp odłożone wcześniej bakalie z orzechami. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez około godzinę (do suchego patyczka).
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze
Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad
Pączki bez grama tłuszczu, miękkie i puszyste. Robię już trzeci sezon