Reklama
Reklama

Szybkie ciasto cynamonowe na weekend. Ma tylko sześć składników

Puszyste, lekkie i pachnące ciasto cynamonowe idealne sprawdzi się jako weekendowy smakołyk. Ten prosty deser wyczarujesz jedynie z sześciu składników, które na pewno masz już w kuchennej szafce i lodówce. Ciasto jest proste w przygotowaniu, dzięki czemu, każdy sobie z nim poradzi. Będzie świetnym wyborem dla miłośników babek.

Ciasto cynamonowe to idealny wypiek do popołudniowej kawy czy herbaty. Jest słodkie, aromatyczne, rozpływające się w ustach. Będzie stanowiło świetny podwieczorek czy deser, ale także sprawdzi się wówczas, gdy odwiedzą cię niespodziewani goście. Całość przyrządzisz niezwykle szybko, wystarczy 15 minut, by wstawić ciasto do pieca. Nie musisz iść na długie zakupy, bo upieczesz to ciasto z zaledwie kilku składników, które z pewnością masz w kuchni. Jeśli chcesz, możesz też poeksperymentować z przyprawami, możesz dodać trochę goździków czy kardamonu. 

Reklama

Sprawdź także: Banalne ciasto na lato. Sernik z malinami zrobisz w mgnieniu oka

Przepis na ciasto cynamonowe

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się keksówka o wymiarach 35x12 cm.   

Do przygotowania tego ciasta, będziesz potrzebować: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 180 ml mleka, 
  • 180 g masła,
  • 150 g cukru pudru, 
  • 2 jajka, 
  • 1 łyżeczka cynamonu. 

Gotowe ciasto możesz obsypać cukrem pudrem, lub przygotować wersję na bogato, polewając je roztopioną czekoladą, lub dodając gałkę lodów. 

Jak zrobić ciasto cynamonowe? 

Podawaj na zimno, posypane cukrem pudrem. Jeżeli chcesz przygotować wersję na bogato, gotowe ciasto możesz oblać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, lub z dodatkiem bitej śmietany, lub gałki lodów. 

W misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną i kremową masę. Zmniejsz prędkość miksera i dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. 

Do miski z mieszanką jajeczną dodaj przesiane mąkę i cynamon, a następnie mleko. Wymieszaj całość do połączenia składników. 

Formę do pieczenia o wymiarach 35x12 cm wyłóż papierem pergaminowym. Masę przelej do blachy i wyrównaj. 

Foremkę z ciastem wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 45 minut lub do czystego i suchego patyczka. 

Ostrożnie wyjmij ciasto cynamonowe z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w foremce przez 10 minut, a następnie ostrożnie przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia. 

Gotowe ciasto obsyp cukrem pudrem.

Źróła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obowiązkowa sałatka na grillu. Pasuje idealnie do karkówki, skrzydełek czy ziemniaków

W piątek zrobię naleśniki z tym oryginalnym nadzieniem. Smakują wyśmienicie, nie da się pominąć dokładki

Zaskocz bliskich nowym daniem. Ten szybki obiad na piątek zaskoczy całą rodzinę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta