Reklama
Reklama

Ciasto Dobre Czasy. Idealne do popołudniowej kawy z przyjaciółmi

Często z rozrzewnieniem wspominamy stare, dobre czasy. Choć dla każdego znaczą coś innego, to zawsze kojarzą się z przyjemnością i dużym szczęściem. Postanowiłam upiec ciasto Dobre Czasy, które mi przywodzi na myśl desery robione dawniej przez mamę i babcię. Niby proste i klasyczne, a jednak wyjątkowe.

Co to jest ciasto Dobre Czasy?

Dobre Czasy to wypiek, które przypomni mi desery sprzed lat - te klasyczne, szykowane przez najbliższych. To coś innego niż tylko dobrze znane połączenie masy budyniowej z tradycyjnym ciastem drożdżowym. Na wierzchu znajdziesz jeszcze chrupiącą polewę miodową z migdałami, która doda całości przyjemnego słodko-karmelowego akcentu. To prosty, ale pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania. 

Jak zrobić ciasto Dobre Czasy?

Składniki:

Ciasto: 

  • 150 ml mleka 
  • 60 g masła 
  • 325 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • masło do nasmarowania formy 

Krem budyniowy: 

  • 400 ml mleka 
  • budyń waniliowy 
  • 60 g cukru 
  • 250 g śmietanki kremówki 
  • opakowanie śmietan-fix 

Polewa miodowo-migdałowa: 

  • 60 g masła 
  • 50 g śmietanki kremówki 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka miodu 
  • 100 g płatków migdałowych 

Sposób wykonania:

Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W garnku podgrzej mleko, dorzuć miękkie masło i mieszaj, aby się rozpuściło. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z cukrem i solą. Pokrusz drożdże i dodaj do mąki, a na koniec zalej ciepłym mlekiem z masłem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ze specjalnym hakiem. Ciasto powinno być jednorodne i gładkie, a wyrabianie może zająć 5-10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut. 

W międzyczasie przygotuj budyń. Do garnka wlej ok. 300 ml mleka i zacznij podgrzewać. W miseczce rozmieszaj proszek budyniowy z resztą mleka i wlej mieszaninę na gorące mleko. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki i ugotuj budyń. Budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do pełnego ostudzenia. Dzięki przykryciu na powierzchni budyniu nie utworzy się kożuch.

Foremkę do pieczenia (22 x 24 cm) wysmaruj masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnice lub blat i rozwałkuj na kształt foremki. Przełóż do foremki (najlepiej na wałku do ciasta) i odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut do wyrośnięcia. 

W tym czasie przygotuj polewę migdałową. W garnku umieść śmietanę, masło, cukier i miód. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 2 minuty. Zdejmij garnek z ognia, wsyp płatki migdałowe i wymieszaj. Po łyżce wylewaj masę na ciasto drożdżowe i równomiernie rozprowadź po cieście. Wstaw blaszkę do pieca i trzymaj ok. 30 minut. Zaraz po upieczeniu, wyjmij ciasto, przejedź ostrym nożem przy krawędzi blaszki i pozostaw do całkowitego ostudzenia. 

Przygotuj krem. Zimną (prosto z lodówki) śmietankę kremówkę ubij na sztywno, utrwalając śmietan-fixem. Ostygły budyń zmiksuj lub rozmieszaj i po łyżce dodawaj ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj do uzyskania jednorodnego kremu.

Złóż ciasto. Wystudzone ciasto przetnij ostrym, długim nożem na dwa równe blaty. Na dolny blat wyłóż masę śmietanowo-budyniową, rozsmaruj i przykryj górną częścią ciasta.

Źródło: terazgotuje.pl, einfachbacken.de

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | orzechy