Reklama
Reklama

Przepyszne roladki na niedzielny obiad. Zrób z podwójnej porcji, bo na pewno zabraknie

W niedzielę spodziewasz się wizyty gości i nie masz pomysłu, jakie danie przygotować z tej okazji? Postaw na klasykę, która zawsze się sprawdzi, czyli roladki wieprzowe w sosie grzybowym. Mięso wychodzi kruche i rozpływa się w ustach, idealnie komponując się z aromatem grzybów. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić obłędne roladki na niedzielny obiad.

Chociaż dla doświadczonych gospodyń przygotowanie idealnie mięciutkich roladek to bułka z masłem, dla początkujących kucharzy to nie lada kulinarne wyzwanie. Co zrobić, aby mięso było idealnie upieczone, a zarazem rozpływające się w ustach? Zdradzimy ci, jak zrobić roladki na niedzielny obiad z pysznym sosem.

Roladki na niedzielny obiad

Smaczne rolady można zrobić z różnego rodzaju mięs, od wołowiny, przez wieprzowinę, po wersję dietetyczną, czyli roladki z piersi kurczaka lub indyka. Najczęściej wykorzystuje się do tego mięso z udźca wołowego, z którego przygotowuje się zrazy, jak i wieprzową karkówkę, schab, czy szynkę. Jeśli chcesz wybrać czerwone mięso, które jednocześnie będzie dość chude, postaw na wieprzową szynkę, odpowiednio przygotowania będzie smakowała pysznie.

Reklama

Szynkę wieprzową na rolady najlepiej pokroić w plastry o grubości około dwóch centymetrów. Aby były kruche i miękkie należy dobrze rozbić mięso, tak aby powstały cienkie płaty. Czym przyprawić mięso na rolady? W zasadzie wystarczy jedynie sól i pieprz, w wielu przepisach pojawia się także dodatek musztardy, która sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej wyraziste w smaku. Do środka roladek możesz włożyć klasyczny zestaw składników, czyli cebula, kawałek boczku i ogórek kiszony. Mięso wieprzowe dobrze komponuje się ze smakiem grzybów leśnych, na ich bazie warto zrobić sos z dodatkiem śmietany.

Gotowe roladki można podać na różne sposoby. Można postawić na gotowane ziemniaki lub te w formie purée. Świetnie sprawdzą się również kluski śląskie, można również zaserwować je z kopytkami, czy też z pampuchami, lub jak kto woli kluskami na parze. Warto zadbać także o warzywne dodatki, może być to ogórek kiszony lub konserwowy, surówka z buraczków, czerwona kapusta, lub młoda, biała kapusta z koperkiem.

Sprawdź także: Cukinia zapiekana pod serową kołderką. To najszybszy i najlepszy letni obiad

Roladki wieprzowe w sosie grzybowym - przepis

Do przygotowania pysznych roladek wieprzowych w sosie grzybowym, będziesz potrzebować:

  • 8 plastrów szynki,
  • 8 pasków boczku,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz,
  • musztarda,
  • olej do smażenia,
  • szklanka wody.

Sos grzybowy:

  • 1 szklanka wody,
  • 20 g grzybów suszonych,
  • 150 ml śmietany 30 proc.,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,  
  • 1 łyżka masła,
  • garść natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Grzyby na sos, warto zalać szklanką wody kilka godzin wcześniej, aby zdążyły zmięknąć.
  2. Mięso pokrojone w 2-centrymetrowe plastry dokładnie rozbij tłuczkiem.
  3. Dopraw je solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie każdy kawałek posmaruj musztardą. Na każdym plastrze ułóż kawałek boczku, ćwiartkę ogórka kiszonego i pasek cebuli.
  4. Zawiń rolady, zabezpiecz je wykałaczkami.
  5. Mięso podsmaż na oleju w głębokiej patelni, tak aby się zarumieniło. Zmniejsz ogień. Podlej rolady wodą. Duś do miękkości przez 1,5 do 2 godzin, w razie potrzeby podlewając większą ilością wody.  
  6. W międzyczasie grzyby odsącz i drobno pokrój. Na łyżce masła, na osobnej patelni, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj grzyby, dopraw je solą i pieprzem, duś do miękkości. Podlej je wodą, warto dodawać ją stopniowo. Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę i posiekaną natkę pietruszki, chwilę podgotuj.
  7. Gotowy sos przelej do gotujących się roladek pod koniec ich duszenia. Wszystko wymieszaj i jeszcze kilkanaście minut podgrzewaj mięso w sosie. Uważaj, aby się nie zagotowało.
  8. Roladki podawaj z sosem, ziemniakami lub kluskami i ulubionymi warzywnymi dodatkami.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zamiast kanapek na kolację. Sycąca i zdrowa sałatka gotowa w kilka chwil

Czy ogórki trzeba moczyć przed kiszeniem? Zrób w ten sposób, będą chrupiące i twarde

Najlepsze siekane kotlety z kurczaka. Ze świeżymi warzywami i ekstra dodatkiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne