Reklama
Reklama

W dzieciństwie robiłam z nich korale. Teraz przygotowuję najlepsze konfitury

Jarzębina to symbol jesieni, który wielu kojarzy się z dzieciństwem. Sama wtedy robiłam z niej korale lub podziwiałam ją na drzewach. Teraz z jej owoców przygotowuję najlepsze konfitury. Wszyscy jedzą z zachwytem i nie dowierzają, że to właśnie z jarzębiny.

Jarząb pospolity nietrudno spotkać, a jego wygląd naprawdę cieszy oko. Od niedawna wiem, że jego owoce nie muszą służyć tylko do ozdoby czy zabawy dla dzieci. Jarzębina ma o wiele więcej zastosowań, niż mogłoby się nam wydawać.

Czy jarzębina jest jadalna?

Jarzębina jest jak najbardziej jadalna. Owoce można wykorzystać do przygotowania wszelkich przetworów jak konfitury, dżemy czy nalewki. Jednakże przed przerobieniem jej na takie pyszności, kluczowe jest zachowanie pewnych kroków.

Pierwszą kwestią jest dobór odpowiedniego miejsca zbioru. Jarzębiny nie należy zbierać z drzew rosnących przy ruchliwych ulicach. Wówczas osiadają na nich szkodliwe dla organizmu substancje. Należy zachować co najmniej 300 m odległość od takich miejsc.

Kolejnym krokiem, bez którego nie może się obejść, jest obróbka termiczna owoców. Jarzębiny nie można jeść na surowo, gdyż zawiera kwas parasorbowy. Składnik może wywoływać nudności, wymioty, biegunkę. Natomiast jest on wrażliwy na działanie temperatury, więc jarzębinę przed robieniem przetworów należy zamrozić lub ugotować.

Konfitura z jarzębiny - przepis i przygotowanie

Konfitura z jarzębiny wychodzi słodka i delikatna. Przygotowanie jej to banał, ale przed rozpoczęciem zawsze chowam jarzębinę do zamrażalnika na około 3 dni. Wówczas owoce tracą swój cierpki, gorzki smak. Bez tego konfitura nie będzie tak pyszna.

Składniki:

  • 2 kg jarzębiny
  • 1 l wody
  • 400 g cukru
  • 1 cytryna.

Pozbądź się wszystkich gałązek, jarzębinę umyj, osusz, przesyp do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i umieść w zamrażarce na 3 dni. Po tym czasie owoce wyjmij i odstaw do lekkiego rozmrożenia.

Do dużego garnka nalej litr wody i wsyp cukier. Zawartość naczynia podgrzewaj aż powstanie syrop, czyli przez około 10 minut. Do niego dosyp jarzębinę i gotuj przez 15-20 minut. Do gęstej konfitury zetrzyj skórkę z cytryny, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kolejne 5 minut.

Gorącą konfiturę z jarzębiny przelej do wcześniej wyparzonych słoików i mocno je zakręć. Konfitury pasteryzuj przez 15 minut. Po ostygnięciu schowaj je do ciemnej, chłodnej spiżarki.

Do czego używać konfitury z jarzębiny?

Konfitura z jarzębiny może być używana jako najzwyklejszy dodatek do śniadaniowych, obiadowych naleśników i placuszków. Uzupełni też śniadaniowe słodkie pieczywo jak chałki, rogaliki.

Do tego konfitura z jarzębiny może zostać użyta jako wzbogacenie wszelkich deserów. Ożywi smak biszkoptowego ciasta, kruchych ciastek czy wypełni wnętrze domowych rogalików i drożdżówek.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

Wygląda jak podstawa drzewa. Ciasto Pień robi się prościej niż myślisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory