Francuska elegancja na patelni. Te naleśniki w sosie pomarańczowym to obłęd
Te delikatne naleśniki w sosie pomarańczowym, inspirowane francuskim klasykiem Crepes Suzette, to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca delikatne ciasto z wyrazistą nutą cytrusów. Idealnie sprawdzą się zarówno jako wykwintny deser, jak i wyjątkowy dodatek do popołudniowej kawy. Ich aromatyczny zapach i smak sprawią, że każdy kęs stanie się chwilą czystej przyjemności.
Naleśniki często podawane są z dżemem i takie właśnie pamiętam z dzieciństwa. Ja lubię jednak nieco zaszaleć, szczególnie w weekend. Moje dzieci uwielbiają, kiedy robię wersję w sosie pomarańczowym.
Takie są najlepsze: idealnie słodkie, a jednocześnie wyraziste, ten smak zapada w pamięć. Każdy kęs jest jak kulinarne doświadczenie w najlepszej francuskiej restauracji.
Naleśniki:
- 180 ml mleka,
- 120 ml wody gazowanej,
- 120 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka cukru,
- ½ łyżeczki startej skórki pomarańczowej,
- 1/8 łyżeczki soli.
Sos:
- 180 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
- 120 g masła,
- 100 g cukru,
- 80 ml likieru pomarańczowego,
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej.
Przygotuj naleśniki.
W misce wymieszaj mleko, wodę i jajka. Dodaj roztopione masło, cukier, skórkę pomarańczową i sól. Miksuj do połączenia, przez ok. 15 sekund.
Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, do połączenia. Zostaw ciasto w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut.
Po tym czasie rozgrzej patelnię i dodawaj po chochelce ciasta i rozprowadź je równomiernie na powierzchni. Smaż naleśniki z każdej strony przez 1-2 minuty.
Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz.
Przygotuj sos. Na dużej patelni zagotuj sok pomarańczowy ze skórką pomarańczową, masłem i cukrem, na średnio-wysokim ogniu.
Mieszaj od czasu do czasu. Zmniejsz ogień i wmieszaj likier. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Zmniejsz ogień do minimalnego.
Złóż naleśniki. Naleśniki złóż w koperty i włóż je do sosu pomarańczowego. Gotuj wszystko na małym ogniu, bez mieszania, przez ok. 3 minuty.
Naleśniki w sosie pomarańczowym podawaj od razu, polewając je dodatkową porcją sosu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Bostońskie ciasto z kremem. Budyniowa masa rozpływa się w ustach
Proste ciasto z kremem i malinową galaretką. Przepis krok po kroku
Wystarczy tylko pokroić składniki i wrzucić do garnka. Aromatyczny Kociołek Karpacki to hit