Przepyszne roladki na niedzielny obiad. Zrób z podwójnej porcji, bo na pewno zabraknie
W niedzielę spodziewasz się wizyty gości i nie masz pomysłu, jakie danie przygotować z tej okazji? Postaw na klasykę, która zawsze się sprawdzi, czyli roladki wieprzowe w sosie grzybowym. Mięso wychodzi kruche i rozpływa się w ustach, idealnie komponując się z aromatem grzybów. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić obłędne roladki na niedzielny obiad.
Chociaż dla doświadczonych gospodyń przygotowanie idealnie mięciutkich roladek to bułka z masłem, dla początkujących kucharzy to nie lada kulinarne wyzwanie. Co zrobić, aby mięso było idealnie upieczone, a zarazem rozpływające się w ustach? Zdradzimy ci, jak zrobić roladki na niedzielny obiad z pysznym sosem.
Smaczne rolady można zrobić z różnego rodzaju mięs, od wołowiny, przez wieprzowinę, po wersję dietetyczną, czyli roladki z piersi kurczaka lub indyka. Najczęściej wykorzystuje się do tego mięso z udźca wołowego, z którego przygotowuje się zrazy, jak i wieprzową karkówkę, schab, czy szynkę. Jeśli chcesz wybrać czerwone mięso, które jednocześnie będzie dość chude, postaw na wieprzową szynkę, odpowiednio przygotowania będzie smakowała pysznie.
Szynkę wieprzową na rolady najlepiej pokroić w plastry o grubości około dwóch centymetrów. Aby były kruche i miękkie należy dobrze rozbić mięso, tak aby powstały cienkie płaty. Czym przyprawić mięso na rolady? W zasadzie wystarczy jedynie sól i pieprz, w wielu przepisach pojawia się także dodatek musztardy, która sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej wyraziste w smaku. Do środka roladek możesz włożyć klasyczny zestaw składników, czyli cebula, kawałek boczku i ogórek kiszony. Mięso wieprzowe dobrze komponuje się ze smakiem grzybów leśnych, na ich bazie warto zrobić sos z dodatkiem śmietany.
Gotowe roladki można podać na różne sposoby. Można postawić na gotowane ziemniaki lub te w formie purée. Świetnie sprawdzą się również kluski śląskie, można również zaserwować je z kopytkami, czy też z pampuchami, lub jak kto woli kluskami na parze. Warto zadbać także o warzywne dodatki, może być to ogórek kiszony lub konserwowy, surówka z buraczków, czerwona kapusta, lub młoda, biała kapusta z koperkiem.
Sprawdź także: Cukinia zapiekana pod serową kołderką. To najszybszy i najlepszy letni obiad
Do przygotowania pysznych roladek wieprzowych w sosie grzybowym, będziesz potrzebować:
- 8 plastrów szynki,
- 8 pasków boczku,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 cebula,
- sól i pieprz,
- musztarda,
- olej do smażenia,
- szklanka wody.
Sos grzybowy:
- 1 szklanka wody,
- 20 g grzybów suszonych,
- 150 ml śmietany 30 proc.,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- garść natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Grzyby na sos, warto zalać szklanką wody kilka godzin wcześniej, aby zdążyły zmięknąć.
- Mięso pokrojone w 2-centrymetrowe plastry dokładnie rozbij tłuczkiem.
- Dopraw je solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie każdy kawałek posmaruj musztardą. Na każdym plastrze ułóż kawałek boczku, ćwiartkę ogórka kiszonego i pasek cebuli.
- Zawiń rolady, zabezpiecz je wykałaczkami.
- Mięso podsmaż na oleju w głębokiej patelni, tak aby się zarumieniło. Zmniejsz ogień. Podlej rolady wodą. Duś do miękkości przez 1,5 do 2 godzin, w razie potrzeby podlewając większą ilością wody.
- W międzyczasie grzyby odsącz i drobno pokrój. Na łyżce masła, na osobnej patelni, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj grzyby, dopraw je solą i pieprzem, duś do miękkości. Podlej je wodą, warto dodawać ją stopniowo. Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę i posiekaną natkę pietruszki, chwilę podgotuj.
- Gotowy sos przelej do gotujących się roladek pod koniec ich duszenia. Wszystko wymieszaj i jeszcze kilkanaście minut podgrzewaj mięso w sosie. Uważaj, aby się nie zagotowało.
- Roladki podawaj z sosem, ziemniakami lub kluskami i ulubionymi warzywnymi dodatkami.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zamiast kanapek na kolację. Sycąca i zdrowa sałatka gotowa w kilka chwil
Czy ogórki trzeba moczyć przed kiszeniem? Zrób w ten sposób, będą chrupiące i twarde
Najlepsze siekane kotlety z kurczaka. Ze świeżymi warzywami i ekstra dodatkiem