Reklama
Reklama

Drożdżowa rozkosz z serem, jabłkami i orzechami. Przepis jak z najlepszej cukierni

Kołacz z serem to drożdżowy wypiek wypełniony rozpływającym się w ustach farszem. Ten przepis z dodatkiem jabłek to i orzechów pekan to absolutnie mój ulubiony - kiedy zaczynam go robić, od razu do kuchni zlatuje się moja rodzina. Nie mogą się doczekać pierwszego kęsu i wcale im się nie dziwię.

Są takie wypieki, którym nie umiem się oprzeć - kołacz z serem to z pewnością jeden z nich. Szczególnie spodobał mi się ten przepis, z jabłkami i orzechami pekan, które nadają całości wyjątkowego charakteru. Jeżeli przygotujesz ten deser raz, na pewno często będziesz do niego wracać.

Kołacz z serem - lista składników

Składniki na ciasto: 

  • 20 g świeżych drożdży, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 200 ml mleka, 
  • 400 g mąki, 
  • 1 jajko, 
  • szczypta soli, 
  • 25 g płynnego masła. 

Składniki na kruszonkę: 

Reklama
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 75 g zimnego masła, 
  • 50 g cukru, 
  • 75 g orzechów pekan. 

Składniki na masę: 

  • 250 g zmielonego twarogu, 
  • 50 g płynnego masła, 
  • 1 jajko + 1 żółtko, 
  • 50 g cukru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 2 jabłka, 
  • 1 łyżeczka cynamonu. 

Kołacz z serem - przepis

Połowę ilości mleka podgrzej do temperatury 35°C. Rozkrusz do niego drożdże i dodaj cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Przykryj naczynie z zaczynem ściereczką i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce.

Objętość zaczynu powinna się znacznie powiększyć. 

Przesiej do misy miksera mąkę. Dodaj jajko, wyrośnięty zaczyn i szczyptę soli. Zmiksuj końcówką hakiem. Miksując, stopniowo wlej do powstającego ciasta przestudzone masło. 

Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przełóż je do lekko natłuszczonej miski i odłóż na około godzinę w ciepłe miejsce – do czasu, aż co najmniej podwoi swoją objętość. 

Połącz w misce składniki na kruszonkę: mąkę, masło (pokrojone w kostkę) i cukier. Wymieszaj do powstania sypkiego, grudkowatego ciasta. Wstaw do lodówki. Posiekaj dość drobno orzechy. 

Zmiksuj twaróg z masłem. Utrzyj jajko i żółtko z cukrem. Połącz z twarogiem i ekstraktem z wanilii. 

Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój miąższ na cząstki. Oprósz cynamonem. 

Przełóż wyrośnięte ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Na ciasto wyłóż masę serową i wyrównaj. Na masie rozłóż równomiernie cząstki jabłek. Całość przysyp kruszonką i orzechami. 

Wstaw kołacz do piekarnika nagrzanego do 165°C. Piecz przez około 50 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na 11 listopada piekę zamiast rogali. Włoskie ciasteczka do maczania znikają błyskawicznie ze stołu

Cynamonowe ciasteczka do mleka lub kawy. Na jednym się nie skończy

Boczniaki w sosie ziołowym na obiad. Zrobisz raz i wpiszesz do domowego jadłospisu na stałe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery