Reklama
Reklama

Delikatne, jogurtowe, ze śliwkami... W weekend zrób pyszne ciasto Przekupki

Lubisz lekkie i puszyste wypieki, które w dodatku przygotowuje się w krótkim czasie? Koniecznie wypróbuj ciasto Przekupki, którego słodycz przełamują lekko kwaśne śliwki. Deser należy do tych domowych smakołyków, które przywołują na myśl babciną kuchnię. Upiecz go w ten weekend i patrz jak znika z talerzyków.

Pyszny placek Przekupki sprawi, że kiedy postawisz go wśród gości, wszyscy zaczną sięgać choć po kawałek, a żywych rozmów nie będzie końca. Dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego ciasto jest delikatne i nie wychodzi suche. Zamiast margaryny czy oleju, w przepisie znajdziesz masło, dzięki czemu wypiek smakuje jeszcze lepiej. Do przygotowania ciasta najlepiej sprawdzi się forma o wymiarach 23 cm na 23 cm. 

Sprawdź także: Przepis na kokosowy sernik bez pieczenia. Strzelczyk zdradza tip, jak smakuje najlepiej

Przepis na ciasto Przekupki 

Ciasto Przekupki przygotujesz ekspresowo, dodatkowo zrobisz je w jednej misce, dzięki czemu po skończonej robocie, nie będzie czekała na ciebie góra naczyń do zmywania. 

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g jogurtu naturalnego,  
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru, 
  • 80 g masła, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • połowa łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • odrobina soli, 
  • 200 g śliwek, 
  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić ciasto Przekupki? 

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuść w rondelku. Kiedy delikatnie ostygnie, dodaj jogurt i cukier. Dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj jajka i zmiksuj krótko. 

Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do produktów sypkich dodaj wcześniej przygotowaną masę i ponownie krótko zmiksuj.  

Umyj śliwki, przekrój je na pół i pozbądź się pestek.  Do formy o wymiarach około 23 x 23 cm wylej ciasto. Ułóż śliwki, jedna obok drugiej. Włóż do rozgrzanego do piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 45-50 minut. Kiedy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem. 


Źródła: terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

Klarowny i niezwykle aromatyczny. Barszcz z suszonych prawdziwków z przepisu mojej mamy

Robię na specjalne okazje. Rozgrzewające, gęste i aromatyczne danie nie ma sobie równych

Zdrowy chleb z żurawiną i gruszką. Na zakwasie własnej roboty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta