Reklama
Reklama

Deser idealny na jesień. Przepis na babeczki dyniowo-pomarańczowe

Jesienią desery z dynią sprawdzają się doskonale. Jej delikatny smak świetnie komponuje się ze skórką pomarańczy. Ciekawym pomysłem na deser zarówno do popołudniowej kawy, jak i na specjalne okazje, będą babeczki dyniowo-pomarańczowe. Wychodzą wyjątkowo puszyste, odpowiednio wilgotne, na pewno przypadną do gustu twoim domownikom.

Dyniowe purée to jeden z tych składników, które jesienią powinny znaleźć się w twojej lodówce. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, dynię wystarczy upiec, a następnie zmiksować na gładką masę. W tej formie idealnie sprawdzi się na zupę, do przyrządzenia placków, ciast, a także pysznych muffinek. Jeśli masz ochotę na słodki deser pachnący pomarańczową skórką, zrób obłędnie smaczne babeczki dyniowo-pomarańczowe. Będą ciekawym weekendowym smakołykiem do kawy lub herbaty, lub poczęstunkiem dla gości na specjalne okazje. 

Sprawdź także: Ciasto, które wnosi słońce na jesienny stół. Duńczycy wiedzą, jak poprawić sobie humor 

Reklama

Przepis na babeczki dyniowo-pomarańczowe

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 200 g miąższu dyni, 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 170 g cukru, 
  • 150 g roztopionego masła,  
  • 2 jajka, 
  • 60 ml mleka, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy + odrobina do posypania, 
  • odrobina ekstraktu waniliowego.

Jak zrobić babeczki dyniowo-pomarańczowe? 

Miąższ z dyni upiecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza aż zrobi się miękka i delikatnie zarumieniona z zewnątrz. 

W tym czasie połącz mąkę pszenną, cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i całość zamieszaj. 

W drugiej misce rozkłóć jajka i wlej mleko. 

Dynię po upieczeniu rozgnieć widelcem albo tłuczkiem na purée. 

Teraz dodaj suche składniki do jajek i mleka. Wlej roztopione masło i dorzuć dynię. Całość zmiksuj krótko do uzyskania jednolitej masy. 

Przełóż gotową masę do foremek i piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka. Kiedy babeczki dyniowo-pomarańczowe ostygną, posyp je jeszcze skórką przed podaniem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery