Reklama
Reklama

Często sięgasz po ten popularny batonik? Wypróbuj go w formie ciasta

Knoppers - słynny wafelek orzechowo-czekoladowy - doczekał się jakiś czas temu swojego wariantu w postaci batonów. A gdyby tak upiec mocno czekoladowe (w stylu brownie) ciasto Knoppers? Na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

To ciasto idealnie sprawdzi się, gdy masz ochotę na mocno czekoladowy deser. Znajdziesz w nim, aż 400 g czekolady, zarówno tej mlecznej, gorzkiej, jak i białej. Dodatkowo znajdziesz tu pyszny krem na bazie śmietanki oraz chrupiące orzechy. Koniecznie wypróbuj ten słodki przepis. 

Sprawdź także: Ciasto dla wielbicieli włoskiego tiramisu. Domownicy nie pozostawią nawet okruszka

Przepis na ciasto Knoppers 

Zanim rozpoczniesz realizację przepisu, przygotuj formę o wymiarach 24x24 cm. 

Składniki: 

  • 120 g orzechów włoskich,
  • 200 g gorzkiej czekolady, 
  • 100 g mlecznej czekolady, 
  • 100 g białej czekolady, 
  • 3 jajka, 
  • 600 ml śmietany kremówki (30 proc.),
  • 200 g masła, 
  • 200 g cukru, 
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,  
  • 90 g mąki pszennej, 
  • szczypta soli, 
  • 1 łyżka żelatyny, 
  • 75 ml mleka.

 Jak zrobić ciasto Knoppers? 

Rozpuść gorzką czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Wymieszaj na jednolity sos. Przestudź. Utrzyj całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodaj przestudzony sos czekoladowy. Przesiej do masy czekoladowo-jajecznej mąkę i sól. Pokrusz orzechy włoskie. Odłóż około 1/3 do dekoracji, a resztę wmieszaj do ciasta. 
 
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 24x24 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 minut. Po upieczeniu ciasto powinno mieć chrupiącą skórkę, a w środku będzie wciąż miękkie (ale nie może być płynne). Odstaw do całkowitego wystudzenia. 

Wlej do rondelka 100 ml śmietany kremówki, dodaj pokruszoną białą czekoladę i roztop ją na wolnym ogniu. Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Ubij 400 ml śmietany (musi być mocno schłodzona). Delikatnie wymieszaj z przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Następnie wmieszaj do śmietany żelatynę. Uzyskany krem rozprowadź na powierzchni ciasta. Wstaw na kilka godzin do lodówki. 

Wlej do rondelka 100 ml śmietany kremówki, dodaj pokruszoną mleczną czekoladę i roztop ją na wolnym ogniu. Wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Rozprowadź równomiernie na cieście. Oprósz pokruszonymi orzechami laskowymi. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zakwas z buraków do wigilijnego barszczu. Lepszego przepisu nie znajdziesz

Najlepsze pierniczki, jakie robiłam. Można je jeść zaraz po upieczeniu, rozpływają się w ustach

Dzięki nim czujesz świąteczną atmosferę. Mięciutkie pierniczki lepsze niż ze sklepu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta