Reklama
Reklama

Ciasto Specjał Teściowej. Niezawodny deser na rodzinne uroczystości

​Jeśli ktoś uważa, że teściowe mają zły gust, smak i nie znają się na cukiernictwie, chyba nigdy nie jadł tego Specjału Teściowej. To lekkie, pyszne i idealne na każdą okazję ciasto, które składa się z puszystego biszkoptu, obłędnego kremu śmietanowo-malinowego i wykończenia ze świeżych owoców. Przygotowanie przepisu jest bardzo proste i dość szybkie. Niestety, aby cieszyć się pełną mocą deseru, należy go porządnie schłodzić w lodówce, co może zająć kilka godzin.

Przygotowanie tortu z okazji urodzin, czy innych ważnych uroczystości, to niemałe wyzwanie w szczególności dla początkującego cukiernika. Jednak domowe wypieki to nie tylko gwarancja jakości składników, oszczędność pieniędzy, ale i możliwość zrobienia słodkiego prezentu dla solenizanta czy jubilata. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników pysznym wypiekiem, zrób ciasto Specjał Teściowej, jest proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. 

Sprawdź także: Ciasto Dobre Czasy. Idealne do popołudniowej kawy z przyjaciółmi

Przepis na ciasto Specjał Teściowej 

Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, przygotuj odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się okrągła blacha o średnicy 23-24 cm.

Składniki na biszkopt: 

  • 6 jajek, 
  • 200 g cukru drobnego, 
  • 170 g mąki pszennej, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli.

Składniki na krem: 

  • 700 ml śmietany kremówki, 
  • 2 opakowania Śmietan-fix, 
  • 200 g świeżych lub mrożonych malin, 
  • ok. 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny. 

 Dodatkowo: 

  • garść świeżych malin i jeżyn do dekoracji.

Jak zrobić ciasto Specjał Teściowej? 

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z solą i odstaw. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj do uzyskania puszystej masy. Zmniejsz obroty miksera i łyżką dodawaj mąkę. Zmiksuj do połączenia, uważając, aby masa nie opadła. Wyłóż surowe ciasto do tortownicy (ok. 23-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię biszkoptu i wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 20-25 minut.  Gotowy biszkopt dokładnie wystudź, wyjmij z blaszki i ostrym, długim nożem przetnij na 3 równe blaty. Pamiętaj, aby nie wyjmować ciepłego placka z blaszki i nie próbować go wtedy kroić, ponieważ może się połamać.  

Maliny opłucz i włóż do garnka. Zasyp ok. 1 łyżką cukru pudru, wlej 1-2 łyżkę wody i podgrzewaj na małym ogniu. Gotuj maliny przez ok. 30 minut, aż się rozpadną i zmienią w mus. Jeśli chcesz uniknąć pestek w cieście, przetrzyj mus przez gęste sito. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.  

Zimną śmietanę kremówkę ubij na wysokich obrotach, utrwalając ok. 3-4 łyżkami cukru pudru i proszkiem Śmietan-fix. Ubij na sztywno, po czym wlej sok z cytryny, mus malinowy i delikatnie wymieszaj całość łyżką. W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru.  

Złóż ciasto. Na dolny blat biszkoptu wyłóż ¼ kremu i przykryj drugim plackiem. Możesz używać suchych blatów lub uprzednio nasączonych ponczem lub herbatą malinową. Składaj ciasto do wykończenia wszystkich składników tak, aby ostatnia warstwa kremu była na wierzchu. Górę ciasta posyp umytymi i dobrze osuszonymi malinami i jeżynami, po czym wstaw do lodówki.  

Pamiętaj, aby specjał teściowej podawać zawsze schłodzony. Resztę ciasta przechowuj w lodówce na paterze pod przykryciem.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta