Reklama
Reklama

Francuska elegancja na patelni. Te naleśniki w sosie pomarańczowym to obłęd

Te delikatne naleśniki w sosie pomarańczowym, inspirowane francuskim klasykiem Crepes Suzette, to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca delikatne ciasto z wyrazistą nutą cytrusów. Idealnie sprawdzą się zarówno jako wykwintny deser, jak i wyjątkowy dodatek do popołudniowej kawy. Ich aromatyczny zapach i smak sprawią, że każdy kęs stanie się chwilą czystej przyjemności.

Naleśniki często podawane są z dżemem i takie właśnie pamiętam z dzieciństwa. Ja lubię jednak nieco zaszaleć, szczególnie w weekend. Moje dzieci uwielbiają, kiedy robię wersję w sosie pomarańczowym.

Takie są najlepsze: idealnie słodkie, a jednocześnie wyraziste, ten smak zapada w pamięć. Każdy kęs jest jak kulinarne doświadczenie w najlepszej francuskiej restauracji.

Naleśniki w sosie pomarańczowym - lista składników

Naleśniki: 

Reklama
  • 180 ml mleka, 
  • 120 ml wody gazowanej, 
  • 120 g mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • ½ łyżeczki startej skórki pomarańczowej, 
  • 1/8 łyżeczki soli. 

Sos: 

  • 180 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 
  • 120 g masła, 
  • 100 g cukru, 
  • 80 ml likieru pomarańczowego, 
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej.

Naleśniki w sosie pomarańczowym - przepis

Przygotuj naleśniki. 

W misce wymieszaj mleko, wodę i jajka. Dodaj roztopione masło, cukier, skórkę pomarańczową i sól. Miksuj do połączenia, przez ok. 15 sekund. 

Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, do połączenia. Zostaw ciasto w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut. 

Po tym czasie rozgrzej patelnię i dodawaj po chochelce ciasta i rozprowadź je równomiernie na powierzchni. Smaż naleśniki z każdej strony przez 1-2 minuty. 

Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz. 

Przygotuj sos. Na dużej patelni zagotuj sok pomarańczowy ze skórką pomarańczową, masłem i cukrem, na średnio-wysokim ogniu. 

Mieszaj od czasu do czasu. Zmniejsz ogień i wmieszaj likier. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień do minimalnego.

Złóż naleśniki. Naleśniki złóż w koperty i włóż je do sosu pomarańczowego. Gotuj wszystko na małym ogniu, bez mieszania, przez ok. 3 minuty. 

Naleśniki w sosie pomarańczowym podawaj od razu, polewając je dodatkową porcją sosu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bostońskie ciasto z kremem. Budyniowa masa rozpływa się w ustach

Proste ciasto z kremem i malinową galaretką. Przepis krok po kroku

Wystarczy tylko pokroić składniki i wrzucić do garnka. Aromatyczny Kociołek Karpacki to hit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki