Reklama
Reklama

Deser idealny na jesień. Przepis na babeczki dyniowo-pomarańczowe

Jesienią desery z dynią sprawdzają się doskonale. Jej delikatny smak świetnie komponuje się ze skórką pomarańczy. Ciekawym pomysłem na deser zarówno do popołudniowej kawy, jak i na specjalne okazje, będą babeczki dyniowo-pomarańczowe. Wychodzą wyjątkowo puszyste, odpowiednio wilgotne, na pewno przypadną do gustu twoim domownikom.

Dyniowe purée to jeden z tych składników, które jesienią powinny znaleźć się w twojej lodówce. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, dynię wystarczy upiec, a następnie zmiksować na gładką masę. W tej formie idealnie sprawdzi się na zupę, do przyrządzenia placków, ciast, a także pysznych muffinek. Jeśli masz ochotę na słodki deser pachnący pomarańczową skórką, zrób obłędnie smaczne babeczki dyniowo-pomarańczowe. Będą ciekawym weekendowym smakołykiem do kawy lub herbaty, lub poczęstunkiem dla gości na specjalne okazje. 

Sprawdź także: Ciasto, które wnosi słońce na jesienny stół. Duńczycy wiedzą, jak poprawić sobie humor 

Reklama

Przepis na babeczki dyniowo-pomarańczowe

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 200 g miąższu dyni, 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 170 g cukru, 
  • 150 g roztopionego masła,  
  • 2 jajka, 
  • 60 ml mleka, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy + odrobina do posypania, 
  • odrobina ekstraktu waniliowego.

Jak zrobić babeczki dyniowo-pomarańczowe? 

Miąższ z dyni upiecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza aż zrobi się miękka i delikatnie zarumieniona z zewnątrz. 

W tym czasie połącz mąkę pszenną, cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i całość zamieszaj. 

W drugiej misce rozkłóć jajka i wlej mleko. 

Dynię po upieczeniu rozgnieć widelcem albo tłuczkiem na purée. 

Teraz dodaj suche składniki do jajek i mleka. Wlej roztopione masło i dorzuć dynię. Całość zmiksuj krótko do uzyskania jednolitej masy. 

Przełóż gotową masę do foremek i piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka. Kiedy babeczki dyniowo-pomarańczowe ostygną, posyp je jeszcze skórką przed podaniem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapiekane kotlety mielone z niespodzianką. U mnie w domu to hit, zrobię na Wszystkich Świętych

Idealna przekąska na piątkową imprezę. Te różyczki kalafiora zrobisz w moment

Chrupiąca grzanka z warzywami i kremowym serkiem. Robię, gdy nie mam pomysłu na kolację

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery