Ciasto Dobre Czasy. Idealne do popołudniowej kawy z przyjaciółmi
Często z rozrzewnieniem wspominamy stare, dobre czasy. Choć dla każdego znaczą coś innego, to zawsze kojarzą się z przyjemnością i dużym szczęściem. Postanowiłam upiec ciasto Dobre Czasy, które mi przywodzi na myśl desery robione dawniej przez mamę i babcię. Niby proste i klasyczne, a jednak wyjątkowe.
Dobre Czasy to wypiek, które przypomni mi desery sprzed lat - te klasyczne, szykowane przez najbliższych. To coś innego niż tylko dobrze znane połączenie masy budyniowej z tradycyjnym ciastem drożdżowym. Na wierzchu znajdziesz jeszcze chrupiącą polewę miodową z migdałami, która doda całości przyjemnego słodko-karmelowego akcentu. To prosty, ale pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania.
Składniki:
Ciasto:
- 150 ml mleka
- 60 g masła
- 325 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 20 g świeżych drożdży
- masło do nasmarowania formy
Krem budyniowy:
- 400 ml mleka
- budyń waniliowy
- 60 g cukru
- 250 g śmietanki kremówki
- opakowanie śmietan-fix
Polewa miodowo-migdałowa:
- 60 g masła
- 50 g śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 100 g płatków migdałowych
Sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W garnku podgrzej mleko, dorzuć miękkie masło i mieszaj, aby się rozpuściło. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę z cukrem i solą. Pokrusz drożdże i dodaj do mąki, a na koniec zalej ciepłym mlekiem z masłem. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ze specjalnym hakiem. Ciasto powinno być jednorodne i gładkie, a wyrabianie może zająć 5-10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
W międzyczasie przygotuj budyń. Do garnka wlej ok. 300 ml mleka i zacznij podgrzewać. W miseczce rozmieszaj proszek budyniowy z resztą mleka i wlej mieszaninę na gorące mleko. Energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki i ugotuj budyń. Budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do pełnego ostudzenia. Dzięki przykryciu na powierzchni budyniu nie utworzy się kożuch.
Foremkę do pieczenia (22 x 24 cm) wysmaruj masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnice lub blat i rozwałkuj na kształt foremki. Przełóż do foremki (najlepiej na wałku do ciasta) i odstaw pod przykryciem na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj polewę migdałową. W garnku umieść śmietanę, masło, cukier i miód. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 2 minuty. Zdejmij garnek z ognia, wsyp płatki migdałowe i wymieszaj. Po łyżce wylewaj masę na ciasto drożdżowe i równomiernie rozprowadź po cieście. Wstaw blaszkę do pieca i trzymaj ok. 30 minut. Zaraz po upieczeniu, wyjmij ciasto, przejedź ostrym nożem przy krawędzi blaszki i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj krem. Zimną (prosto z lodówki) śmietankę kremówkę ubij na sztywno, utrwalając śmietan-fixem. Ostygły budyń zmiksuj lub rozmieszaj i po łyżce dodawaj ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj do uzyskania jednorodnego kremu.
Złóż ciasto. Wystudzone ciasto przetnij ostrym, długim nożem na dwa równe blaty. Na dolny blat wyłóż masę śmietanowo-budyniową, rozsmaruj i przykryj górną częścią ciasta.
Źródło: terazgotuje.pl, einfachbacken.de
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut