Reklama
Reklama

Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni

Kołacz z serem to drożdżowy wypiek wypełniony rozpływającym się w ustach farszem. Ten przepis z dodatkiem jabłek to i orzechów pekan to absolutnie mój ulubiony - kiedy zaczynam go robić, od razu do kuchni zlatuje się moja rodzina. Nie mogą się doczekać pierwszego kęsu i wcale im się nie dziwię.

Są takie wypieki, którym nie umiem się oprzeć - kołacz z serem to z pewnością jeden z nich. Szczególnie spodobał mi się ten przepis, z jabłkami i orzechami pekan, które nadają całości wyjątkowego charakteru. Jeżeli przygotujesz ten deser raz, na pewno często będziesz do niego wracać.

Kołacz z serem - lista składników

Składniki na ciasto: 

  • 20 g świeżych drożdży, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 200 ml mleka, 
  • 400 g mąki, 
  • 1 jajko, 
  • szczypta soli, 
  • 25 g płynnego masła. 

Składniki na kruszonkę: 

Reklama
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 75 g zimnego masła, 
  • 50 g cukru, 
  • 75 g orzechów pekan. 

Składniki na masę: 

  • 250 g zmielonego twarogu, 
  • 50 g płynnego masła, 
  • 1 jajko + 1 żółtko, 
  • 50 g cukru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 2 jabłka, 
  • 1 łyżeczka cynamonu. 

Kołacz z serem - przepis

Połowę ilości mleka podgrzej do temperatury 35°C. Rozkrusz do niego drożdże i dodaj cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Przykryj naczynie z zaczynem ściereczką i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce.

Objętość zaczynu powinna się znacznie powiększyć. 

Przesiej do misy miksera mąkę. Dodaj jajko, wyrośnięty zaczyn i szczyptę soli. Zmiksuj końcówką hakiem. Miksując, stopniowo wlej do powstającego ciasta przestudzone masło. 

Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przełóż je do lekko natłuszczonej miski i odłóż na około godzinę w ciepłe miejsce – do czasu, aż co najmniej podwoi swoją objętość. 

Połącz w misce składniki na kruszonkę: mąkę, masło (pokrojone w kostkę) i cukier. Wymieszaj do powstania sypkiego, grudkowatego ciasta. Wstaw do lodówki. Posiekaj dość drobno orzechy. 

Zmiksuj twaróg z masłem. Utrzyj jajko i żółtko z cukrem. Połącz z twarogiem i ekstraktem z wanilii. 

Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój miąższ na cząstki. Oprósz cynamonem. 

Przełóż wyrośnięte ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Na ciasto wyłóż masę serową i wyrównaj. Na masie rozłóż równomiernie cząstki jabłek. Całość przysyp kruszonką i orzechami. 

Wstaw kołacz do piekarnika nagrzanego do 165°C. Piecz przez około 50 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery