Dwukolorowe ciasto kawa z mlekiem. Prosty smakołyk idealny na weekend
Nie umiesz zdecydować, jaki smak ciasta upiec na weekend? Z jednej strony masz ochotę na delikatny, waniliowy smakołyk, a z drugiej z chęcią zjadłbyś coś bardziej wyrazistego? Idealnym rozwiązaniem będzie upieczenie ciasta kawa z mlekiem, czyli babki marmurkowej o smaku kawy i wanilii. Wypiek ten przygotujesz błyskawicznie, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.
Ciasto kawa z mlekiem, czyli delikatna, maślana babka łącząca w sobie szlachetny smak wanilii, oraz aromatycznej kawy. Ten przepis jest wyjątkowo prosty do odtworzenia, dzięki czemu poradzi z nim sobie nawet początkujący cukiernik. Z kilku składników, które kupisz, w każdym sklepie, wyczarujesz smakołyk, którym będzie zajadać się rodzina i goście. Takie ciasto świetnie sprawdzi się jako poczęstunek do kawy lub herbaty, gdy przyjdą goście. Możesz także pałaszować je z kubkiem mleka.
Sprawdź także: Słodki Uwodziciel kusi pysznym smakiem. Jest też banalny do zrobienia
Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem, świetnie sprawdzi się również polewa przygotowana z roztopionej czekolady. Zanim zabierzesz się za pieczenie, koniecznie zaopatrz się w odpowiednią foremkę, najlepiej sprawdzi się keksówka o długości ok. 30 cm.
Do przygotowania przepisu, będziesz potrzebować:
- 250 g masła,
- 150 g drobnego cukru,
- 5 jajek,
- 150 g mąki tortowej,
- 180 g skrobi ziemniaczanej,
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżka mleka.
Ogrzej masło i jajka do temperatury pokojowej. Mikserem utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku. Wymieszaj mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiej produkty sypkie do masy. Wymieszaj krótko - tylko do połączenia składników.
Podziel ciasto na dwie, mniej więcej równe części. Do jednej dodaj esencję waniliową, a do drugiej kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości mleka. Wymieszaj każdą porcję ciasta do połączenia składników.
Natłuść i oprósz mąką albo bułką tartą keksówkę o długości 30 cm. Przelej do niej ciasto kawowe. Na wierzch wyłóż ciasto waniliowe. Delikatnie przemieszaj ciasto patyczkiem do szaszłyków.
Wstaw keksówkę do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu od razu wyjmij ciasto z piekarnika. Gdy ostygnie, odwróć je do góry dnem i oprósz cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia