Reklama
Reklama

Ciasto dla wielbicieli włoskiego tiramisu. Domownicy nie pozostawią nawet okruszka

Każdy, kto chociaż raz odwiedził Włochy, z pewnością oprócz pizzy, czy makaronów, próbował tego pysznego deseru. Mowa oczywiście o klasycznym tiramisu. Tym razem przygotujemy je w formie ciasta. Bazą, zamiast podłużnych biszkoptów savoiardi, będzie kakaowy biszkopt nasączony likierem amaretto i espresso, który w połączeniu z kremem na bazie żółtek, mascarpone i kremówki przeniesie cię w podróż do słonecznej Italii.

Klasyczny włoski deser tiramisu jest inspiracją do wielu innych słodkich przysmaków. Na bazie oryginalnych składników - wzbogaconych o bitą śmietanę, która dodaje kremowi lekkości - można przygotować na przykład pyszne ciasto tiramisu. W gorące, letnie dni dodaj do kremu także żelatynę, by deser lepiej utrzymał swoją strukturę. Warto wspomnieć, że kakaowy biszkopt zaleca się nasączyć alkoholowym likierem amaretto, jeśli deser ma być jedzony także przez najmłodszych możesz pominąć ten krok. Natomiast dorosłym polecamy jeść go wraz z ulubioną kawą. 

Sprawdź także: 30 minut i są gotowe. Ciasteczka pingwinki zrobią furorę na przyjęciu

Przepis na ciasto tiramisu 

Zanim przejdziesz do realizacji przepisu, koniecznie przygotuj odpowiednią formę, w tym przypadku 20x20 cm. 

Składniki na biszkopt: 

  • 6 jajek, 
  • 140 g drobnego cukru do wypieków, 
  • 120 g mąki tortowej, 
  • 30 g kakao,  
  • 75 ml zimnej wody. 

Składniki na krem: 

  • 6 żółtek, 
  • 500 g mascarpone, 
  • 250 g śmietany kremówki, 
  • 6 łyżek cukru kryształu, 
  • 1 łyżka cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (w proszku), 
  • 3 łyżeczki żelatyny,  
  • 75 ml mleka. 

Dodatkowo: 

  • 50 ml Amaretto, 
  • podwójne espresso (około 50 ml),
  • kakao (do oprószenia ciasta).

 Jak zrobić ciasto tiramisu? 

Upiecz biszkopt. Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec miksowania wlej do masy jajecznej wodę. Wyłącz mikser. Do masy partiami przesiej przez sitko mąkę i kakao, mieszając ciasto szpatułką.  

Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 20x20 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia. Wyjmij z formy i przekrój na dwa blaty. 

Przygotuj krem. Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Zmiksuj z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubij śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Delikatnie połącz z masą z mascarpone i żółtek. Wmieszaj w nią żelatynę. 

Nasącz blaty biszkoptu ponczem przygotowanym z Amaretto i przestudzonego espresso. Przełóż je połową kremu. Resztę kremu rozprowadź na wierzchu ciasta. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz (z pomocą sitka) kakao. 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta