Deser idealny na jesień. Przepis na babeczki dyniowo-pomarańczowe
Jesienią desery z dynią sprawdzają się doskonale. Jej delikatny smak świetnie komponuje się ze skórką pomarańczy. Ciekawym pomysłem na deser zarówno do popołudniowej kawy, jak i na specjalne okazje, będą babeczki dyniowo-pomarańczowe. Wychodzą wyjątkowo puszyste, odpowiednio wilgotne, na pewno przypadną do gustu twoim domownikom.
Dyniowe purée to jeden z tych składników, które jesienią powinny znaleźć się w twojej lodówce. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, dynię wystarczy upiec, a następnie zmiksować na gładką masę. W tej formie idealnie sprawdzi się na zupę, do przyrządzenia placków, ciast, a także pysznych muffinek. Jeśli masz ochotę na słodki deser pachnący pomarańczową skórką, zrób obłędnie smaczne babeczki dyniowo-pomarańczowe. Będą ciekawym weekendowym smakołykiem do kawy lub herbaty, lub poczęstunkiem dla gości na specjalne okazje.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 200 g miąższu dyni,
- 300 g mąki pszennej,
- 170 g cukru,
- 150 g roztopionego masła,
- 2 jajka,
- 60 ml mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy + odrobina do posypania,
- odrobina ekstraktu waniliowego.
Miąższ z dyni upiecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza aż zrobi się miękka i delikatnie zarumieniona z zewnątrz.
W tym czasie połącz mąkę pszenną, cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i całość zamieszaj.
W drugiej misce rozkłóć jajka i wlej mleko.
Dynię po upieczeniu rozgnieć widelcem albo tłuczkiem na purée.
Teraz dodaj suche składniki do jajek i mleka. Wlej roztopione masło i dorzuć dynię. Całość zmiksuj krótko do uzyskania jednolitej masy.
Przełóż gotową masę do foremek i piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka. Kiedy babeczki dyniowo-pomarańczowe ostygną, posyp je jeszcze skórką przed podaniem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapiekane kotlety mielone z niespodzianką. U mnie w domu to hit, zrobię na Wszystkich Świętych
Idealna przekąska na piątkową imprezę. Te różyczki kalafiora zrobisz w moment
Chrupiąca grzanka z warzywami i kremowym serkiem. Robię, gdy nie mam pomysłu na kolację