Reklama
Reklama

Dietetyczne powidła ze śliwek. Nie znajdziesz w nich grama białego cukru

Osoby na diecie odchudzającej często unikają owocowych przetworów, takich jak dżemy i powidła w obawie, że obecny w nich cukier utrudni zrzucenie zbędnych kilogramów. Wystarczy jednak użyć odpowiedniego przepisu, aby cieszyć się smakiem pysznych przetworów. Sprawdź, jak zrobić powidła śliwkowe bez cukru, to banalnie proste.

 

Powidła śliwkowe bez cukru to prawdziwa rozkosz, która nie potrzebuje zbędnych wypełniaczy i dodatkowych kalorii. Dzięki temu, że naturalnie są bogate w pektyny, wystarczy je ugotować i odparować nadmiar wody, dzięki czemu można cieszyć się gęstym, idealnym do smarowania dżemem. Jak jednak sprawić, by pozbyć się tej charakterystycznej kwaskowatości? Wystarczy wybrać owoce już lekko przejrzałe, które same w sobie zawierają wystarczająco dużo cukru, by osłodzić całe powidła. Same śliwki są też niezwykle zdrowe dla układu pokarmowego - błonnik reguluje pracę układu pokarmowego i reguluje wypróżnianie. 

Sprawdź także: W dzieciństwie robiłam z nich korale. Teraz przygotowuję najlepsze konfitury

Przepis na powidła śliwkowe bez cukru 

Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, koniecznie przygotuj słoiki. Powinny być czyste i wyparzone, to samo dotyczy zakrętek. Dzięki temu przetwory nie zepsują się i będą dłużej zdatne do spożycia. 

Składniki: 

  • 1 kg śliwek lekko przejrzałych, 
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • opcjonalnie: kilka łyżek słodziku, np. erytrytolu, stewii lub ksylitolu.  

Jak zrobić powidła śliwkowe bez cukru?

Śliwki umyj i osusz. Pokrój je na ćwiartki i usuń pestki. Owoce włóż do ciężkiego garnka z głębokim dnem i postaw na średnim ogniu. Skrop je sokiem z cytryny. Mieszaj od czasu do czasu podczas gotowania. W międzyczasie możesz dodać słodzik. Trzymaj powidła na ogniu do momentu odparowania wody i uzyskania gęstej konsystencji. W miarę utraty wody, rozgniataj owoce widelcem. 

Gotowe przetwory możesz zmiksować. Odstaw ja na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Przełóż powidła śliwkowe do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzuj je w piekarniku nastawionym na 120 st. Celsjusza lub w garnku z wodą. 

Powidła śliwkowe bez cukru przechowuj w suchym i ciemnym miejscu, do 6 miesięcy. Podawaj jako dodatek do świeżego pieczywa, naleśników czy placków.  


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Surówka "jak od chińczyka". Przepis mam od kolegi, który pracuje w azjatyckiej restauracji

Mięciutkie ciasto z owocami i kruszonką. Na podwieczorek zrób Sen Emeryta

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

INTERIA.PL