Reklama
Reklama

Ciasto śliwkowe sypane. Zrobi je nawet najbardziej niedoświadczony domowy cukiernik

Koniec lata to czas, kiedy w kuchni królują sezonowe owoce. Na straganach i w ogrodach pojawiają się dorodne śliwki, soczyste gruszki, jesienne odmiany malin, które kuszą swoją słodyczą. To ostatni moment, żeby czerpać z bogactwa natury i przygotowywać pyszne desery na bazie tych owoców. Proponujemy łatwy i szybki przepis na ciasto ze śliwkami, które nie wymaga nawet użycia miksera.

Codzienne obowiązki nie zawsze pozwalają na spędzanie długich godzin w kuchni. Na szczęście istnieją przepisy, które nie wymagają od nas ani specjalnych umiejętności, ani skomplikowanego sprzętu. Proste ciasta, które można przygotować nawet bez użycia miksera, to świetne rozwiązanie dla zabieganych. 

Jednym z takich szybkich i prostych w wykonaniu ciast jest śliwkowiec sypany. Do jego przyrządzenia wystarczy kilka podstawowych składników i parę chwil, by cieszyć się pysznym wypiekiem, który umili popołudniową kawę lub rodzinne spotkanie. 

Jak przygotować sypane ciasto śliwkowe? 

Śliwkowiec sypany jest niezwykle prosty w przygotowaniu, co sprawia, że idealnie nadaje się dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, jak i dla tych, którzy po prostu nie mają czasu na długie eksperymenty w kuchni. Aby przygotować to ciasto, potrzebujemy zaledwie kilku składników, które często mamy już w domu: mąki, cukru, kaszy manny oraz masła. I oczywiście - śliwek.

Sekret tego ciasta tkwi w warstwach  - suche składniki sypiemy na przemian z pokrojonymi śliwkami, a na wierzch ścieramy zimne masło, które podczas pieczenia topi się i nadaje ciastu odpowiednią wilgotność. W efekcie powstaje wypiek, który jest z jednej strony puszysty, z drugiej zaś delikatnie kruchy. 

Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki tortowej, 
  • szklanka cukru, 
  • 1,5 szklanki kaszy manny, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżeczki cynamonu, 
  • kilogram śliwek węgierek, 
  • 200 g zamrożonego masła.  

Sposób przygotowania: 

Na początku należy przygotować okrągłą formę o średnicy około 24 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia lub natłuścić i oprószyć mąką. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na połówki. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kaszę manną oraz proszek do pieczenia i cynamon. Tę mieszankę będziemy później sypać warstwami. 

Na dnie formy równomiernie rozprowadzamy pierwszą warstwę suchych składników. Na nią układamy część pokrojonych śliwek, a następnie ponownie sypiemy suchą mieszankę. Powinny powstać trzy warstwy ciasta i dwie - śliwek. Pierwszą i ostatnią warstwę ma stanowić sucha mieszanka.  

Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zimne masło. Dzięki temu ciasto podczas pieczenia będzie miało chrupiącą skórkę, a w środku pozostanie wilgotne i delikatne. 

Śliwkowiec pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru, a środek stanie się upieczony. Po upieczeniu warto pozostawić ciasto do lekkiego ostygnięcia, aby łatwiej można było je kroić. 

Dodatkowe wskazówki 

Chociaż przepis na śliwkowiec sypany jest bardzo prosty, istnieje kilka trików, które mogą uczynić ciasto jeszcze smaczniejszym. Jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki, do suchych składników możemy dodać odrobinę wanilii, co podkreśli smak śliwek i nada wypiekowi bardziej jesiennego charakteru. Możemy także zastąpić część cukru cukrem waniliowym (lub wanilinowym), co dodatkowo wzbogaci aromat ciasta. 

W przypadku, gdy nie możemy dostać śliwek, wykorzystajmy inne owoce - świetnie sprawdzą się tu jabłka, gruszki czy maliny. Warto jednak pamiętać, że bardziej soczyste owoce mogą wymagać dłuższego czasu pieczenia, by ciasto dobrze się upiekło i nie było zbyt wilgotne. 

Owoc męczennicy obniża ciśnienie i pomaga przy anemii. Niesłusznie nadal omijamy w sklepie 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | śliwki