-->
Reklama
Reklama

Chrupiące, maślane, pełne orzechów. Zrób od razu więcej, każdy chce dokładkę

Chrupiący spód, aromatyczna masa z orzechów pekan i złocista kruszonka na wierzchu - to połączenie sprawia, że trudno poprzestać na jednej porcji. Kruche ciasto orzechowe warto zrobić w ten weekend, to idealny jesienny wypiek.

Kruche ciasto orzechowe pokrojone na kwadraty to deser, który świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinną imprezę, jak i po prostu jako coś pysznego do kawy i herbaty. Delikatne, maślane ciasto w połączeniu z lekko karmelową masą z orzechów pekan i chrupiącą kruszonką tworzą perfekcyjny smakowity balans.

Kruche ciasto orzechowe - lista składników

Składniki na kruche ciasto: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 50 g orzechów pekan, 
  • 175 g zimnego masła, 
  • 75 g cukru pudru, 
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli. 

Składniki na kruszonkę: 

Reklama
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 50 g zimnego masła, 
  • 50 g cukru. 

Składniki na masę orzechową: 

  • 150 g orzechów pekan, 
  • 70 g masła, 
  • 50 g cukru, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 1 łyżka śmietany kremówki (30%).

Kruche ciasto orzechowe - przepis

Przygotuj kruche ciasto. Zmiel orzechy w malakserze na pył. Wymieszaj z mąką, cukrem pudrem i solą. Przesyp na stolnicę. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj składniki nożem. Dodaj żółtka i zagnieć całość na jednolite ciasto. 

Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x35 cm. Na dnie formy rozłóż równomiernie ciasto i wygładź jego powierzchnię. Wstaw formę na pół godziny do lodówki. 
Połącz w misce składniki na kruszonkę (masło pokrojone w drobną kostkę). Rozetrzyj je palcami tak, by powstały grudki ciasta. Nie zagniataj na jednolitą masę. Gotową kruszonkę włóż do lodówki na czas dalszych przygotowań. 

Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez 15 minut. 

Posiekaj przeznaczone na masę orzechy. Rozpuść w rondelku masło z cukrem, miodem i śmietaną. Dodaj orzechy. Gotuj przez 2-3 minuty. 

Przełóż masę orzechową na podpieczony spód. Na masie rozsyp równomiernie schłodzoną kruszonkę i lekko ją dociśnij. Wstaw formę z powrotem do piekarnika. Piecz przez kolejnych 15 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ten wypiek osłodzi ci początek jesieni. Oto bardzo dobre ciasto z dyni

Z wyglądu jak ciasto marmurkowe, w smaku już inne. Puszyste, lekkie i idealne ciasto na weekend

Nie wyrzucaj łupin orzecha, zrób z nich leczniczą miksturę. Pomaga na niestrawność, skołatane nerwy i wysokie ciśnienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery