Ciasto Truskawkowe Marzenie. Wychodzi lekkie jak chmurka
Wiosna w pełni, więc lada dzień będzie można cieszyć się smakiem słodkich, krajowych truskawek dojrzałych w słońcu. Lekki torcik z kremem śmietanowym z mascarpone i świeżymi owocami to idealny deser na coraz gorętsze dni. Wypróbuj przepis na Truskawkowe Marzenie.
Pod koniec wiosny i latem coraz wyższa temperatura nie zachęca do zajadania się deserami na ciepło. Nie potrzebujemy się rozgrzać, a bardziej schłodzić - szukamy lekkich, orzeźwiających propozycji. Najlepiej, jeśli słodkości mają sezonowe, soczyste owoce i delikatne nadzienie.
Zaraz rusza sezon na krajowe truskawki, dlatego warto przyjrzeć się przepisowi na ciasto Truskawkowe Marzenie. To połączenie puszystego i mięciutkiego biszkoptu, świeżych owoców i aksamitnej masy zrobionej z ubitej śmietany kremówki i mascarpone. Całość zachwyca przede wszystkim swoją lekkością i klasycznym smakiem. Do tego nie obciąża żołądka i - dzięki truskawkom - wspaniale nawadnia.
Ciasto Truskawkowe Marzenie nie tylko apetycznie się prezentuje, ale też jest bardzo proste do przygotowania. To idealny torcik na urodziny albo deser na rodzinne spotkania i letnie przyjęcia w ogrodzie.
Składniki:
Na biszkopt:
- 4 jajka,
- 120 g mąki tortowej,
- 30 g skrobi ziemniaczanej,
- 150 g drobnego cukru,
- 2 łyżki wody.
Na krem:
- 250 ml śmietany kremówki (30%),
- 250 g serka mascarpone,
- cukier puder (do smaku),
- łyżeczka żelatyny.
Dodatkowo:
- 400 g truskawek,
- 75 ml białego, półsłodkiego wina,
- 75 ml wody.
Sposób wykonania:
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm.
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, partiami dodaj do piany cukier, a następnie po jednym żółtku. Przesiej do piany mąkę i skrobię. Delikatnie wymieszaj składniki szpatułką, stopniowo dodając do nich wodę.
Przelej ciasto do tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30-40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść w formie na podłogę z wysokości około 40 cm (dzięki temu nie opadnie). Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Przekrój biszkopt na 2 blaty. Nasącz je ponczem przygotowanym z wina i wody.
Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój owoce na kawałki mniej więcej jednakowej wielkości.
Przygotuj krem. Ubij na sztywno mocno schłodzoną śmietaną kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Zmiksuj krótko serek mascarpone (także schłodzony), łącząc go z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatyną. Delikatnie wymieszaj serek ze śmietaną.
Złóż ciasto Truskawkowe Marzenie. Ułóż jeden z blatów biszkoptu na dnie tortownicy, w której się piekł. Rozłóż równomiernie połowę truskawek i przełóż na nie połowę śmietany. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Przełóż na niego drugą część truskawek i śmietany.
Wstaw ciasto no co najmniej 3 godziny do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl, pieczarkamysia.pl
Zobacz też:
Obłędnie kremowy, z pomarańczową nutką - sernik jak z najlepszej cukierni. Doceni nawet teściowa
Ta pieczona owsianka to śniadaniowy majstersztyk. Na ważny składnik czekam cały rok