Karkówka robiona metodą 2x10 to moje popisowe danie. Wyśmienita na obiad, do kanapek jeszcze lepsza
Karkówka kojarzy nam się głównie z grillem i letnią porą. Tymczasem można z niej zrobić znakomity obiad dla całej rodziny. To, co z niego zostanie, idealnie nada się jako obkład do kanapek. Mam swój sposób na jej przygotowanie, który sprawia, że mięsny aromat wypełni cały dom. To moje ulubione danie na rodzinne przyjęcia, bo wygląda bardzo efektownie, a jego przygotowanie jest bardzo proste.
Warto wykorzystać to, że w sklepach często możemy napotkać promocję na karkówkę. Jeśli na taką trafisz, od razu kup półtora kilograma. Właśnie tyle mięsa potrzebujesz, by przygotować soczyste i aromatyczne danie.
Karkówka to wyjątkowo uniwersalne mięso. Można je dusić, piec, smażyć i grillować. Nadaje się na gęsty gulasz, a drobne ścinki można wrzucić do zupy lub do masy na pasztet. Zawiera więcej tłuszczu niż szynka czy schab, dlatego dania z niej sporządzone mają więcej smaku. To właśnie tłuszcz jest jego nośnikiem.
Choć to mięso kojarzy nam się głównie z obiadem, karkówka nadaje się jako obkład do kanapek. Na zimno jest krucha, ale zwarta i daje się kroić w cienkie plasterki. W połączeniu z kiszonym ogórkiem lub po prostu musztardą smakuje wyśmienicie. Własnoręcznie przygotowana karkówka jest z pewnością lepszą opcją niż sklepowe wędliny. Zawiera mniej soli i sztucznych polepszaczy, jest więc znacznie zdrowsza. Ponieważ w metodzie 2x10 nie trzeba jej piec ani smażyć, danie nie będzie ciężkostrawne.
Karkówkę robioną metodą 2x10 zacznij przygotowywać dzień wcześniej. Choć przepis wydaje się skomplikowany, przygotowując to danie, niewiele się napracujesz. Ominie cię też wielogodzinne pieczenie mięsa w piekarniku, dzięki czemu oszczędzisz prąd.
Składniki:
- ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej;
- 2 litry wody;
- 2 łyżki soli;
- 1 łyżka cukru;
- 3 liście laurowe;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- 10 ziaren pieprzu czarnego;
- 1 łyżeczka majeranku;
- 1 łyżeczka papryki słodkie;
- 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier i przyprawy. Zagotuj.
- Gdy woda zacznie wrzeć, włóż w całości karkówkę. Gotuj dokładnie 10 minut od momentu wrzenia.
- Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin, najlepiej na noc.
- Następnego dnia ponownie zagotuj mięso w tym samym wywarze i gotuj kolejne 10 minut.
- Wyjmij karkówkę, pozostaw do wystudzenia i odłóż do lodówki.
- Po ostudzeniu możesz ją podać w plastrach jak pieczeń na ciepło lub kroić cienko jak domową wędlinę. Mięso jest soczyste, aromatyczne, delikatne, a przy tym nie rozpada się.
Na gorąco karkówka 2x10 doskonale smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem oraz ulubioną surówką. Świetnie komponuje się też z pieczonymi warzywami: marchewką, pietruszką, burakami lub selerem. Pasuje do niej też marchewka z groszkiem lub kiszone ogórki.
Na zimno karkówka staje się znakomitą domową wędliną. Doskonale pasuje do świeżego chleba z masłem, ogórków kiszonych, musztardy czy chrzanu. Można ją też pokroić w cienkie plastry i wykorzystać jako składnik do sałatek lub tortilli.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekkie ciasto na niedzielę. Budyniowe nadzienie pomiędzy maślanymi blatami
Zamiast kawy, zrób jesienny „koktajl mocy”. Doskonale działa na jelita i dodaje sił witalnych
Kawa z tym dodatkiem ma wielką moc. Zbija cukier i cholesterol, dba o zdrowie serca
