Reklama
Reklama

Francuska elegancja na patelni. Te naleśniki w sosie pomarańczowym to obłęd

Te delikatne naleśniki w sosie pomarańczowym, inspirowane francuskim klasykiem Crepes Suzette, to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca delikatne ciasto z wyrazistą nutą cytrusów. Idealnie sprawdzą się zarówno jako wykwintny deser, jak i wyjątkowy dodatek do popołudniowej kawy. Ich aromatyczny zapach i smak sprawią, że każdy kęs stanie się chwilą czystej przyjemności.

Naleśniki często podawane są z dżemem i takie właśnie pamiętam z dzieciństwa. Ja lubię jednak nieco zaszaleć, szczególnie w weekend. Moje dzieci uwielbiają, kiedy robię wersję w sosie pomarańczowym.

Takie są najlepsze: idealnie słodkie, a jednocześnie wyraziste, ten smak zapada w pamięć. Każdy kęs jest jak kulinarne doświadczenie w najlepszej francuskiej restauracji.

Naleśniki w sosie pomarańczowym - lista składników

Naleśniki: 

Reklama
  • 180 ml mleka, 
  • 120 ml wody gazowanej, 
  • 120 g mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • ½ łyżeczki startej skórki pomarańczowej, 
  • 1/8 łyżeczki soli. 

Sos: 

  • 180 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 
  • 120 g masła, 
  • 100 g cukru, 
  • 80 ml likieru pomarańczowego, 
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej.

Naleśniki w sosie pomarańczowym - przepis

Przygotuj naleśniki. 

W misce wymieszaj mleko, wodę i jajka. Dodaj roztopione masło, cukier, skórkę pomarańczową i sól. Miksuj do połączenia, przez ok. 15 sekund. 

Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, do połączenia. Zostaw ciasto w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut. 

Po tym czasie rozgrzej patelnię i dodawaj po chochelce ciasta i rozprowadź je równomiernie na powierzchni. Smaż naleśniki z każdej strony przez 1-2 minuty. 

Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. 

Przygotuj sos. Na dużej patelni zagotuj sok pomarańczowy ze skórką pomarańczową, masłem i cukrem, na średnio-wysokim ogniu. 

Mieszaj od czasu do czasu. Zmniejsz ogień i wmieszaj likier. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień do minimalnego.

Złóż naleśniki. Naleśniki złóż w koperty i włóż je do sosu pomarańczowego. Gotuj wszystko na małym ogniu, bez mieszania, przez ok. 3 minuty. 

Naleśniki w sosie pomarańczowym podawaj od razu, polewając je dodatkową porcją sosu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki