Reklama
Reklama

Ciasto Dobre Czasy. Idealne do popołudniowej kawy z przyjaciółmi

Często z rozrzewnieniem wspominamy stare, dobre czasy. Choć dla każdego znaczą coś innego, to zawsze kojarzą się z przyjemnością i dużym szczęściem. Postanowiłam upiec ciasto Dobre Czasy, które mi przywodzi na myśl desery robione dawniej przez mamę i babcię. Niby proste i klasyczne, a jednak wyjątkowe.

Co to jest ciasto Dobre Czasy?

Dobre Czasy to wypiek, które przypomni mi desery sprzed lat - te klasyczne, szykowane przez najbliższych. To coś innego niż tylko dobrze znane połączenie masy budyniowej z tradycyjnym ciastem drożdżowym. Na wierzchu znajdziesz jeszcze chrupiącą polewę miodową z migdałami, która doda całości przyjemnego słodko-karmelowego akcentu. To prosty, ale pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania. 

Jak zrobić ciasto Dobre Czasy?

Składniki:

Ciasto: 

  • 150 ml mleka 
  • 60 g masła 
  • 325 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • masło do nasmarowania formy 

Krem budyniowy: 

  • 400 ml mleka 
  • budyń waniliowy 
  • 60 g cukru 
  • 250 g śmietanki kremówki 
  • opakowanie śmietan-fix 

Polewa miodowo-migdałowa: 

  • 60 g masła 
  • 50 g śmietanki kremówki 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka miodu 
  • 100 g płatków migdałowych 

Sposób wykonania:

Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W garnku podgrzej mleko, dorzuć miękkie masło i mieszaj, aby się rozpuściło. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z cukrem i solą. Pokrusz drożdże i dodaj do mąki, a na koniec zalej ciepłym mlekiem z masłem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ze specjalnym hakiem. Ciasto powinno być jednorodne i gładkie, a wyrabianie może zająć 5-10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut. 

W międzyczasie przygotuj budyń. Do garnka wlej ok. 300 ml mleka i zacznij podgrzewać. W miseczce rozmieszaj proszek budyniowy z resztą mleka i wlej mieszaninę na gorące mleko. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki i ugotuj budyń. Budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do pełnego ostudzenia. Dzięki przykryciu na powierzchni budyniu nie utworzy się kożuch.

Foremkę do pieczenia (22 x 24 cm) wysmaruj masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnice lub blat i rozwałkuj na kształt foremki. Przełóż do foremki (najlepiej na wałku do ciasta) i odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut do wyrośnięcia. 

W tym czasie przygotuj polewę migdałową. W garnku umieść śmietanę, masło, cukier i miód. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 2 minuty. Zdejmij garnek z ognia, wsyp płatki migdałowe i wymieszaj. Po łyżce wylewaj masę na ciasto drożdżowe i równomiernie rozprowadź po cieście. Wstaw blaszkę do pieca i trzymaj ok. 30 minut. Zaraz po upieczeniu, wyjmij ciasto, przejedź ostrym nożem przy krawędzi blaszki i pozostaw do całkowitego ostudzenia. 

Przygotuj krem. Zimną (prosto z lodówki) śmietankę kremówkę ubij na sztywno, utrwalając śmietan-fixem. Ostygły budyń zmiksuj lub rozmieszaj i po łyżce dodawaj ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj do uzyskania jednorodnego kremu.

Złóż ciasto. Wystudzone ciasto przetnij ostrym, długim nożem na dwa równe blaty. Na dolny blat wyłóż masę śmietanowo-budyniową, rozsmaruj i przykryj górną częścią ciasta.

Źródło: terazgotuje.pl, einfachbacken.de

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | orzechy