Reklama
Reklama

Czeka cię niespodziewana wizyta rodziny? Wypróbuj ekspresową Sałatkę Gościnną

Szukasz pomysłu na sałatkę, którą robi się ekspresowo? A może zależy ci na przygotowaniu poczęstunku z prostych, tanich i łatwo dostępnych składników? Przepis na Sałatkę Gościnną łączy wszystkie te wymagania. Ugotuj makaron, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i gotowe. Trudno o łatwiejszy przepis, którego efektem będzie tak smaczne danie.

Tak prostej i smacznej sałatki dawno nie było w twojej kuchni. Bazą jest oczywiście ugotowany makaron, możesz użyć świderków, kokardek lub muszelek, to zależy od ciebie. Znajdziesz tu także prosty sos na bazie jogurtu greckiego, tartego sera i koperku. Jak widać, minimum składników i maksimum przyjemności z jedzenia. Zrób Sałatkę Gościnną, idealną do szybkiego przygotowania w razie niespodziewanej wizyty bliskich. 

Sprawdź także: Rozkoszna Sałatka Bufetowej. Prostota w najlepszym wydaniu

Przepis na Sałatkę Gościnną

Poniżej znajdziesz produkty potrzebne do przygotowania Sałatki Gościnnej, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować. Możesz dorzucić do niej ulubione warzywa, pasować będzie tu na przykład czerwona lub żółta papryka, możesz także wymienić parmezan na ser, który akurat masz w lodówce. Również będzie smakować świetnie. 

Składniki: 

  • 300 g makaronu,  
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej, 
  • 1 puszka groszku konserwowego,  
  • 1 por, 
  • 4 ogórki kiszone. 

Sos: 

  • 100 g jogurtu naturalnego typu greckiego,  
  • 1 łyżeczka koperku suszonego, 
  • 2 łyżeczki tartego parmezanu, 
  • sól i pieprz.

Jak zrobić Sałatkę Gościnną?

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i nie przelewaj wodą. Poczekaj aż ostygnie i wtedy włóż do miski.  

Kukurydzę i groszek odcedź z zalewy. Dodaj do miski. Ogórki kiszone pokrój w plasterki albo półplasterki. Przełóż też do miski. Z pora odkrój część jasnozieloną i białą. Posiekaj drobno i przelej wrzątkiem dla łagodnego smaku i lepszego koloru. Przełóż do pozostałych składników.  

Wymieszaj jogurt naturalny z koperkiem, solą, pieprzem i parmezanem (jeśli używasz). Dodaj do miski i dobrze wymieszaj. Podawaj od razu albo przełóż do lodówki na około 30 minut.


Źródła: terazgotuje.pl   

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki