Chrupiące, maślane, pełne orzechów. Zrób od razu więcej, każdy chce dokładkę
Chrupiący spód, aromatyczna masa z orzechów pekan i złocista kruszonka na wierzchu - to połączenie sprawia, że trudno poprzestać na jednej porcji. Kruche ciasto orzechowe warto zrobić w ten weekend, to idealny jesienny wypiek.
Kruche ciasto orzechowe pokrojone na kwadraty to deser, który świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinną imprezę, jak i po prostu jako coś pysznego do kawy i herbaty. Delikatne, maślane ciasto w połączeniu z lekko karmelową masą z orzechów pekan i chrupiącą kruszonką tworzą perfekcyjny smakowity balans.
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 50 g orzechów pekan,
- 175 g zimnego masła,
- 75 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g zimnego masła,
- 50 g cukru.
Składniki na masę orzechową:
- 150 g orzechów pekan,
- 70 g masła,
- 50 g cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka śmietany kremówki (30%).
Przygotuj kruche ciasto. Zmiel orzechy w malakserze na pył. Wymieszaj z mąką, cukrem pudrem i solą. Przesyp na stolnicę. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj składniki nożem. Dodaj żółtka i zagnieć całość na jednolite ciasto.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x35 cm. Na dnie formy rozłóż równomiernie ciasto i wygładź jego powierzchnię. Wstaw formę na pół godziny do lodówki.
Połącz w misce składniki na kruszonkę (masło pokrojone w drobną kostkę). Rozetrzyj je palcami tak, by powstały grudki ciasta. Nie zagniataj na jednolitą masę. Gotową kruszonkę włóż do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez 15 minut.
Posiekaj przeznaczone na masę orzechy. Rozpuść w rondelku masło z cukrem, miodem i śmietaną. Dodaj orzechy. Gotuj przez 2-3 minuty.
Przełóż masę orzechową na podpieczony spód. Na masie rozsyp równomiernie schłodzoną kruszonkę i lekko ją dociśnij. Wstaw formę z powrotem do piekarnika. Piecz przez kolejnych 15 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ten wypiek osłodzi ci początek jesieni. Oto bardzo dobre ciasto z dyni
Z wyglądu jak ciasto marmurkowe, w smaku już inne. Puszyste, lekkie i idealne ciasto na weekend