Reklama
Reklama

Dawniej piliśmy do każdego obiadu. Znany kucharz zdradził przepis na zdrowy i orzeźwiający napój

Kto pamięta smak schłodzonego owocowego kompotu podanego w upalny letni dzień przez ukochaną mamę lub babcię? Napój ten w mig przeniesie cię do czasów dzieciństwa. Jeśli doskwierają ci upały, koniecznie przygotuj orzeźwiający kompot z przepisu znanego kucharza. Jest dużo zdrowszy niż sklepowe soki, a w dodatku zrobisz go z prostych i tanich składników.

Piotr Ogiński, znany w sieci pod pseudonimem kochamgotować, na swoim koncie na Instagramie podzielił się przepisem na orzeźwiający kompot z jabłek i mięty. Napój jest banalnie prosty w przygotowaniu, dlatego możesz zrobić go nawet w asyście najmłodszych domowników.

Sprawdź także: Strzelczyk nie robi już tylko ogórków. Jego popisowe przetwory to małosolne pomidory

Kompot ulubiony napój z PRL-u

Obecnie dużo rzadziej sięgamy po kompoty, które jeszcze niedawno były nieodłącznym elementem obiadów.  Teraz wśród domowych napojów królują lemoniady, smoothie, czy koktajle. Warto jednak wrócić do tradycji, w szczególności, kiedy kupiliśmy zbyt dużo owoców i istnieje ryzyko, że nam się popsują.  

Do przygotowania kompotu można wykorzystać przeróżne owoce, najlepiej wybierać te sezonowe, nie tylko mają najwięcej smaku, ale i są najkorzystniejsze cenowo. Dobrze sprawdzą się zarówno truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, śliwki, jabłka, gruszki, brzoskwinie, agrest, czy porzeczka, możesz także eksperymentować również z przeróżnymi mieszankami. Oczywiście można zrobić go również z suszonych owoców, właśnie one składają się na kompot wigilijny. Świetnym dodatkiem do gotującego się napoju będą tu także przyprawy, cynamon, kardamon, czy anyż.

Latem najlepiej przygotowywać orzeźwiające kompoty, wystarczy, że dodasz do nich sok z cytryny, limonki, możesz także dorzucić do garnka ich skórkę, pamiętaj jednak, aby uprzednio dobrze umyć i wyparzyć owoce. Doskonale pasować tu będą także świeże liście mięty.

Nieodłącznym składnikiem kompotów przygotowywanych przez nasze babcie i mamy był cukier. Jeżeli jednak ograniczasz jego spożywanie, a chcesz dosłodzić swój kompot, wybierz naturalne słodziki, stewię, ksylitol lub erytrytol. Będzie to dobra opcja dla osób, które są na diecie odchudzającej, lub mają problemy ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. Jeśli zależy ci jedynie na walorach smakowych, możesz także dosłodzić kompot miodem lub cukrem waniliowym.

Po ugotowaniu warto poczekać, aż kompot ostygnie, a następnie wstawić go do lodówki. Schłodzony będzie smakował najlepiej.

Orzeźwiający kompot z jabłek i mięty - przepis

Przepisem na pyszny orzeźwiający kompot z jabłek i mięty podzielił się Piotr Ogiński. Będziesz potrzebować:  

4 jabłek,
3,5 litra wody,
6 goździków,
1 laskę cynamonu,
garść świeżej mięty,
2-3 łyżki miodu,
sok z 1 cytryny.

Zacznij od dokładnego umycia jabłek, następnie usuń z nich gniazda nasienne i podziel na mniejsze części. Wrzuć je do garnka z zimną wodą, dodaj także goździki, cynamon i garść świeżej mięty. Włącz grzanie i poczekaj, aż całość się zagotuje. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż jabłka zmiękną. Wyłącz kompot, odstaw do wystudzenia, na koniec dodaj miód, sok z cytryny i wszystko wymieszaj. Taki kompot świetnie będzie smakował wraz z lodem.

Co zrobić z jabłek z kompotu? Możesz je po prostu zjeść, a także zblendować i przygotować owocowy mus. Dobrze smakować będą również w wersji zapiekanej pod kruszonką.


Źródła: instagram.com/kochamgotowac, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje