Reklama
Reklama

Przepis na kokosowy sernik bez pieczenia. Strzelczyk zdradza tip, jak smakuje najlepiej

Podczas upałów włączanie piekarnika, który automatycznie rozgrzewa całą kuchnię, to ostatnie o czym myślimy. Co, więc zrobić, kiedy spodziewamy się gości, których wypada poczęstować ciastem? Oczywiście, możemy kupić je w cukierni, lub postawić na domowy kokosowy sernik bez pieczenia. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a dodatkowo zaskakuje pysznym smakiem.

Sernik bez pieczenia można zrobić na wiele sposobów. Jako spód można wykorzystać herbatniki lub biszkopty i po prosu rozłożyć je na dnie formy, równie dobrze sprawdza się masa z pokruszonych ciasteczek i roztopionego masła. Jeżeli stawiasz na zdrowe przepisy, możesz zmiksować namoczone daktyle z dodatkiem orzechów i masła orzechowego.

Podobnie jest z sernikową masą, tu także możesz skorzystać: dobrze zmielonego twarogu, śmietany kremówki, serka mascarpone, czy serków homogenizowanych. Nie zapomnij dorzucić do niej żelatyny, lub agaru, które sprawią, że sernik nie będzie się rozpadać. Oczywiście to, o jakim smaku zrobisz sernik, zależy od ciebie, świetnie sprawdzi się ten z sezonowymi owocami, w wersji z kajmakiem, orzeszkami i czekoladą, lub bardzo popularnymi ostatnio pistacjami. Dziś jednak pod lupę bierzemy przepis Tomasza Strzelczyka na kokosowy sernik bez pieczenia.

Sprawdź także: Ciasto Boogie-woogie przyciągnie kolorami. To najlepszy torcik na dzieci

Koksowy sernik bez pieczenia Strzelczyka

Przepisem na wyborny sernik kokosowy podzielił się Tomasz Strzelczyk na swoim kanale oddaszfartucha na platformie YouToube. Do przygotowania sernika, będziesz potrzebować tortownicy o średnicy 26 cm.

Masa:

  • 500 g twarogu z wiaderka,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 200 g stałej części mleka kokosowego,
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 70 g wiórki kokosowe,
  • 20 g żelatyny + ok. 50 ml wody do namoczenia,  
  • 150 ml śmietanki 18 proc.,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • pralinki kokosowe do przystrojenia.

Spód:

  • 150 herbatniki maślane,
  • 70 g masła,
  • tortownica o średnicy 26 cm.

Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku, następnie połącz je ze zblendowanymi na piasek herbatnikami. Masę wyłóż na blachę i uformuj spód.

Do garnka wsyp żelatynę, zalej ją zimną wodą (ok. 50 ml), dokładnie wymieszaj i poczekaj przez kilka minut, aż napęcznieje. Następnie do miski wrzuć twaróg sernikowy, serek mascarpone, gęste mleko kokosowe, mleko skondensowane i śmietankę. Za pomocą łopatki delikatnie połącz składniki, kolejnym krokiem będzie dokładne wymieszanie wszystkiego mikserem. W międzyczasie dodaj także wiórki kokosowe i cukier waniliowy. Podgrzej żelatynę w rondelku na niewielkim ogniu, wlej ją do całości i połącz. Gotową masę sernikową wylej na ciasteczkowy spód, rozprowadź, wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Sernik udekoruj kokosowymi pralinkami. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.  

Jak podawać kokosowy sernik bez pieczenia?

Sernik kokosowy bez pieczenia możesz podawać samodzielnie, będzie idealnym dodatkiem do kawy. Gdy na dworze jest gorąco, najlepiej tej mrożonej. Jeśli chcesz przygotować wersję na bogato, możesz również skusić się na przygotowanie sosu z marakui, wystarczy, że wydrążysz owoce dodasz  nieco cukru i soku z cytryny, a następnie wszystko wymieszasz. Pasować będzie tu także gałka ulubionych owocowych lodów, na przykład truskawkowego sorbetu.


Źródła: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Tradycyjna bawarska sałatka. Oto sekret oryginalnego Kartoffelsalat

Jajka w "szlachetnym" towarzystwie. Śniadanie tylko dla smakoszy

Dwukolorowe ciasto kawa z mlekiem. Prosty smakołyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta